Τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε σε μία διαρκή επιφυλακή για την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη, καθώς βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με χιλιάδες ταινίες, άρθρα, τραγούδια που μας παρακινούν να προχωρίσουμε σε ανακύκλωση προϊόντων, μη κατασπατάληση νερού κ.τ.λ. Παρόλα αυτά η επιστήμη ουσιαστικά είναι αυτή που θα δώσει την μεγαλύτερη λύση και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Πριν από λίγο διάστημα παρουσιάστηκαν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία δεσμεύουν ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Η δυνατότητα τους αυτή μπορούσε να πραγματώσει τόσο την φόρτιση μίας μπαταρίας όσο και την παροχή ηλεκτρισμού σε μία ολόκληρη πόλη. Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην Ελλάδα (που συγκριτικά είμαστε λίγο πίσω ως προς την οικολογική μας συνείδηση), διάφορες πολυκατοικίες προχωρούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Μία άλλη «επανάσταση» της τεχνολογίας ως προς αυτό το μείζων θέμα είναι και οι εγκαταστάσεις οπτικών ινών. Αυτά αποτελούν ένα είδος καλωδίων, τα οποία αναφέρονται στην εξυπηρέτηση των χρηστών του διαδικτύου και μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις με καταπληκτική ταχύτητα. Στην Ελλάδα η εφαρμογή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, παρόλα αυτά έχουν γίνει τουλάχιστον κάποιες συζητήσεις για το σχετικό θέμα.
Εν μέσω λοιπόν μίας τεχνολογίας και δεκάδων επιστημών που προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και μέσα, που στόχο έχουν την λιγότερη δυνατή μόλυνση του πλανήτη, έρχεται στον ορίζοντα μία άλλη λύση άκρως ενδιαφέρουσα. Τα ρούχα μας μετατρέπονται σε μπαταρίες και ηλεκτρικά κυκλώματα!
Ερευνητές του πανεπιστημίου Stanford της California ανακάλυψαν ότι άμα βουτήξουν ένα κοινό ρούχο σε ένα μελάνι που περιέχει νανοσωλήνες άνθρακα και αν αυτό συνδυαστεί με συμβατικά μονωτικά ηλικά, τότε θα μετατραπεί σε ένα πυκνωτή ικανός να αποθηκεύσει ποσά ενέργειας. Η ικανότητα τους αυτή εξαρτάται από την επιφάνεια του ρούχου (μεγαλύτερη επιφάνεια, μεγαλύτερη αποθήκευση ενέργειας). Φυσικά αυτό σημαίνει ότι μία τέτοια ανακάλυψη δίνει ελπίδες για εφαρμογές που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ή και για ακόμη περαιτέρω εφαρμογές που στόχο έχουν μία ακόμη πράσινη ανάπτυξη.
Παρόλο που γενικά υπάρχουν υπόνειες σχετικά με μία ολόκληρη βιομηχανία που στηρίζεται σε ένα «όραμα» όπως αυτό της πράσινης ανάπτυξης με στόχο το κέρδος, όπως και για μη εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων από εταιρίες που λόγω της ξαφνικής «οικολογικής συνείδησης» βλέπουν τα αγαθά τους απούλητα, συνειδητοποιούμε ότι οποιαδήποτε τέτοια τεχνολογική ενέργεια είναι απόλυτα ευπρόσδεκτη. Άλλωστε εάν μείνουμε μόνο στα λόγια και στις πράξεις με μηδαμινά αποτελέσματα στο τέλος τίποτε δεν θα αλλάξει.
9 σχόλια:
μπορεί να βοηθάει πολύ η τεχνολογία στην αναχαίτιση της οικολογικής κρίσης, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια, είναι μια πολυτέλεια του χορτάτου κόσμου με πανάκριβες πρώτε ύλες που πάλι εξακολουθούν να εξορύσσονται κάτω από συνθήκες μεγάλης εκμετάλλευσης του τρίτου κόσμου σε κάθε επίπεδο.
Επίσης απαιτούν πάλι μεγάλα ποσά ενέργειας για ανακύκλωση και διάθεση τοξικών υπολειμμάτων, και σε αυτές τις δουλειές πάλι δεν παέι ο καθένας, αλλά θα προτυιμηθούν οι μετανάστες, κλπ, οι αποθέσεις θα γίονονται σε χώρες του τρίτου κόσμου πάλι, κλπ, κλπ.
Οι δε πολυεθνικές δεν βρίσκονται καν σε δύσκολη θέση, απλώς υπάρχει μια προσωρινή σύγκρουση τέτοιων συμφερόντων, μέχρι με τον καιρό να οργανωθούν όλες στα νέα επιπεδα εκμετάλλευσης με οικολογικό προσωπείο.
Η δε επιστήμη όλο και πιο πολύ θυμίζει ένα ιερατείο που στηρίζει με την δήθεν θετική σκέψη τις πολυεθνικές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, πουλώντας αντικειμενικότητα, παραβιάζοντας έτσι κάθε δεοντολογία της
Για να πω την αλήθει ααυτό με τα ρούχα δεν το έπιασα και πολύ! Θα κρεμάμε δηλαδή τα ρούχα στο μπαλκόνι και θα μαζεύουμε ρεύμα;:)!
Πάντως εντύπωση μου κάνει πως ενώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, δεν έχουν βρει ακόμα ένα ανεπτυγμένο σύστημα ώστε να αποθυκεύουμε ρεύμα χωρίς να χρειάζονται τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι. Για παράδειγμα με μια μικρή μπαταρία να έχει ένα αυτοκίνητο τις ίδιες επιδόσεις που έχει και με τα 40lit βενζίνης που έχουν σήμερα!
Tyler: Δίκιο έχεις, αλλά με αυτήν την λογική το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Όσο για τους νανοσωλήνες άνθρακα, το monkey_3 που έχει μία σχετική εμπειρία ως προς την χρήση τους, μου είπε ότι είναι καρκινογόνα.
Newton: :p. Από ότι κατάλαβα, δεν δεσμεύουν ηλιακή ενέργεια (δηλ.την ώρα που εσύ απλώνεις τα ρούχα σου :)), αλλά με την χρήση μονωτικών υλικών μετατρέπονται σε πυκνωτές. Εξού και η ικανότητα τους να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια. Τώρα σχετικά με το αν αυτή η επινόηση είναι θετική ή όχι και αν εξυπηρετεί συμφέροντα ή όχι δεν είμαι σε θέση να το ξέρω :P.
exoyme akoma na doume apisteuta pragmata!dld sto mellon k to braki mas 8a einai gia polles xrhseis!axaxaxa:P
pl endiaferon keimeno monkey_2!
an kai dn xerw meta to ntokumanter home nomizw oti h monh lysh einai na allaxoume nootropies tropo zwhs kai ontws n strafoume pros thn prasinh anaptuxh!
Δεν ξέρω τι θα γίνει με την τεχνολογία monkakia μου αλλά το τραγούδι του Johny Cash που βάλατε σκίζει!!!!!!!
καταπληκτικο κειμενο!σας εχασα μαιμουδες,μη με ξεχνατε ρε!επιβιωνω ακομη!
πραγματικά αυτό πρώτη φορά το ακούω!!!δεν ξέρω κατά πόσο είναι λύση!πιστεύω ότι λύσεις υπάρχουν πολλές και σε πιο φυσιολογικά πράγματα. απλά νομίζω ότι παίζονται πολλά συμφέροντα και γενικώς έχω πάθει ένα διχασμό με το τι ακριβώς μπορεί να γίνει και αν πρέπει να γίνει!
καλά τώρα σας φώτισα με αυτό που είπα!χαχαχα!ελπίζω να καταλάβετε με το επόμενο κείμενό μου!
monkey_1: Ναι πέραν του κάτα πόσο η επιστήμη θα βοηθήσει στην πράσινη ανάπτυξη, πρέπει και εμείς από τη μεριά μας να σεβόμαστε την φύση (κάτι που στην Ελλάδα είναι ανέκδοτο).
navarinos: Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι πολύ αγαπημένο των monkeys :)
mr_arvylas: Δεν έχουμε ξεχάσει δυστυχώς μόνο εσένα αλλά όλους, λόγω της εξεταστικής. Θα επανέλθουμε όμως...
lagarto: Γιατί δεν θεωρείς φυσιολογικό τα ρούχα μπαταρίες????? ΑΧΑΑΧΑ. Σίγουρα εξυπηρετούνται σε πολλούς τομείς που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε συμφέροντα, απλά δεν μπορούμε να είμαστε σε θέση να το ξέρουμε πάντα. Αναμένουμε το κείμενο σου!
Πλέον τα φωτοβολταϊκά έχουν εξελιχθεί πολύ και παρά τους δύσκολους καιρούς, οι εταιρειεσ φωτοβολταικων γνωρίζουν ανάπτυξη.
Δημοσίευση σχολίου