Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΑ

Η ska έχει τις ρίζες της από την Jamaica στα τέλη της δεκαετίας του '50. Η Jamaica είναι η τρίτη σε έκταση νήσος των Μεγάλων Αντιλλών στη Καραϊβική θάλασσα, νότια της Κούβας. Το νησί ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1494, υπήρξε στην Ισπανική κατοχή μέχρι και το 1670 όπου και με τη Συνθήκη της Μαδρίτης πέρασε στα χέρια της Αγγλίας. Το 1962 ανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητη χώρα.

Η ska είναι επηρεασμένη από τη mento, ένα παραδοσιακό, μουσικό, λαϊκό είδος της Jamaica του 19ου αιώνα. Είναι χορευτική και εορταστική μουσική, η οποία συχνά συγχέεται με την Αφρικανική rumba και την calypso. Στα μέσα της δεκαετίας του '50, λοιπόν, κυριαρχούσαν στο νησί τα μουσικά είδη της mento (η οποία επισκιάστηκε από την calypso), της rhythm 'n' blues (η οποία επισκιάστηκε από την rock and roll) και της jazz.

Όμως αυτή η κατάσταση άλλαξε σύντομα, καθώς οι Τζαμαϊκανοί έφτιαξαν ένα νέο είδος που αποτελείτο από στοιχεία της mento, της jazz και της rhythm 'n' blues και το ονόμασαν shuffle και στη συνέχεια ska.

Το όνομα της θεωρείται ότι προέρχεται είτε από τον ήχο που κάνει η κιθάρα, καθώς χτυπάς τα upbeats (skat, skat, skat) είτε από τον όρο που προήλθε από τον μπασσίστα Κούετ Τζόνστον, που προσπάθησε έτσι να εξηγήσει τον ήχο και το ρυθμό της μουσικής, κατά τον χαιρετισμό skavoovie που απεύθυνε στους φίλους του.

Για την διάδοση της ska ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα λεγόμενα sound systems. Πρόκειται για φορτηγά φορτωμένα με απαραίτητο εξοπλισμό για υπαίθρια parties. Οι ιδιοκτήτες των sound systems, στην αρχή έπαιζαν εισαγόμενους δίσκους από την Αμερική ενώ αργότερα χρησιμοποίησαν τους δικούς τους δίσκους. Η ska έτσι διαδόθηκε τόσο σε dancehalls, όσο και στην ύπαιθρο, όπου μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι ιδιοκτήτες των sound systems, Clement Dodd, Duke Reid και Prince Buster.

Το '60 η ska συνδέθηκε με τους rudeboys, όπου αρκετοί στίχοι του είδους είχαν αφιερωθεί σε αυτούς. Αυτοί ήταν νέοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε συμμορίες και γενικά σε παράνομες πράξεις και μετακινήθηκαν σε αστικά κέντρα της Jamaica προς αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης. Καλλιτέχνες όπως Bob Marley και Wailers ξεκίνησαν σαν rudies, οι οποίοι χόρευαν τη ska σε πιο αργό ρυθμό και χρησιμοποιήθηκαν από τους sound systems, σαν dancehall crashers για να σαμποτάρουν τους αντίπαλους dj's προκαλώντας φασαρία στα set τους.

Το '62 η ska έγινε γνωστή και στην Αγγλία (μόνο που εκεί έγινε γνωστή ως bluebeat). Εκεί όμως το είδος απέκτησε fans τους mods. Αυτοί ήταν νέοι που είχαν κοινά χαρακτηριστικά με τους rudies, όπως χαμηλή κοινωνική θέση, αγάπη για τα ακριβά και στιλάτα ρούχα και τη χορευτική μουσική.

Το '65 η ska άλλαξε, έχοντας πιο αργό ρυθμό, πιο περίπλοκες γραμμές μπάσου, έμφαση στην κιθάρα και στα φωνητικά και όχι στο ρυθμό και μείωση της χρήσης των πνευστών. Το νέο αυτό είδος ονομάστηκε rocksteady και σε συνδυασμό με την soul έγινε γνωστό σε Jamaica, Αμερική και Αγγλία. To rocksteady συνδέθηκε αργότερα με τους skinheads (μετεξέλιξη των mods) και στην προώθηση του βασικό ρόλο έπαιξε ο Ντιουκ Ριντ. Αντιπροσωπευτικοί καλλιτέχνες του είδους είναι οι Ντέσμοντ Ντέκκερ, Άλτον Έλλις, Ντελρόι Γουίλσον, Φίλις Ντίλλον, The Paragons, The The Techniques.

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 το rocksteady μετεξελίχθηκε στη reggae, δίνοντας έτσι έμφαση στο μπάσο και το ηλεκτρονικό όργανο που αντικατέστησε το πιάνο.


FIRST WAVE SKA GROUPS










Υπήρχαν και άλλα όπως The Ethiopians, Prince Buster, Ernest Ranglin, Symarip.


Στα τέλη της δεκαετίας του '70 το 2 Tone αποτέλεσε την αναβίωση της ska. Αποτελείτο από τον βασικό ρυθμό της ska, της punk και τους πολιτικοποιημένους στίχους της reggae και της punk. H 2 Tone Records, όπου ιδιοκτήτης ήταν ο Τζέρι Ντάμμερς του συγκροτήματος The Specials, έκανε γνωστό το είδος αυτό. Τα συγκροτήματα της 2 Tone ήταν συχνά μικτής φυλετικής σύνθεσης και προωθούσαν την ιδέα αυτή, βασικό σύμβολό τους ήταν οι καρό ταινίες με εναλλασσόμενα άσπρα και μαύρα τετράγωνα και υιοθετούσαν το ντύσιμο των rude boys (κομψά κοστούμια, κοντά παντελόνια, pork pie καπέλα).


Το τέλος της 2 Tone ήρθε και με την αντιπαράθεση μεταξύ rude boys και skinheads, αλλά και με την πτώση της punk το '85. Παρόλα αυτά σπουδαίοι αντιπροσωπευτικοί καλλιτέχνες του τότε είδους ήταν οι Madness, The Specials, The Selecter, The Beat.


SECOND WAVE SKA GROUPS










Υπήρχαν και άλλοι όπως The Beat, The Bodysnatchers, Mr. Review.


Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ήρθε το λεγόμενο third wave ska, μόνο που αυτή τη φορά η αναβίωση της προήλθε από την Αμερική που ενσωμάτωσε και στοιχεία του hardcore. Παράλληλα μπορεί να εμφανιστεί το νέο αυτό είδος και με ονομασίες όπως ska punk και skacore. Αντιπροσωπευτικοί καλλιτέχνες είναι οι The mighty mighty bosstones, Voodooo glow skulls, Operation Ivy, Sublime, Reel Big Fish.

Παρόλο που στην δεκαετία που διανύουμε το είδος έχει γνωρίσει μεγάλη πτώση, καλλιτέχνες όπως Manu Chao και Tonino Carotone έχουν στοιχεία της ska στα τραγούδια τους. Στην εγχώρια μουσική σκηνή καλλιτέχνες όπως Locomondo, Ρόδες, Les Skartoi, Skaribas, Τhe Smoking Barrels, Skanontropo και De Traces έχουν δώσει το στίγμα τους στο είδος αυτό.


THIRD WAVE SKA GROUPS
























Υπάρχουν και άλλοι όπως Against all authority, Allniters. The allstonians, Area-7, Athena, Avon junkies, Basic Radio, Betagarri, Big D and the kids table, Bim slama bim, Capdown, Catch 22, Critical Mass, Dance Hall Crashers, Deal's Gone Bad, Fighting Gravity, Fishbone, The Forces of Evil, Gerhana Skacinta, Grown at Home, I Voted for Kodos, The Independents, Let's Go Bowling, Los Rabanes, Mealticket, Monkey, Chris Murray, Mustard Plug, No Doubt, No Respect, Perfect Orange, Pilfers, The Planet Smashers, The Porkers, Reel Big Fish, Rude Squad, Save Ferris, The Scholars, Skabba The Hut, Skinnerbox, The Slackers, Superhiks, The Donkey Show, Westbound Train και πολλοί άλλοι.


7 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

πολύ ωραία ανάρτηση μπράβο! Λίγα ήξερα από όσα γράψατε

the monkeys είπε...

monkey2 kai gamw tis anarthseissss!!!!polu liga hxera gia thn ska...
8umh8hka kai poso wraia htan persi rockwave locomondo,manu!!!ska ska ska ska ska ska (otan xoreuw ska maresei n to lew xaxaxa)

Ανορθόδοξος είπε...

Φοβερό αφιέρωμα! Πιο πλήρες και από της allmusic!

Αντε, θα χαρούμε να σας δούμε στους ska-p (αν έρθετε τελικά)!

Saq είπε...

Έλα ρε πιθηκάκι, έπαθα πλάκα από τον χείμαρρο πληροφοριών που έβαλες. Για να πω την αλήθεια δεν περίμενα ποτέ να κάνεις μια τόσο κοπιαστική και πλήρης ανάρτηση. Μπράβο το καταχάρηκα, διάβασα όσα έγραφες, για τα οποία ελάχιστα γνώριζα και μετά άκουγα τα τραγούδια όσο έγραφα την καινούρια ανάρτησή μου. Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση, πολλά πολλά φιλιά!!!

Unknown είπε...

Ωραιο ποστ..Κοριτσια επεστρεψα,ενα φιλαρακι ποσταρε για πρωτη φορα και σας περιμενω να τον ενθαρρυνετε..

the monkeys είπε...

Ευχαριστούμε για τα σχόλια και όσο για ska-p παίζει να έρθουμε!!!! Ska ska ska όπως λέει και το monkey1 :P

Anyparktos είπε...

καταρχην μπραβο,πολυ ωραιο ποστ.1 χρονο τωρα που ασχολουμαι με αυτη τη μουσικη εχω καταληξει στο συμπερασμα οτι η σημερινη μορφη της σκα ειναι (τουλαχιστον υποκειμενικα) η καλυτερη ολων των εποχων.λιγο απαλλαγμενη απο τη μελαγχολια της ρεγγε και ενισχυμενη με περισσοτερο κεφι και αυτο φαινεται στις διασκευες που γινονται στα παλια κομματια..και επισης υπαρχουν πολυ καλα ελληνικα σγυκροτηματα μικρα και μεγαλυτερα που δεν αναφερατε αλλα κανουν πολυ καλη δουλεια και ας μην ειναι αμιγως σκα.ενδεικτικα να αναφερω ενα μικρο αλλα πολυ καλο και υποσχομενο συγκροτημα τους ska bangies και ενα -μεγαλο- τους maraveyas illegaλ.-