Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ WoW (women on waves)


Πρόκειται για μία ομάδα από την Ολλανδία στην οποία συμπεριλαμβάνονται γυναικολόγοι και εθελοντές, που σαν στόχο έχει την παροχή βοήθειας σε γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους...εν πλω!

Είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα εν έτη 2008 υπάρχουν αρκετές χώρες σε Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική και κάποιες στην Ευρώπη όπου η νομοθεσία περί αμβλώσεων είναι πολύ αυστηρή και η διακοπή της εγκυμοσύνης θεωρείται παράνομη. Το αποτέλεσμα?? Το 50% των αμβλώσεων που γίνονται να είναι επικίνδυνες ή επειδή είναι παράνομες, να μην πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα να έχουμε μαμάδες χωρίς την θέληση τους.

Έτσι ο μη κερδοσκοπικός αυτός οργανισμός που ιδρύθηκε από την γυναικολόγο Ρεμπέκα Γκόμπερτς είχε σαν στόχο να βοηθήσει γυναίκες που είχαν βιαστεί ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο ήθελαν να διακοπεί η κύηση τους. Αυτό σήμαινε είτε επέμβαση, είτε με το Ru 486 ή αλλιώς το χάπι της επόμενης ημέρας, αλλά και ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη. Όμως το πρόβλημα ήταν στην νομοθεσία της κάθε χώρας. Δεν μπορούσαν να κάνουν εκτρώσεις σε χώρα όπου τις απαγόρευε. Η λύση ήρθε γρήγορα και ήταν η χρησιμοποίηση του μέσου που λέγεται πλοίο. Μελετώντας λοιπόν το Διεθνές Δίκαιο, παρατήρησαν ότι αν αγκυροβολούσαν πέρα από 12 ν.μ., δεν θα παραβιαζόταν κανένας νόμος.

Πρώτος τους προορισμός η Ιρλανδία το 2001, μία από τις πιο αυστηρές χώρες ως προς αυτό το θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν 300 γυναίκες να επωφεληθούν, κάνοντας δωρεάν υπερηχογραφήματα και τεστ εγκυμοσύνης, αλλά καμία να μην κάνει έκτρωση, γιατί οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Το 2003 στην Πολωνία είχε μαζευτεί στο λιμάνι όπου προσάραξε το πλοίο (για να πάρει τις ενδιαφερόμενες κυοφορούσες) μία ομάδα ανθρώπων με κόκκινη μπογιά και αβγά. Επόμενος σταθμός η Πορτογαλία, το 2004, όπου εκεί όταν οι γιατροί ζήτησαν άδεια ελλιμενισμού, οι αρχές έστειλαν δύο πυραυλακάτους! Το συγκεκριμένο περιστατικό έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, επειδή η Πορτογαλία προέβη σε παραβίαση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία τους επίσκεψη ήταν στην Ισπανία (εκεί άμβλωση επιτρέπεται μόνο αν έχει προκύψει η κυοφορία από βιασμό, αν κινδυνεύει η υγεία της κυοφορούσας ή αν υπάρχει εμβρυϊκή δυσμορφία), όπου η ίδια η δήμαρχος της Βαλένθια θεώρησε την επίσκεψη του πλοίου προκλητική και πολλές ομάδες ανθρώπων προσπάθησαν να εμποδίσουν την προσάραξη του στο λιμάνι.

Το σίγουρο είναι ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο οργανισμός θα συνεχίσει να δίνει το στίγμα του και μέσω εκδηλώσεων, συζητήσεων, e-mails και τηλεφωνημάτων θα βοηθάει τις γυναίκες που είναι σε απόγνωση, αφού η ίδια η χώρα τους δεν το κάνει. Γεγονός είναι ότι και μέσω της δράσης τους βοήθησαν την Πολωνία να υιοθετήσει πιο ήπιες στάσεις απέναντι στο θέμα, αλλά και την Πορτογαλία να επανεξετάσει το θέμα και να καταλήγει το 2007 να θεωρεί νόμιμη την άμβλωση ως τις 10 εβδομάδες κύησης. Είναι οξύμωρο να λέμε ότι η κοινωνία μας τα έχει ισοπεδώσει όλα και ότι όλα είναι ελεύθερα και επιτρεπτά, ενώ ορισμένα ακόμη θέματα (όπως οι εκτρώσεις) έχουν ακόμη μία μεσαιωνική αντιμετώπιση.

14 σχόλια:

the monkeys είπε...

monkey2 wraio post!!!dn to xera auto me to ploio kai kala ekanes kait o anaferes!kl to 8ema einai terastio kai dn nmzw n lu8ei.dn eimai oute uper oute kata.apo thn mia to na kaneis ektrwsh einai san n skotwneis mia zwh viaia eidika apo kapoious mhne s kmeta,san n mhn dineis se ena plasma thn eukairia n zhsei,san n to katadikazeis xwris n dhmiourgh8ei.alla apo thn allh to n fereis tn kosmo ena paidi to opoio dn n8es h dn mporeis n megalwseis k 8a talaipwrh8ei einai exisou egklhmatiko.nmzw oti h lush egkeitai sthn profulaxh k thn enhmerwsh.na th kanoume prwteraiothta mas...dn einai duskolo..gia nmhn ftaniume en telei sto telma

Tyler Durden είπε...

το να θεωρούμε μια μάζα κυττάρων άνθρωπο είναι παρατραβηγμένο, τις πρώτες βδομάδες ούτε που νοιώθει τίποτε η γυναίκα όσον αφορά συναισθηματικούς δεσμούς. Οπότε ένα περιθώριο το πολύ δυο μηνών είναι αρκετό για να αποφασίσει η ίδια και κανένας άλλος τι επιθυμεί να κάνει.

Αν η έκτρωση είναι παράνομη είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να γίνεται κάτω από κρυφές και άθλιες συνθήκες και επικίνδυνες για την υγεία. Αν είναι νόμιμη γίνεται κανονικά με όλες τις προφυλάξεις χωρίς επιπλοκές. Τι προτιμάμε λοιπόν;

Επίσης αλύτερα μια μάζα κυττάρων νεκρή, παρά ένα ψυχικά νεκρό παιδί σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν έτοιμο να το δεχτεί και να το αναθρέψει.

Αλλωστε όλοι αυτοί (συντηρητικοί κατά κανόνα) που υποστηρίζουν με πάθος την απαγόρευση της άμβλωσης για τον σεβασμό δήθεν της αγέννητης ζωής, δεν νοιάζονται και πολύ πώς θα τα βγάζουν πέρα οι πολύτεκνες οικογένειες, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στηρίζουν πολέμους και να στέλνουν τα παιδιά τους να σκοτωθούν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θεωρούν υπάνθρωπους τους μετανάστες και να αδιαφορούν για την βία εναντίον τους και φυσικά δεν σέβονται τη ζωή αυτών που προωθούν την έκτρωση μη διστάζοντας να σκοτώσουν γεννημενους (γιατρούς, μαίες, κλπ)στο όνομα της προστασίας του αγέννητου. Η μέγιστη υποκρισία!

Saq είπε...

Αλήθεια πόση δύναμη χρειάζεται μια γυναίκα για να κάνει έκτρωση;

γυάλινο δάκρυ είπε...

@tyler durden

Δεν είναι μάζα κυττάρων, είναι ενας ζωντανός οργανσιμός από την πρώτη στιγμή που γονιμοποιείται το ωάριο και βρίσκεται μέσα στα σπλάχνα της μάνας.
Δε διαφωνώ ότι οι πολύτεκνες οικογένειες θα τα βγάλουν πέρα δύσκολα, όπως και κάποιοι άλλοι που δεν έχουν οικονομική ή συναισθηματική σταθερότητα για να μεγαλώσουν ένα παιδί, αλλά γι'αυτό υπάρχουν μέτρα προφύλαξης. Γιατί δεν τα σκέφτονται τότε αυτά παρά μόνο αφού την πατήσουν;

Κατά τα άλλα συμφωνώ με το σχόλιο της monkey.

Tyler Durden είπε...

@ γυαλινο δακρυ

ζωντανοί οργανισμοί είναι όλα τα είδη του πλανήτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι διαπράττουμε φόνο όποτε αναγκαζόμαστε λόγω ανωτέρας βίας να αφαιρέσουμε τη ζωή κάποιου από αυτά.

Φυσικά και το καλύτερο από όλα είναι η πρόληψη, αλλά δυστυχώς υπάρχει και ο βιασμός, οπότε τότε δεν είναι ζωντανός οργανισμός το έμβρυο;

Αν με την έννοια ζωντανός οργανισμός ήθελες να πεις ανθρώπινος, η ανθρωπινότητα έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση, αλλά και το βιολογικό και συναισθηματικό δέσιμο του αγέννητου με τη μάνα, όμως αυτά δεν υφίστανται με ασφάλεια σε μια χρονική περίοδο 2 μηνών εγκυμοσύνης.

γυάλινο δάκρυ είπε...

@tyler durden

Ναι, ανθρώπινος οργανισμός εννοούσα.
Δεν έχω μείνει έγκυος, οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω πώς νιώθει μια γυναίκα σε αυτή την περίπτωση. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι αν θέλει το παιδί της εξαρχής και έχει μείνει έγκυος με κάποιον που επιθυμεί, τότε αν δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας, δε θα θέλει και να το ρίξει. Αν όπως λες, η εγκυμοσύνη προκύψει από βιασμό, τότε το βρίσκω απόλυτα λογικό να μη θέλει να κουβαλάει μέσα της τον καρπό μιας τόσο βρώμικης πράξης. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανότερο είναι να σιχαίνεται ακόμα και τον εαυτό της. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ναι, θα έκανα κι εγώ έκτρωση. Σπάνια υπάρχουν γυναίκες που έχουν βιαστεί και έμειναν έγκυοι, αλλά παρόλα αυτα θέλουν να συνεχίσουν την κύηση. Και μπορώ να πω ότι θαυμάζω τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Όμως είτε θελήσει η μάνα να ρίξει το παιδί είτε όχι, είτε το αγαπήσει είτε όχι, αυτό πάλι δεν παύει να είναι άνθρωπος. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι έκτρωση γίνεται μέχρι τον 3ο ή τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, άρα το έμβρυο δεν παραμένει μία μάζα κυττάρων.

Μεγαλύτερη σημασία έχουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη και κάτω από τις οποίες πρόκειται να εξελιχθεί μία εγκυμοσύνη και η ανατροφή ενός παιδιού. Για το λόγο αυτό συμφωνώ και μαζί σου περί βιασμού και με τη monkey περί ταλαιπωρίας ενός παιδιού αν γεννηθεί.

navarino-s είπε...

είναι γεγονός πως τον πρώτο λόγο σε τέτοια θέματα τον έχουν οι γυναίκες. εγώ θέλω να δώσω μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που λέει ο tyler durden, ότι η απαγόρευση οδηγεί σε εκτρώσεις "κάτω από κρυφές άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες" κάτι που τόσο εύστοχα και συγκλονιστικά αναδεικνύει η ρουμάνικη ταινία: "4 μήνες, 3 βδομάδες και 2 μέρες".

the monkeys είπε...

Η αλήθεια είναι ότι αν εγώ βρισκόμουν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση δεν θα ήξερα τι θα έκανα, γιατί δεν έχω κατασταλάξει προς μία πλευρά ως προς αυτό το ζήτημα, όπως το monkey1. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν σκέφτομαι ότι μία ζωή σκοτώνεται μπλα μπλα μπλα, γιατί συμφωνώ απόλυτα με tyler durden. Μπορεί νa ακούγεται σκληρό, αλλά καλύτερα αγέννητο, παρά παρατημένο στην καλύτερη σε ένα ίδρυμα. Όσο για την έκτρωση ως κάτι παράνομο σε κάποιες χώρες, πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο καθυστερημένη νομοθεσία. Είναι ένα θέμα στο οποίο θα έπρεπε να είναι πιο μοντέρνες οι σκέψεις. Αλλά τι περιμένεις με άντρες στην κυβέρνηση, καθώς αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την θέση της γυναίκας. Αλλά και η δήμαρχος στη Βαλένθια δεν είχε διαφορετική στάση...Τεσπα.

Newton δεν έχω ιδέα πόση δύναμη θέλει μία γυναίκα για να κάνει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα όταν μπαίνουν στη μέση και τα μητρικά ένστικτα και όταν δεν έχουν τον πατέρα να τις υποστηρίζει, γιατί ευτυχώς ούτε εγώ, ούτε φίλοι μου έχουμε έρθει σε ανάλογη θέση.

Γυάλινο δάκρυ τα μέτρα προφύλαξης δεν είναι 100% ασφαλή και οι πιθανότητες να έχεις πιεί και να μην καταλαβαίνεις τι κάνεις δυστυχώς είναι πολλές. Αλλά πάλι είναι και ο βιασμός στη μέση. Επίσης πιστεύω και ότι μία γυναίκα που έχει καθυστέρηση από κάποιον που θέλει, μπορεί και να μην το κρατήσει, γιατί αν δεν την υποστηρίξει και ο πατέρας δύσκολα τα πράγματα. Συμφωνώ με αυτό που λες ότι στον 3ο, 4ο μήνα το έμβρυο έχει σχηματιστεί πλεον(καθώς έχω δει και live...μπορεί να ακούγεται σιχαμένο, αλλά ήταν πολύ ωραία εμπειρία), οπότε σκέφτεσαι πιο πολύ ότι σκοτώνεις μία ζωή.

Navarino την ταινία δεν την έχω δει αλλά που θα μου πάει... :P

seniorita είπε...

να μιλήσω κι εγώ για το θέμα από νομικής άποψης..σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο δεν είναι άδικη πράξη η διακοπή της εγκυμοσύνης που γίνεται σε οργανωμένη νοσοκομειακή μονάδα όταν η κύηση δεν είναι μεγαλύτερη των 12 εβδομάδων και όταν προέρχεται από πράξη βιασμού μέχρι 19 εβδομάδων..
τώρα το θέμα έχει να κάνει και με τις συνταγματική ελευθερία που έχει η μητέρα να διαθέτει το σώμα της και να το χειρίζεται όπως εκείνη επιθυμεί,από ένα σημείο όμως και μετά υπεισέρχεται και το θέμα της προστασίας του εμβρύου και γι'αυτό το λόγο υπάρχει χρονικό όριο μέχρι το οποίο επιτρέπεται η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης.

pinos είπε...

οταν διαβασα το θεμα σου ηθελα να στην πο!!!!!
ειμαι κατα τον εκτροσεον την θεορο σαν δολοφονια.
αλα οταν διαβασα παρακατο για γηνεκες που βιαστηκαν και εμιναν εγκιος.
τοτε καταλαβα πος κανο λαθος.
δεν ξερο ειμαι καπου στιν μεσει.
ενα παιδει ασκετα με ποιο τροπο προιλθε ειτε νορμαλ σκεσει ειτε βιασμος.
ποιστευο δεν φτεη σε τιποτα να θανατοθει εφοσον ειναι ηγιη.
ηπαρχουν τοσεσ ηκογενιεσ που δεν μπορουν να κανουν παιδια.
θα μπορουσε αυτος ο οργανισμος να παρι αυτες της γηνεκες να τις βοιθισει αν γενιοσυνε κανονικα και επιτα να δοσεουν τα παιδακια σε καποια ηκογενια για ιοθεσεια.
εινια πολι προτημοτερο απο το να δολοφονις ενα αθοο πλασμα

the monkeys είπε...

Θα ήθελα να κάνω και εγώ μία μικρή παρέμβαση για να απαντήσω στον pino. Είναι αλήθεια οτι θα ήταν προτιμότερο παιδιά αποτέλεσμα βιασμού ή γενικώς "ανεπιθύμητα" να δίνονταν για υιοθεσία σε άτεκνα ζευγάρια κτλ. όμως θα πρέπει να αναλογιστείς την αντιμετώπιση της κοινωνίας σε έγκυος ανύπαντρες γυναίκες ή πόσο μάλλον σε γυναίκες θύματα βιασμού. Από τη στιγμή που αυτές οι γυναίκες θα πάρουν την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να κρατήσουν το παιδί, εκτός από την οικονομική υποστήριξη, την οποία είναι δύσκολο ένας μόνο οργανισμός να διαχειριστεί, θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη κατανόηση από την κοινωνία για να υποστηρίξει και ψυχολογικά τις γυναίκες αυτές. Θεωρείς εσύ από τα δεδομένα γύρω σου οτι θα την εισπράξει? (monkey3)

Saq είπε...

Μια από τις επόμενες αναρτήσει που ετοιμάζω είναι ένα διήγημα και έχει άμεση σχέση με την έκτρωση και της σέψεις μιας γυναίκας(κάτι σαν το γράμμα σε αγένητο παιδί), πιστεύω να πιάνω σωστά το θέμα, θα δείξει. Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι προκειμένου να γενηθεί ένα παιδί και να αντιμετωπίσει ένα κάρο ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα είναι καλύτερο να γίνει έκτρωση!

Tyler Durden είπε...

Πάντως μιλάμε για το δικαίωμα στη ζωή του αγέννητου (όσο είναι ακόμα ασχημάτιστο έμβρυο) και δεν μιλάμε για το παιδί και τις ζωτικές ανάγκες του το οποίο όταν γεννιέται αναγνωρίζει μόνο το άτομο που το κυοφορούσε. Μετά τη γέννα, συντηρητικοί και προοδευτικοί ακολουθούν κοινή γραμμή: δεν μας ενδιαφέρει ο βιολογικος συναισθηματικός δεσμός μανας-παιδιού για την υγιέστερη ανάπτυξη, δεν μιλάμε για προστασία των ζωτικών αναγκών του βρέφους (μητρικο γάλα από τη μάνα, σωματική συναισθηματική επαφή, κλπ).

Νοιαζόμαστε μόνο για την απλή επιβίωσή του με γάλα σκόνη, με ύπαρξη ή εύρεση νομικών κηδεμόνων, κλπ.

Χίλιες φορές αφαίρεση ζωής ενός εμβρύου, παρά αυτό το μεταγεννητικό στρες που είναι και αποδεδειγμένο επιστημονικά, εν αντιθέσει με το πρώτο που είναι καθαρά θέμα "πιστεύω" του καθένα.

Για τον ίδιο λόγο είμαι σφόδρα αντίθετος και στον πραγματικά διαστροφικό θεσμό της παρένθετης μητέρας, η οποία θα πρέπει να καταπνίξει να πραγματικά βιολογικά μητρικά της ένστικτα για να ικανοποιήσει τα κοινωνικά κατασκευασμένα γονικά ένστικτα ή επιθυμίες κάποιων που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη ιστορία...

Ανώνυμος είπε...

Hello my loved one! I wish to say that this post
is amazing, nice written and include almost all significant infos.
I would like to peer more posts like this .
my page :: natural cures for insomnia