Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ








Τις τελευταίες μέρες στις εκτενείς αναλύσεις των ΜΜΕ για τα πρωτόγνωρης διαστάσεων επεισόδια που σημειόνονταν στο κέντρο της Αθήνας,αλλά και για τις μαζικές πορείες από φοιτητές και μαθητές (και όχι μόνο),όλοι δήλωναν σοκαρισμένοι και άναυδοι από την τεράστια οργή που είχαν οι νέοι μέσα τους για την κοινωνία.

Όλοι έψαχναν απαντήσεις...γιατί τόση μεγάλη οργή για την κοινωνία στην οποία ζουν και τόσο μίσος προς οτιδήποτε γύρω τους και κυρίως προς κάθε κατεστημένο που υπάρχει χρόνια και για τους μεγάλους είναι πλέον δεδομένο??Γιατί ξαφνικά ένα τόσο μεγάλο ξέσπασμα από την νεολαία??Γιατί ενώ τα έχουν όλα αντιδρούν έτσι??Και τότε ξαφνικά για πρώτη φορά άρχισαν να σκέφτονται μήπως τελικά κάναμε λάθος??μήπως ποτέ δεν τους ακούσαμε?δεν αφουγκραστήκαμε τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους??Μήπως τους καταπιέσαμε?Ε ΝΑΙ!!ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑΙ!

Όπως και σε κάθε νέο,έτσι και εμένα δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση όλη αυτή η οργή,όλο αυτό το ξέσπασμα...ίσα ίσα το θεώρησα αναμενόμενο και ότι μάλιστα είχε αργήσει κιόλας.Για μας ήταν φυσικό επακόλουθο...όταν καταπιέζεις μια ζωή την νεολαία,όταν της στερείς με κάθε τρόπο την ζωή,τα όνειρα,την ελπίδα,την δημιουργικη απάσχόληση,την μόρφωση και την ελευθερία από κάθε τομέα της καθημερινότητα της,τότε αυτό που θα πάρεις θα είναι το αντίστοιχο με αυτό που δίνεις.Όταν δίνουνε τίποτα δεν γίνεται να παίρνουν παρά ένα τίποτα...όταν δίνουν σφαίρες θα πάρουν το ίδιο,όταν δίνουν μίσος θα το πάρουν πίσω,όταν αυτοί είναι άδικοι και ακαταλόγιστοι,μην ζητάνε από τους νέους να φερθούν σωστά και ψύχραιμα.Οτι δίνεις παίρνεις,είναι νόμος.

Ένας νέος στην Ελλάδα μεγαλώνει πηγαίνοντας σε σχολεία φυλακές-με απαράδεκτες υποδομές και αδιάφορους τους περισσότερους δασκάλους και καθηγητές,μαθαίνει χιλίαδες ανούσια πράγματα παπαγαλίζοντας μόνο και μόνο για ένα βαθμό γιατί οι γονείς του και όλοι οι υπόλοιποι του λένε από την μέρα που γεννήθηκε πως πρέπει να είναι άριστος στο σχολέιο,να μάθει 2-3γλώσσες,υπολογιστές,2-3αθλήματα,να πάρει 1-2 πτυχία και κανα μάστερ για να βρεί αμέσως δουλεία με κύρος και λεφτά.Επίσης του μαθαίνουν πως πρέπει να είναι καλός,τίμιος και με ήθος γιατί έτσι μόνο θα προκόψει στην ζωή του.Τον πιέζουν ροκανίζοντας τον ελάχιστο ελεύ8ερο χρόνο που έχει για να γράψει άριστα να περάσει σένα καλό πανεπιστήμιο...

Αυτό το παιδί βγαίνει στην κοινωνία και τι βλέπει ??ότι έλιωσε στο διάβασμα για να περάσει σένα καταρρέον πανεπιστήμιο,για να του πούν οι πάντες ότι το μόνο που τον περιμένει μετά το πανεπιστήμιο είναι ανεργεία και εκμετάλευση ή θα χάσει την δουλεία από απόφοιτο των ΚΕΣ,για να του τονίσουν ότι όσο και καλός να είναι και τίμιος και δουλευταράς αν δεν έχει μέσο θα πάρει τον πούλο.Για να δεί την απόλυτη αδικία να κυριαρχεί.Για να μάθει ότι όσο και σωστός και καλός να είναι οι άλλοι θα τον πατήσουν για το συμφέρον τους γιατί είναι μια κοινωνία παρτάκηδων στην οποία το δίκαιο του ισχυρού περνάει πάντα.Για να δεί ότι δεν υπάρχει το παραμικρό δείγμα ηθικής εκεί έξω...ότι όλα αυτά που του δίδασκαν είναι απλά μπούρδες.Ότι η κοινωνική αδικία κυριαρχεί και ότι δεν είναι ελέύθερος,γιατί μπορεί αναπάσα στιγμη οποιοσδήποτε μπάτσος να τον δείρει,βρίσει,εξευτελίσει και σκοτώσει χωρίς καμία μα καμία τιμωρία για την πράξη του γιατί αυτοί είναι η εξουσία και αυτός το θύμα.Του λένε ότι θα δουλεύεις σαν σκυλί αλλά δεν θα πληρώνεσαι,ότι δεν θα έχεις ούτε γιατρική περίθαλψη δωρεάν,ούτε παιδεία,ούτε σύνταξη,ούτε τίποτα...Ενας νέος το μόνο που βλέπει είναι μια κοινωνία φρίκη...
με αδικία,εκμετάλευση,ταπείνωση,δουλεία,φτώχεια,ανεργεία...μια ζωή χωρίς μέλλον,ελπίδα,κάτι καλύτερο.Να λοιπόν γιατί τόση οργή.Πήρατε την απαντησή σας?

ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ αυτό κραύγαζαν όλοι οι νέοι στις πορείες...μεγάλη αλήθεια...πότε νοιάστηκε το κράτος και η κοινωνία για αυτήν??ποτέ!!πάντα φρόντιζε να την πυροβολεί γιατί πάντα η νεολαία ήθελε την αλλαγή και αυτό πάντα χάλαγε κάποιους.Η νεολαία έχει μια δύναμη την οποία η εξουσία φοβάται...γιατί δεν εφησυχάζεται,δεν παύει να ονειρεύεται,δεν υποτάσεται,δεν ξεχνά,δεν φοβάται να αντιδράσει,δεν κάθεται στην βόλη της,δεν σταματά τον αγώνα,δεν σκύβει το κεφάλι και δεν κλείνει το στόμα μπροστά στην αδικία...γιαυτό φροντίζει να της κλείνει το δρόμο,να της στερεί το μέλλον,να της αφαιρεί την έλπίδα και να καταστρέφει τα όνειρα της...και το καταφέρνει καλά...σκοτωνοντάς την μεταφορικά και κυριολεκτικά!

Δίαβασα προχτές μια φράση που τα λέει όλα:"Τα κανονικά παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται κανονικά,αλλά δεν μεγαλώνουν κανονικά,δεν ονειρεύονται κανονικά,δεν ερωτεύονται κανονικά και δεν πεθαίνουν και κανονικά."

Η νεολαία απέδειξε με όλααυτά ότι ο θάνατος ενός από αυτούς,ενός νέου παιδιού ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι της ανοχής,μέχρι τώρα οι νέοι φώναζαν να τους ακόυσουν, να τους δώσουν σημασία μέσα από διάλογο μέσα από πορείες....τώρα θα τους ακούσουν για τα καλά,θέλουν δεν θέλουν,μέσα από την οργή τους!(και έχουν μαζί τους όλο τον κόσμο που τους άκουσε και τους ακολόυθησε αυτές τις μέρες)

11 σχόλια:

Unknown είπε...

"Αυτό το παιδί βγαίνει στην κοινωνία και τι βλέπει ??ότι έλιωσε στο διάβασμα για να περάσει σένα καταρρέον πανεπιστήμιο,για να του πούν οι πάντες ότι το μόνο που τον περιμένει μετά το πανεπιστήμιο είναι ανεργεία και εκμετάλευση ή θα χάσει την δουλεία από απόφοιτο των ΚΕΣ,για να του τονίσουν ότι όσο και καλός να είναι και τίμιος και δουλευταράς αν δεν έχει μέσο θα πάρει τον πούλο."


Προσυπογράφω...
Έίναι σάπιο και άδικο το σύστημα που μόνο οι γλύφτες με τα μέσα παίρνουν θέσεις,είναι κανόνας αυτός στην Ελλάδα.ΔΥΣΤΥΧΩΣ..
Αυτοί που αξίζουν μένουν στο ράφι..
Για αυτό πάμε από το κακό στο χειρότερο και οι σωστές φωνές σπανίζουν.

Anyparktos είπε...

akrivws opws ta les einai...xipnisan oi neoi.kai opws leei kai o vranalis:an xipnisei monomias 8a r8ei anapoda o ntounias..

Saq είπε...

Και όπως βλέπουμε όταν ξεσηκωθούν οι νέοι δεν είναι εύκολο να τους σταματήσουν αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν.
Όσο για την φράση:[Δίαβασα προχτές μια φράση που τα λέει όλα:"Τα κανονικά παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται κανονικά,αλλά δεν μεγαλώνουν κανονικά,δεν ονειρεύονται κανονικά,δεν ερωτεύονται κανονικά και δεν πεθαίνουν και κανονικά."]
http://www.youtube.com/watch?v=vTjsQzSCTwQ

the monkeys είπε...

manos:sumfwnw einai faulos kuklos...otan sthn koinwnia mono oi gluftes antamoibontai kai pairnoun 8eseis kai axiwmata enw oi kaloi 8avontai einai anapofekto apotelesma na katalhxoume stis katanties pou exoume katalhxei
anyparktos:xupnhse kai mazi polloi...tio 8ema einai ti kanoume meta...kai fusika n xypnhsoume ki allous gt dustuxws koimountai
newton:dn hxera oti htan tragoudi apo trupes...kl eimai aparadekth orismenes fores...eutuxws pou mu anoigeis ta matia apisthmona xaxa

the monkeys είπε...

Εγώ προτίνω σε Μάνο και Αλέξανδρο(anyparkto), να μην πολυβγαίνουν από το σπίτι. Μετά από τον πυροβολισμό του 16χρονου μαθητή, έχω φοβηθεί όταν βλέπω 16 και 15 χρόνων παιδιά να είναι έξω...νιώθω ότι πρέπει να τα προστατέψω, γιατί τους έχουν βάλει στο μάτι!! :P

Τι σκατά έχουν πάθει και έχουν κολλήσει σε αυτές τις ηλικίες?? Υπάρχουν και άλλες. Τα 10χρονα τα σκεφτήκατε???

monkey2

Saq είπε...

the monkeys 1
Είδες πως σε προσέχω; είμαι ο φύλακας άγγελός σου!

the monkey 2
Τον Anyparkto όπως τον κόβω, κάθε φορά που η μάνα του βάζει πλυντήριο, τινάζει τα παντελόνια του, να πέσουν οι πέτρες από τις τσέπες! :)

navarino-s είπε...

Μπράβο ρε monkakia! Πολύ μεστό και περιεκτικό το κείμενο σας. Μέσα σε λίγες γραμμές πιάνει όλα τα προβλήματα. Γιατί κάποιοι εδώ πέρα συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν. Είναι δε εντυπωσιακό ότι πολύ πιο εύστοχα και ακριβώς στο πνεύμα που περιγράφετε, έπιασαν τις αιτίες οι ξένοι δημοσιογράφοι παρά οι δικοί μας μαλακοπίτουρες της TV.

Προσέξτε μη με μπερδέψετε στην απάντηση με αυτά τα 1,2,3!

the monkeys είπε...

newton: :) :) :)pou leei kai o kotsiras...xixi

navarinos:thanx navarino mas,xairomai pou sarese to keimeno.h alh8eia einai oti vlepw kapoious ekneuristika stn kosmo tous...ki omws kapoioi dn exoun katalavei tpt...kai pws otan sthn tv lene geloiothtes.odws orismena xena kanalia eipan pio eustoxa pragmata apo mas alla akousa kai geloies upervoles apo ta xena diktya...allo pou dn h8elan n mas 8apsoun.
diavasa oti mas vlepeis sto oneiro su...xaxaxa efialths suexoume ginei...xaxa...emm kakes parees ta monkakia:P
monkey1(pou egrapse kai auto to keimeno)pali se mperdepsa??

Ανορθόδοξος είπε...

Δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχει τόσο ανισότητα μεταξύ των τάξεων, όσο μεταξύ των γενεών! Η γενιά των πατεράδων μας, παρόλα τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε, δεν αντιμετώπισε τόσο έντονα προβλήματα ανεργίας, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας όπως η δικιά μας.

Μια τόσο μεγάλη ανισότητα ήταν λογικό κάποια στιγμή να οδηγήσει σε έκρηξη θυμού... Σταματήστε να πέφτετε λοιπόν από τα σύννεφα κύριοι βολεμένοι εξηντάρηδες (τύπου Δαμανάκη) με τα «έκτροπα» της νεολαίας και προσπαθήστε λίγο να την καταλάβετε!

Dreamy Cloud είπε...

Το κακό είναι πως ότι κι αν λέμε αν δεν προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για να σταματήσει η κοροιδία που ζούμε τίποτα δεν θα αλλάξει. Θα συνεχίσουν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί.. Ας ξυπνήσουμε κάποια στιγμή όλοι μας..

Καλώς σας βρήκα. Καληνύχτα!

the monkeys είπε...

anor8odoxos:gnk anor8odoxe nmzw oti oi neoi orgizontai gt oi megaluteroi tous exoun afhsei mia koinwnia katareousa...
dreamy cloud:sumfwnw apolyta!kalws se vrikame!