Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ



Κίνημα εθελούσιας τι??και εγώ όταν το πρωτοδιάβασα απόρησα...τι κίνημα είναι αυτό που δεν έχει ξανακουστεί?Κι όμως έπειτα από μια γρήγορη ανάγνωση κατάλαβα ότι ίσως είναι το κίνημα του μέλλοντος και μάλλον θα το ακούμε από εδώ και πέρα όλο και πιο συχνά...δεν αποκλείεται να γίνει στο άμεσο μέλλον παγκόσμιο φαινόμενο ή και μόδα...ποιος ξέρει.



Εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά το κραχ του 1929 οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τον μέχρι πρότινος τρόπο ζωής τους.Η οικονομική κρίση λειτούργησε ως παράγοντας που ξεχύλησε το ποτήρι.Ο για δεκαετίες μοντέρνος τρόπος ζωής και καθημερινότητας επέβαλε βασανιστικά γρήγορους ρυθμούς,εξαντλητικά ωράρια εργασίας,εκμετάλευση σε όλους σχεδόν τους τομείς,απουσία αξιών και αληθινών συναισθημάτων,βομβαρδισμό με ψεύτικες ανάγκες-μόδες-στερεότυπα-αντιλήψεις,και κυρίως συστηματική και κοινωνικά επιβεβλημένη υπερκατανάλωση.Ένας κόσμος όπου δεν είσαι άνθρωπος αλλά καταναλωτής και έτσι μετριέται η αξία σου,ένας κόσμος όπου ισχύει το''καταναλώνω άρα υπάρχω'' και όπου το φαίνεσθαι μετράει περισσότερο από το είναι.


Σπούδασε σκληρά για να δουλέψεις να βγάλεις χρήματα και να καταναλώσεις!!!Αυτό είναι το ασυνείδητα επιβαλλόμενο τετράπτυχο της ζωής κάποιου σήμερα....τίποτα παραπάνω τίποτα περισσότερο.



Το 1981 ο Duane Elgin,αμερικανός συγγραφέας,για πρώτη φορά κάνει λόγο για την εθελόυσια απλότητα δηλαδή για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής όπου το μότο θα είναι''το λίγο μπορεί να είναι πολύ''.Για έναν πιο απλό τρόπο ζωής...με υπεύθυνη κατανάλωση,βάση στις πραγματικές αξίες της ζωής και λιγότερη εργασία και χρήματα αλλά περισσότερο ποιοτική ζωή.



Στις 26 Νοεμβρίου είναι στην Ελλάδα η μέρα του Buy nothing Day δηλαδή μέρα αντικατανάλωσης(στην Αμερική είναι στις 24/10)...βέβαια κάνεις δεν το γνωρίζει καθώς δεν συμφέρει κάποιους-κάποιους το να τηρείται μια τέτοια μέρα σε αντίθεση με κάτι άλλες όπως του Αγίου Βαλεντίνου σάφως πιο οφέλειμες.Στην Αμερική υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι όχι μόνο εκείνη την μέρα αρνούνται να καταναλώσουν αλλά και γενικότερα έχουν κάνει στάση ζωής την όλη κίνηση.Στο Σαν Φρατζίσκο υπάρχει μια ομάδα οι Compacters οι οποίοι δουλεύουν λιγότερο και ξοδεύουν και λιγότερο ενώ ότι αγοράζουν είναι από δεύτερο χέρι.Δεν αγοράζουν τίποτα καινούργιο εκτός από το φαγητό,την υγεία και την ασφάλεια.Έτσι όχι μόνο ζουν πιο ποιοτικά έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά ζούν και συνεπώς οικολογικά αφού η υπερκατανάλωση επιβαρύνει κατά πολύ τον πλανήτη.Στον Καναδά υπάρχουν αντίστοιχα οι Adbusters.




Η οικονομική κρίση ήρθε για να επιβεβαιώσει όλα αυτά που ξέραμε,νιώθαμε και βλέπαμε ήδη....ήρθε να καταδείξει την σάπια φύση του τρόπου ζωής μας...ήρθε να μας υπενθυμίσει της απλότητα της ζωής άλλων εποχών τότε που όλα είχαν κάποιο νόημα τότε που τα χρήματα και η κατανάλωση δεν ήταν ο αυτοσκοπός αλλά τη θέση τους έπαιρναν οι μικρές απλές χαρές αυτής της ζωής...γιατί τα πιο μικρά είναι και τα πιο μεγάλα τελικά...



14 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

βλέπω κάτι από τον εαυτό μου σε αυτά που γράφετε. Εγκρίνω και επαυξάνω. Α, και τους Freegans ξεχάσατε

Saq είπε...

Μπράβο, πολύ ωραίο θέμα και καλογραμμένο. Όντως μετά την κρίση πολλοί είναι αυτοί που αναθεώρησαν τις απόψεις τους για τον τρόπο ζωή τους και τον υπερκαταναλωτισμό. Για πόσο βέβαια δεν ξέρω. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να αναθεωρήσουμε, για μένα ένα ακόμα βασικό είναι η ακαταλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου.

Προσωπικά οι μέρες του κάτι όπως του Buy nothing Day που αναφέρεις (καλά για βαλεντίνους και τέτοια δεν το συζητώ) δεν μου λένε κάτι, χρειάζεται διαρκής πραγματικός αγώνας καθώς και συνεχή ενημέρωση για περάσεις κάτι στους ανθρώπους, ή ένα μεγάλο ταρακούνημα όπως τώρα η κρίση.

Tyler Durden, δεν τους ήξερα τους Freegans καλά έκανες και το έβαλες είναι πολύ ενδιαφέρον!

Saq είπε...

monkey2 κάτι άκουσα ότι έρχονται οι ska-p 16/5 για θεσ/νίκη, ισχύει; ξέρεις τίποτα;

Saq είπε...

Ναι τελικά ισχύει, έφυγα για εισητήρια:)!

the monkeys είπε...

tyler@:exeis dikaio xexasa tous freegans alla to xeirotero einai oti dn anefera ton sporo (http://sporos.org/) poy einai kai ellhnikos.

the monkeys είπε...

episthmonako mu seyxaristw gia ta kala soy logia gia to keimeno...(axx 8a pswnistw h mellontiklh mme.xaxaxaxaxaxaxa)
exeis dikaio h alh8eia einai oti prepei n ana8ewrhsoume oles tis mexri protinos sunh8eies mas....to autokinhto as poyme oikonomikh xeoikonomikh krish dn to allazoume....genika 8elei polu douleia eidika sthn ellada gt se alles xwres ana8erwoun pio eukola edw o ellhnas thn bolh tou dn thn allazei me tpt...al h krish 8a boh8hsei.

the monkeys είπε...

episthmonako nai oi ska p erxontai 8esalonikh!tuxereee!!an einai dunaton dld kai dn 8a er8oun athina!!ti n pw!!tsantizomaiiiii....

the monkeys είπε...

Πω καλά newton μου...έχω τσαντιστεί τώρα (και είμαι και άρρωστη..τον βλέπω τον πυρετό ανεβαίνει). Γιατί μόνο Θεσ/νίκη??? Χάθηκε μία Αθήνα..μία Πάτρα..κάτι τέλοσπάντων. Και λέω και στο monkey1 να πάμε και δεν ψήνετε πολύ..μπούχου!!!

Saq είπε...

Δευτέρα θα πάω να βρω εισιτήρια, άντε ψηθείτε και ελάτε, άντε λέμε! Θα είναι καλή φάση, θα πέσει γέλιο! Και όποιος άλλος θέλει από την παρέα βέβαια.

the monkeys είπε...

Λοιπόν newton άμα είναι να έρθουμε θα σου πούμε για να συναντηθούμε όλοι μαζί να πάμε στη συναυλία. Άντε τυχερέεεεεε..τσάμπα θέαμα θα έχεις...με τα monkeys να χοροπηδάνε πέρα δώθε...Αχαχαχα

Saq είπε...

Εννοείται ότι θα συναντηθούμε, από τη μια η συναυλία από την άλλη το monkey1 να κάνει χαχαχαχα, θα έχει γέλιο!

the monkeys είπε...

kala monkey2 me exoun parei prefa oloi...(eidika o episthmonakos nmzw oti me xerei hdh....)xaxaxaxa

the monkeys είπε...

ep ti kanete edw???kanonizete synavlia xwris to monkey 3??? alla pou na rthei to monkey 3.. to efagan ta ekswterika.. :((( poly kalo to post!! pistevw oti me tin oikonomiki krisi.. to kinima afto tha ginei anagi, oxi apla moda!!

the monkeys είπε...

Άντε ρεεεεε monkey3 που μου θες και συναυλία πφφφφφφφφφφφφφ!!! Εσύ είσαι Αγγλία..σταμάτα!! Ζηλεύωωωωωω! Θα έρθω really soon...