Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

XΩΡΟ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ!




Κάθε φορά που βλέπω την Αθήνα από ψηλά,σκέφτομαι το ίδιο πράγμα:ότι έχει μια ασχήμια και μία περίεργη ομορφιά μαζί,και ότι δεν παίζει να υπάρχει άλλη πόλη τόσο άναρχα δομημένη σαν κιαυτή.Από ψηλά διακρίνεις ένα άσπρο-γρι συνοθύλλευμα και όσο και αν προσπαθείς με δυσκολία διακρίνεις πράσινο στον ορίζοντα...γενικά από χρώματα σαν πόλη πάσχουμε.(όπως και από πολλά άλλα)
Έχουμε ελάχιστα πάρκα και αυτά που έχουμε είναι παρατημένα.Οι πλατείες έχουν τραγικά ελάχιστο πράσινο εως καθόλου(βλέπε ομόνοια,βικτώρια,σύνταγμα κτλπ),τα δημόσια κτίρια επίσης,τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ούτε για δείγμα,ακόμη και τα σπίτια μας υστερούν σε πράσινο.Όσο για τους εθνικούς δρυμούς(Πάρνηθα κτλπ)φροντίσανε κάποιοι να τα κάνουνε στάχτη και τσιμέντο!Παντού τσιμέντο,τσιμεντο,τσιμέντο!
Αναρωτιώμαστε γιατί το καλοκαίρι ασφυκτιούμε και το χειμώνα πλυμμυρίζουμε,γιατί η υγεία μας χειροτερεύει,γιατί οι ψυχικές ασθένειες αυξάνονται,γιατί πρέπει να πάμε στου διαόλου την άκρη για να δούμε λίγο πράσινο,να έρθουμε σε επαφή με την φύση...γιατί απλά το τσιμέντο δεν βοηθά!
Τι τρέλα είναι αυτή του νεοέλληνα,να τσιμεντόνει τα πάντα?!η καλύτερα να βγάζει κέρδος πράττοντας εις βάρος του περιβάλλοντος???
Το να ζεις σε μια πόλη δεν είναι από μόνο του το καλύτερο,για αυτό κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να γίνει η πόλη σου όσο πιο όμορφη και ευχάριστη,κάτι το οποίο σίγουρα δεν έχουν ξανακούσει οι τοπικοί φορείς και οι υπουργοί...Αντί να προσπαθούν για την επέκταση του πράσινου σόλο το λεκανοπέδιο με κάθε δυνατό τρόπο,να προσπαθούν ν προσφέρουν στον πολίτη μικρές οάσεις μέσα στο κέντρο της Αθήνας ή στην γειτονιά του,υποστηρίζουν τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία ή της κάθε επιχείρησης που θέλει να τσιμεντόσει ένα τεράστιο χώρο για να φτιάξει μαγαζιά ή γραφεία ή χώρους διασκέδασης κτλπ(λες και δεν είχαμε!)Τα παραδείγματα πολλά όπως τα λατομεία στον Μαρκόπουλο(τα οποία συνεχίζουν την λειτουργία τους εννοείται)που έχουν ''φάει''ένα ολόκληρο πράσινο βουνό(όταν κατευθύνεσαι προς Μαρκόπουλο είναι πολύ άσχημο να το βλέπεις)και εδώ και χρόνια γίνεται αυτή η δουλειά,η πρόσφατη απόφαση χτισίματος γραφείων δίπλα από την Ακαδημία Πλάτωνος!και η διαμάχη για το παλιό αεροδρόμιο του ελληνικού που ήθελαν να φτιάξουν εμπορικά καταστήματα!!
Είμαστε η μοναδική χώρα με τόση μικρή αναλογία πρασίνου...είμαστε 7εκατομμύρια σε μια πόλη που έχει ελάχιστα πάρκα πρασίνου σε παρακμιακή κατάσταση...!!Χρειαζόμαστε να έχουμε στην γειτονιά μας ένα πάρκο για να χαλαρώνουμε,να πηγαίνουμε βόλτα,να κάνουμε ποδήλατο...κτλπ,να μπορούμε όταν είμαστε στο κέντρο να ξεφεύγουμε για λίγο από το καυσαέριο και την βαβούρα...να έχουμε ένα πράσινο χώρο ανοιχτό σε ΟΛΟΥΣ που ο καθένας θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί ανάλογα και να μην χρειάζεται να είμαστε ματσό για ν φτιάχνουμε ιδιωτικούς κήπους.
Βέβαια να προσθέσω ότι αυτό θέτει και την προυπόθεση ότι κι εμείς θα φροντίσουμε να τους προσέχουμε και ν τους σεβόμαστε(από τη μία φαντάζει αδύνατο από την άλλη δεν είναι αυτή δικαιολογία για να μηνέχουμε πάρκα και καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία του στυλ ότι δημόσιο το δυαλάμε κιόλας)Πρώτη νίκη είναι η δημιουργία που θα αρχίσει από το 2009,του μεγαλυτερου πάρκου στην Αθήνα,του Μητροπολιτικού που θα φτιαχτεί στο παλιό αεροδρόμιο,στο Ελληνικό...5.000στρέμματα πράσινου!!(ποδηλατόδρομοι,αθλητικές εγκαταστάσεις,θέατρα,χώροι συναυλιών κτλπ)Ένα όνειρο!!Αλλά αυτό είναι η αρχή...γιατί δεν μένουμε όλοι στο ελληνικό...

*Δν ξέρω αν θα μπούν στην βουλή οι οικολόγοι αλλά δεν με ενοχλεί και πολύ(εδώ μπήκε το ΛΑΟΣ πόσο χειρότερα??)εξάλλου ίσως στον τομέα της οικολόγίας να βοηθήσουν...και να φανταστείται δεν είμαι καν οικολόγος απλά είμαι άνθρωπος και ζηλεύω γιατία αυτοί στο εξωτερικό να έχουν και γαμώ τα πάρκα??

8 σχόλια:

Saq είπε...

Αγαπητά πιθηκάκια,(μάλλον είστε monkeys και ζηλεύετε αυτούς στο εξωτερικό που έχουν δέντρα),
έχω κάνει άπειρους σχολιασμούς για την έλλειψη πρασίνου από τις πόλεις μας και πραγματικά πιο πολύ ζήλεψα όταν πριν από κάνα 6μηνο ένας φίλος είχε πάει Άμστερνταμ+Ρότερνταμ και μου έλεγε για τα πάρκα που έχουν, μέσα στο κέντρο των πόλεων, όπου είναι φανταστικά με συντριβάνια δέντρα γρασίδι μέχρι και πάπιες να κυκλοφορούν και με τρελή οργάνωση. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά τετραγωνικό στην Ευρώπη, όσο για αρχιτεκτονική...άστα να πάνε πολύ γέλιο. Ψάξε στο google earth (αν δεν το έχεις κάνει) ευρωπαϊκές πόλεις όπως Άμστερνταμ, Βιέννη και διάφορες άλλες τις κεντροδυτικής Ευρώπηςαλλά και σκανδηναβικές ακόμα και το Λονδίνο να δεις πως φαίνονται από ψηλά και μετά δες Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απελπισία! Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι ζούμε σε μια χώρα με πληθώρα φυσικών τοπίων βουνών θαλασσών και δασών και εμείς τα έχουμε κάνει όλα τσιμέντα.

the monkeys είπε...

monkey1 mou arese h anarthsh,alla kala e8ikses kai to gegonos oti den eimaste oikologoi :)
Otan eixa paei Germania eixa en8ousiastei me to poso prasino mporoun na exoun, poso sklhra se katsadiazoun an pathseis estw kai ligo prasino (eixane paei oi alloi Ellhnares apo to group kai patagane...den mporousan na pane pio pera) kai poso organwmanena einai ola. Podhlatodromoi (to oneiro mou), fanaria gia tous podhlates kai genikotera mia oloklhrwtikh ais8hsh gia to ypsilo viotiko epipedo tous. Peritto na sou pw poso apogohteuthka otan hr8a A8hna.

the monkeys είπε...

newton:odws h 8essalonikh 8a mporoyse na einai akoma pio omorfh polh an eixan frontisei gia prasino..me tetoia 8esh dipla sthn 8allassa an eixe kai prasino 8a htan oneiro...Ki egw ayto anarwtiemai pws ginetai n exoume ligotero prasino me tetoies eunoikes kairikes sun8hkes
mankey1:ase egw phga sthn amerikh kai epa8a plaka!tetoia organwsh kai toso prasino den eixa xanadei!nmza oti eimoun sthn eksoxh enw eimoun liga xlm apo to Manxatan!!al n deis pws ta prosexoun...

Tyler Durden είπε...

Στη Θεσσαλονίκη είναι τακτική να ελαττώνεται το πράσινο σε κάθε νέα ανάπλαση ελεύθερων χώρων και πάρκων και να αυξάνεται το τσιμέντο.

Saq είπε...

Tyler Durden
Μπορείς να μας εξηγήσεις γιατί μιλάς για τακτική; Εγώ αυτό που ξέρω και βλέπω είναι ότι είναι υποκεινούμενοι οι πολιτικοί στόκοι που μας φέρνουν, βλέπε τον μέγιστο τον ψωμιάδη και τον κουβά τον παπαγεωργόπουλο και όλους όσους είχαμε και έχουν οι δήμοι. Καλά για ποδηλ/μους στην Ελλάδα ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα!

the monkeys είπε...

egw padws pou den eimai apo 8essalonikh exw mia aporia...giati vghke o cwmiadhs deuterh fora nomarxhs??poios ton pshfizei re gamto?

Unknown είπε...

katarxas..to problem dior9w9ike k 3anacommentarw...
exete dikio paidia i a9ina exei metatrapei se xali..tufla na xun oi lodrezoi..

Tyler Durden είπε...

είναι τακτική που έχει και αιτία: τα τετραγωνικά μπετόν έχουν πολυ περισσότερη μίζα απο τα τετραγωνικά πράσινου. Γιαυτό και συμβαίνει το φαινομενικά παράδοξο, τα πάρκα σε κάθε νέα ανάπλαση να τα αναλαμβάνουν πλέον κατά κύριο λόγο εργολάβοι και όχι γεωπόνοι και μάλιστα με πλήρη αποκλεισμό του εργοτάξιου από την πρόσβαση αλλά και τα μάτια του άμεσα ενδιαφερόμενου κόσμου.

Τι τραγικά κιτς και επικίνδυνες που είναι οι αναπλάσεις στην παραλία και Λευκό Πύργο! Χθες περιεργάστηκα και τη Νέα παραλία, ένα απέραντο ταψί τσιμέντου με πολύ περιορισμένη και αναλώσιμη βλάστηση, πολλά επικίνδυνα σημεία για τραυματισμό, πολλά οικήματα άγνωστης χρήσης και φυσικά ένα τεράστιο κόστος συντήρησης που θα αφαιρεί πόρους από άλλα πιο ζωτικά θέματα.

στην Αθήνα, στο ιστορικό κέντρο τουλάχιστον, τα πράγματα είναι προς το παρόν πολύ καλύτερα, έχει και τις νησίδες με τους λόφους, τα αρχαία και τους κήπους