Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ(κάποιες σκέψεις...)




Καθημερινά χιλιάδες νεαρές φοιτήτριες περνούν μπροστά από τον συγκεκριμένο καθρέφτη στις τουαλέτες της σχολής Αθηνών.Πολλές φορές γίνεται και μποτιλιάρισμα γιατί όλες θέλουν να ρίξουν μια ματιά στο ειδωλό τους…συνήθως δεν θα χαρούν.Τις προάλλες περνώντας και εγώ,ο καθρέφτης καταλαμβανότανε από ένα τεράστιο σύνθημα(εμποδίζοντας τις φοιτήτριες να κοιταχτούν) ΤΟ ΜΑΚΕ UP ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥ,ΜΩΡΟ ΜΟΥ.Κάποια συνθήματα κρύβουν τόση μεγάλη αλήθεια σε τόσες λίγες λέξεις που πραγματικά σε ξαφνιάζουν και σε ενυπωσιάζουν.



Άρχισα να σκέφτομαι ότι όντως όλες αυτές οι χιλάδες φοτήτριες κρυμμένες κάτω από τόνους make up βαμμένες και ντυμένες στην τρίχα με την τελευταία λεξη της μόδας-έχοντας σπαταλίσει γιαυτό το σύνολο πολλά λεφτά και ώρες στον καθρέφτη-δεν έχουν συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο…η ομορφιά είναι η προσωπικότητα σου,η αυτοπεποίθηση σου,η ψυχή σου η μοναδικοτήτά σου…το μέσα σου!Ο,τι και να κάνεις θα υπάρχει πάντα κάποια πιο όμορφη,γιατί ότι και να κάνεις θα βλέπεις πάντα τον εαυτό σου άσχημο και θα εκπέμπεις το ίδιο.Γιατί οι άλλοι ένα μπορούν να ξεχωρίσουν το πόσο αληθινή είσαι ή όχι.



Κάποτε η γυναίκα ήταν καταπιεσμένη,κλεισμένη στο σπίτι χωρίς δικαιώματα,χωρίς ¨μιλιά¨,χωρίς καν να αναγνωρίζεται σαν άνθρωπος με αισθήματα και όχι σαν μηχανή που γεννάει τους πολυπόθητους κληρονόμους!Κανένα δικαίωμα,ούτε στον έρωτα! Κατάφερε να χειραφετηθεί και να ελευθερωθει.Αλήθεια το κατάφερε?όταν την βομβαρδίζουνε με δεκάδες πρότυπα ομορφίας,ρόλους αλλά και στερεότυπα?Γιατί η σημερινή γυναίκα θα πρέπει να είναι όμορφη σαν μοντέλο,έξυπνη και σπουδαγμένη σαν επιστήμονας, εργαζομενη σαν άντρας,ιδανική σύντροφος όπως στα περιοδικά και στις διαφημίσεις,τέλεια νοικοκυρά όπως την θέλουν τα πεθερικά και η οικογενειά της και τέλεια μητέρα.Επίσης τέλεια καταναλώτρια όπως την θέλει η κοινωνία!Με άλλα λόγια τέλειο ρομπότ,τέλειο θύμα!



Γιατί και τότε και τώρα η γυναίκα είναι αιώνιο θύμα των κοινωνικών προτύπων και προκαταλήψεων.



Φεύγοντας από την σχολή σε ένα τοίχο στον δρόμο συναντώ ένα άλλο σύνθημα σταματάω,το κοιτάω και χαμογελάω…Όχι δεν είσαι σαν το μοντέλο του Μarie Claire, ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ!!





11 σχόλια:

the monkeys είπε...

Το πρώτο σύνθημα τα έσπαγε monkaki_1 :). Πραγματικά θυμάσαι στο σχολείο τι γινόταν στους καθρέφτες? Όλες βάφονταν απίστευτα και υπερβολικά. Λες και άμα βαφτείς αυτό καθορίζει αν είσαι όμορφος ή όχι? Η αλήθεια είναι ότι ok άντε ένα μολύβι ματιών πες ότι σου φαίνεται ότι κάνει κάπως τη διαφορά, αλλά μέχρι εκεί και στην τελική μόνο όταν βγαίνεις έξω. Τώρα στο σχολείο τους χιλιάδες τόνους make-up τι τους θες?? Όσο για τη σχολή που λες..εμμ εμείς δεν είμαστε έτσι στην πλειοψηφία (βέβαια πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά πίστεψε με με πολύ μα πάρα πολύ κακά αποτελέσματα...i am devil, i know:P), αλλά αν πάμε σε καμία Ιατρική, Φαρμακευτική, Οικονομικά κ.τ.λ. ε τότε βλέπεις κάτι κοριτσάκια που δείχνουν πιο μεγάλες από την ηλικία τους να έχουν τα ανάλογα ρούχα και παπούτσια. Που πας με τη γόβα στη σχολή??? Τεσπά αρκετά έκραξα, σταματάω :$
monkey_2

Tyler Durden είπε...

Όχι δεν είσαι σαν το μοντέλο του Μarie Claire, ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ!!

αυτή είναι η ουσία, ο έρωτας έιναι τυφλός και σε αυτή που θα ερωτευτείς δεν θα σε απασχολούν οι τάχαμου "ατέλειες", γιατί η γοητεία της εμφάνισης και του λάιφ στάιλ γρήγορα ξεφουσκώνει.

Saq είπε...

Ποτέ στη ζωή μου δεν ένοιωσα έλξη από κάποια γυναίκα που ήταν υπερβολικά βαμμένη. Το αντίθετο θα έλεγα μου γυρίζει τα έντερα το βάψιμο και μάλιστα το υπερβολικό. Πραγματικά μου φαίνεται σαν να καλύπτουν την ομορφιά τους έτσι οι γυναίκες και όχι να τη δημιουργούν.

Θυμάμαι πριν από καμιά 8 ετία μια κοπέλα που είχα, αρκετά όμορφη (δεν ξέρω πως ξεστραβώθηκε και ήταν μαζί μου), η οποία βαφόταν αρκετά και φυσικά το στρινγκ ήταν το μόνιμο εσώρουχό της. Της λέω γιατί το κάνεις αυτό κοπέλα μου στον εαυτό σου; τι σου λείπει και βάφεσαι έτσι και βάλε ένα "βρακί" κανονικό να μην μπαίνει στον κόλο σου. Ε, ναι, μου λέει αλλά μετά άμα δείτε γυναίκα χωρίς στρινγκ και άβαφη σας κακοφαίνεται και ξινίζετε.

Με λίγα λόγια και εμείς οι άντρες έχουμε ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης σε αυτή την παραπλάνηση. Ίσως είμαστε και μεγαλύτερα θύματα γιατί δεν ξέρουμε τι πραγματικά να ζητήσουμε στις γυναίκες.

the monkeys είπε...

monkey_2:ki mena einai to agaphmeno mou sun8hma by far:).kala 8umamai pou 8elame n pame sthn toualeta gia sovares anagkes kai dn mporousame gt vazane maskarastis 7 to prwi!!kai tr gnk ap oti vlepw apo thn mikrh mu xaderfh ta pragmata einai akoma xeirotera!exoume xasei gnk to nohmakai to orio teleiws...egw pali pou vlepw pantws tis kopeles sthn nomikh panagia mu dld!!ntumenes san n pane se revegion!stamatawki egw to kraximo.axax:P

the monkeys είπε...

tyler:sumfwnw apoluta...o erwtas eiai tyflos;)

newton:"βάλε ένα "βρακί" κανονικό"
kala exei polu plaka opws ta les newton.axaxax:P:P
prepei n eisai apo tous ligous pantws episthmonako pou vlepoun to mesa k dn tous noiazeito make up kai to strigk gt uparxoun polu pou dustuxws koitane mono auta...sumfwnw kai adres kai gunaikes einai 8umata dn xeroun ti 8eloun oute apo tn eauto tous oute apo tous allous.

navarino-s είπε...

@monkaki1 συγχαρητήρια για την ανάρτηση! Εύστοχα και απλά θίγεις το μεγάλο θέμα της θηριώδους βιομηχανίας γύρω από τη γυναικεία ομορφιά και τις σχετικές ανασφάλειες πάνω στις οποίες οικοδομείται!

Ανορθόδοξος είπε...

Πολύ εύστοχος ο προβληματισμός φίλη monkey1. Δυστυχώς, πολλοί άντρες, επηρεασμένοι από τη μαζική κουλτούρα της εποχής, βλέπουν τις γυναίκες μόνο σαν κρέας, σαν μέσο σεξουαλικής ικανοποίησης και τίποτε άλλο. Από την άλλη, πολλές γυναίκες που ακολουθούν τυφλά τις «τάσεις» δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτή τη μειωτική συμπεριφορά, αφού ασχολούνται μόνο με τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης και εσωτερικά είναι κενές.

Ελπίζω το μέλλον να μας επιφυλάσσει ανθρώπους με περισσότερη ουσία και λιγότερη «μόστρα», αν και μάλλον δεν το βλέπω...

the elf at bay είπε...

Αυτό το θέμα με την ομορφιά κατασπαράζει καθημερινά τις γυναίκες. Αντί να είμαστε ευγνώμονες με αυτό που έχουμε προσπαθούμε να καλυφθούμε πίσω από χίλια δυο σκατολοίδια για να αρέσουμε. Δεν πειράζει όμως, η φθαρτότητα έρχεται και δεν είναι και τόσο πολύ μακρυά.

the monkeys είπε...

navarino@:αχ πάντα με τη καλο σου λόγο!και να φανταστείς εμενα δεν μου polu άρεσε έτσι όπως το έγραψα!:P
χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο!

anor8odoxe:ki egw dn to vlepw...gt oso pame toso perissotero xanoume to nohma!k gunaikes k adres!!

elfbay:@ "η φθαρτότητα έρχεται και δεν είναι και τόσο πολύ μακρυά" καλά έγραψες!!αυτό θα λέω από δω και πέρα!:P

presuntos είπε...

πες τα κοπελιά!

Ανώνυμος είπε...

Όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Π.Σιδηρόπουλος...

Πες μας τι θα γίνει αν κάποτε αγγίξεις το κορμί σου
και το 'βρεις τσακισμένο απ' τις πληγές
και γύρω σου κούκλες χλωμές ανίκανες να ακούσουν τη φωνή σου
και οι αλήθειες σου να σέρνονται στο πάτωμα γυμνές.