Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

JOHN LENNON


28 χρόνια πριν ,στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της εποχής του αφήνει την τελευταία του πνοή.Ο John Winston Lennon,μουσικοσυνθέτης και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Beatles,αλλά και συγγραφέας και ακτιβιστής,πυροβολείται 4φορές πισώπλατα από τον Mark Chapman,λίγα λεπτά μετά ξεψυχά και περνάει στην αιωνιότητα.Ο ίδιος είχε πει με χιούμορ "να δείτε που θα πάω ή από αεροπορικό ατύχημα ή από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή".

68 χρόνια πριν στις 9 Οκτωβριου του 1940 γεννιόταν στο Λίβερπουλ της Αγγλίας.Περιγράφοντας τον εαυτό του στα παιδικά του χρόνια είχε δηλώσει"ήμουν αυτός που οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους,το νου σου μακρυά του".Ανήσυχο και ατίθασο πνεύμα από μικρός αλλά και ασυνεπής μαθητής και αργότερα σπουδαστής,οξύθυμος και βρωμόλοχος μερικές φορές, ιδρύει την πρώτη του μπάντα "Quarrymen"το 1957,που αργότερα μετονομάζει σε Beatles(1959) αφού είχε προηγηθεί η σημαδιακή γνωριμία του με τον Paul MacCartney.Οι δύο τους ήταν αντίθετοι χαρακτήρες και έψαχναν διαφορετικά πράγματα.Ο Lennon δεν ηθελε την καταξίωση αλλά την ανατροπή και την ρίξη με το κατεστημένο,δεν αναζητούσε την δόξα αλλά την εσωτερική γαλήνη.Γι αυτόν η μουσική δεν ήταν ένα μέσο πλουτισμού,αλλά ένα μέσο που του ικανοποιούσε το ανήσυχο πνεύμα του και του πρόσφερε την δυνατότητα να δημιουργήσει και να περάσει μηνύματα.Ο MacCartney έβλεπε πιο ρεαλίστικά και πιο επαγγελματικά τα πράγματα και δεν είχε τις πνευματικές ανησυχίες του Lennon.Αλλά ο συνδυασμός τους ήταν αχτύπητος και αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη ώστε οι Beatles να ανέβουν στην κορυφή και να μείνουν στην ιστορία.
Δημιούργησαν τέτοιο ρεύμα και επηρέασαν τόσο πολύ την εποχή τους και την νέα γενιά που δικαιολογημένα ο Lennon έκανε το 1966 την δήλώση που εξόργισε την εκκλησία τόσο και τους πιστούς"Αυτή την στιγμή είμαστε πιο γνωστοί και από το Χριστό".Ο Lennon πίστευε ακράδαντα στον Θεό,το χε δηλώσει άλλωστε,αλλά δεν πίστευε στις θρησκείες ούτε στα αξιώματα.Ηταν υπέρμαχος την ειρήνης"Give peace a chance" αλλά και της αγάπης"All you need is love".
Το 1969 το συγκρότημα διαλύεται και έτσι αρχίζει την προσωπική του πορεία και δράση.Ηχογραφεί το Ιmagine(1971),που καθίστατε αντιπολεμικός ύμνος(καθώς και πολλά άλλα τραγούδια με πολιτικό περιεχόμενο)μετακομίζει στην Νεα Υόρκη μαζί με την συντροφό του Γιοκο Ονο και αρχίζει να δραστηριοποιείται πολιτικά.
Ο Lennon θα δηλώσει ότι ¨πίσω από κάθε ηλίθιο κρύβεται μια πολύ εξυπνη γυναίκα''.Γιαυτόν η Γιόκο ήταν η μούσα του,το άλλο του μισό,αλλά για κάποιους ήταν η "μάγισσα",η αιτία της διάλυσης των σκαθαριών και της στροφής της μουσικής του και του στυλ του.Στην πραγματικότητα αποτέλεσε σημείο καμπή για τον Lennon και πρωταρχικός παράγοντας της εξέλιξης του μετά από τους Beatles,καθώς τον προέτρεψε να δραστηροποιηθεί πολιτικά και να περάσει μέσα από τα τραγούδια του πολιτικά μηνύματα για τον πόλεμο στο Βιετνάμ,για την ειρήνη και την αγάπη.
Ο ίδιος είχε ανακατευτεί και με το αλκοολ και με την ηρωίνη σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του αλλά ποτέ δεν έχασε την "μπάλα" και τον εαυτό του,ούτε ποτέ αυτές οι εμπειρίες τον έκαναν να καταστρέψει την ζωή του ίσα ίσα που όπως ο ίδιος είχε πει με το να δοκιμάσει κατάλαβε αμέσως το πόσο καταστρεπτική και ανώφελη είναι η χρήση τους και τα έκοψε(γράφει το Cold Turkey-cant see the future,cant see the sky,get me out of this hell).
Η επιρροή των τραγουδιών και των λόγων του ήταν τόσο μεγάλη που προκαλεί την δυσαρέσκεια της αμερικάνικης κυβέρνησης,καθώς είναι η ηγετική μορφή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ,όπου το 1972 του αφαιρούν την βίζα ενώ ανοίγεται φάκελος με το ονομά του στο FBI(ακόμα και σήμερα κάποιες σελίδες δεν έχουν δεί την δημοσιότητα για λόγους "εθνικής ασφάλειας").
Τα μηνύματα του διαχρονικά και δυνατά.Ορισμένα από αυτά που είπε έμειναν χαρακτηριστικά"Οταν ονειρεύεται κανείς μόνος είναι απλά ένα όνειρο,όταν το κάνει μαζί με κάποιον άλλο τότε είναι πραγματικότητα","η κουράζεσαι πολεμώντας για την ειρήνη ή πεθαίνεις","Αν όλοι απαιτούσαν την ειρήνη αντί για ένα σετ τηλεόρασης τότε θα υπήρχε ειρήνη","φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν για το τώρα,φαντάσου να μην υπάρχουν 8ρησκείες και σύνορα και χώρες,όλοι οι άνθρωποι να ζουν την ζωή τους ειρηνικά,λες ότι είμαι ονειροπόλος αλλά δεν είμαι ο μόνος"
Το 1980 τον βρίσκει ώριμο και κατασταλαγμένο,έχοντας αποσυρθεί από την δημοσιότητα στο πλευρό της συζύγου και του γιού του και ηχογραφόντας το τελευταίο δίσκο του.Εκείνο το βράδυ καθώς γύριζε σπίτι ο Mark Chapman,ένας ψυχολογικά ανισσόροπος θαυμαστής,τον πυροβολεί και μένει στο τόπο του εγκλήματος θεωρόντας ότι είχε κάνει το καθήκον του,είχε σκοτώσει "τον υποκριτή που μιλούσε για αγάπη ενώ έμενε σε ένα χλιδάτο κτίριο".Μαζί του είχε το βιβλίο "ο άνθρωπος της σίκαλης",που τον προέτρεψε για αυτήν τουν την πράξη."Ηθελα να γίνω και εγώ διάσημοςμε αυτόν τον τρόπο,έτσι μπορώ να εξηγήσω την τότε πράξη μου"δηλώνει σήμερα ο δολοφόνος από τις φυλακές όπου βρίσκεται έχοντας απορριφθεί για 5φορά το αίτημά του για αποφυλάκιση.Κάποιοι από την άλλη θεωρούν ότι τον Lennon τον έβγαλαν από την μέση φορείς της εξουσίας φοβούμενοι την επιρροή που ασκούσε στον κόσμο με την μουσική του και τα λόγια του και δυσαρεστημένοι από την γενική πολιτική του στάση.

Πάντως με τον θανατό του ο Lennon καταλαμβάνει δικαιωματικά μια θέση στο πάνθεο και περναέι στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του 20ου αιώνα και ως ένα διαχρονικό σύμβολο της ροκ μουσικής και της επανάστασης ενάντια στον πόλεμο και το κατεστημένο,ως χαρισματικός συνθέτης που άφησε πίσω του μουσική και μηνύματα που ακόμα ασκούν τεράστια επιρροή και διαμορφώνουν συνειδήσεις.Ο john lennon είναι διαχρονικός όσο ποτέ!!

we all shine on like the moon like the stars like the sun....
http://www.youtube.com/watch?v=I-NRriHlLUk

13 σχόλια:

Saq είπε...

Ο Lennon ήταν από τους πιο χαρισματικούς της μουσικής. Εκτός από τον προχωρημένο και εμπνευσμένο στίχο, υπήρχαν πολλά τραγούδια που δεν δημοσιοποίησε γιατί όπως έλεγε δεν ήταν έτοιμοι ακόμα οι άνθρωποι να ακούσουν τους στίχους, ήταν και πρωτοπόρος στη μουσική. Από αυτόν αργότερα ξεπήδησαν πολλά είδη μουσικής όπως punk, metal κτλ.
Κατά τη γνώμη μου ήταν το α και το ω του συγκροτήματος.

the monkeys είπε...

Συγχαρητήρια για την επιλογή αυτής της προσωπικότητας ως ανάρτηση στο Βlog μας. Πιστεύω οτι ο Lennon έγραψε ιστορία στο χώρο της μουσικής όχι μόνο για το ταλέντο του αλλά και για τα μηνύματα που πέρασε τα οποία όπως πολύ εύστοχα τονίζεται στην ανάρτηση διαμορφώνουν συνειδήσεις ακόμα και σήμερα. Η άποψή μου είναι οτι ο Lennon θα ήταν ακόμα επίκαιρος αν ζούσε και θα συνέχιζε να δίνει τον αγώνα του. Ο ρόλος της Yoko Ono σίγουρα είναι διφορούμενος και σε πολλές περιπτώσεις αποδίδουν σε αυτή, τη μούσα του μεγάλου μουσικού, τη διάλυση των Beatles. Δεν μπορώ να ξέρω, σίγουρα όμως κάποιες γυμνές φωτογραφίσεις που είχε κάνει το ζευγάρι στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Hilton για λογαριασμό ειρηνευτικών κινημάτων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, θα έλεγε κανείς οτι προκαλούν. (monkey3)

the monkeys είπε...

Wraio post monkey1. Kapoia pragmatakia pou grafeis den ta hksera, an kai gia ton sugkekrimeno kallitexnh den exw psaxtei polu, ara mou dwses kinhtro gia na to psaxw kalutera ;)
monkey2

Anyparktos είπε...

kallitexnara olennon..me oli tin ennoia tis lexis..dn vgainoun pia tetoioi kalitexnes...

lagarto είπε...

o lennon einai a3eperastos...den 8a ypar3ei allos san ki ayton...
htan ay8entikos kai agwnizotan gi'ayta pou pisteye...
dyskolos xarakthras kai dhmiourghkotatos mousikos...o lennon panta 8a mas empneei...
to "help" to eixe grapsei ki ayto gia thn epoxh pou htan stis do3es tous kai htan me narkwtika,alkool,3enyxtia klp.kai opws o idios eixe pei htan san mia kraygh agwnias kai ekklhshs gia voh8eia.

Ανώνυμος είπε...

www.arelis.gr
περιεχει ερωτονομικον ακαταλληλο για ανηλικους

Takis Varatzas είπε...

Dystyxos einai ligoi oi kallitexnes poy einai diaxronikoi. Kai oi perissoteroi feygoyn neoi...

navarino-s είπε...

συγχαρητήρια ρε monkakia για την ανάρτηση. θυμήθηκα και εγώ τα νεανικά μου. νάστε καλά!
α! θυμήθηκα και μια ιστορία από τον john lennon: μετά την παρασημοφόρηση των σκαθαριών από τη βασίλισσα ελισάβετ στα ανάκτορα του μπάκιγχαμ με τον τίτλο του σερ, περιχαρής ο john είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι μεγαλύτερη χαρά ακόμη και από το παράσημο είχε νιώσει που έχεσε στις τουαλέτες των ανακτόρων!

the monkeys είπε...

thanx olous gia ta sxolia!!!xairomai pou sas xana8umhsa pragmata kai egw otan thn eggrafa xana8umh8hka gegonota kai epoxes alles kai twra akouw xana beatles k lennon!!!
o lennon apo tous ligous pragmatika...
monkeys,newton,anyparktos,takhs kai navarinos sumfwnw apoluta!!;))
padws dn 8elw oute n skeftomai oti mporei n tn "fagan" eskemmena.

seniorita είπε...

η προσωπικότητα του Λένον είναι παράδειγμα προς μίμηση ως προς τις θετικές πτυχές της.απόλυτα διαχρονικός,θα συμφωνήσω.
επίσης,να κάνω μια διόρθωση,το βιβλίο που αναφέρεις ότι κρατούσε ο δολοφόνος λέγεται "ο φύλακας στη σίκαλη" και είναι πολύ ωραίο μυθιστόρημα,θα πρέπει να ήταν πραγματικά ανισόρροπος για να του προκαλέσει τέτοιου είδους συναισθήματα μίσους.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι πίθηκοι
Πολύ καλό το αφιέρωμά σας στον τεράστιο Lennon. Η μουσική του χρωστάει πολλά! Ας μην έμπλεκε με εκείνη την ξεφτιλισμένη την Ono και θα είχε περάσει άσπιλος στην αιωνιότητα...

Saq είπε...

navarino-s
Απίστευτη δήλωση έτσι; δεν την ήξερα, όλους γραμένους τους είχε!

the monkeys είπε...

bolliseniorita:exeis dikaio "o fulakas sth sikalh"legetai to biblio.ekana la8os panw sthn fora pou to egrafa.alh8eia einai wraio mu8istorhma??gt egw exw akousei oti exei empneusei ektos apo auton kai allous dolofonous-psycho,opou to kouvalousan panw tous.
anor8odoxo:dn xerw gia thn ono.ki egw sthn arxh eimoun arnhtikh alla en elh pisteuw oti htqan o enas gia tn allo.
newton:kala nai dn kolwne kai se logiakai se praxeis.