Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΡΟΥΜΑΝ


Εκεί που χάζευα στην Καθημερινή και διάβαζα αδιάφορα για τα συνηθισμένα πλην όμως «σημαντικά» θέματα της επικαιρότητας, βλέπε το σχέδιο των 200 δις. ευρώ για την Ευρώπη, τις καταθέσεις για το Βατοπέδι και το πώς ο Καραμανλής σχεδιάζει ανοίγματα της ελληνικής οικονομίας στην Κίνα, έπεσε το μάτι μου σε ένα άκρως ενδιαφέρον δημοσίευμα. Το σύνδρομο «Τρούμαν».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύνδρομο αυτό αναφέρεται σε μία ψυχολογική ψευδαίσθηση κατά την οποία ο ασθενής πιστεύει ότι η ζωή του είναι ένα reality και ότι η κάθε του κίνηση παρακολουθείται από κάμερες. Το όνομα της ασθένειας είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία “The Truman Show” στην οποία η ζωή του πρωταγωνιστή γινόταν reality show χωρίς να το ξέρει.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το σύνδρομο αυτό έχει προκληθεί από τη σημερινή κουλτούρα των αναπτυγμένων κυρίως χωρών και τείνει να γίνει ιδιαίτερα έντονο φαινόμενο σε χώρες στις οποίες υπάρχει αυξημένου επιπέδου παρακολούθηση από κάμερες σε δημόσιους χώρους κτλ. καθώς και σε χώρες στις οποίες προβάλλονται πολλά reality στην τηλεόραση. Οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονη νευρικότητα, ψευδαισθήσεις οι οποίες μπορεί να μετατραπούν σε ψυχώσεις με ακραία παραδείγματα τα ακόλουθα τα οποία φυσικά έχουν συμβεί που αλλού!! Στην Αμερική!

Ένας άντρας εμφανίζεται σε κτίριο δημόσιας υπηρεσίας των ΗΠΑ ζητώντας να απαλλαγεί από το ριάλιτι που γυριζόταν από τη ζωή του. Κάποιος άλλος είναι πεπεισμένος ότι κάθε του κίνηση βιντεοσκοπείται κρυφά για κάποιο διαγωνισμό στην τηλεόραση. Ένας τρίτος, πιστεύει ότι τα πάντα, από τις ειδήσεις, τους ψυχιάτρους και τα φάρμακα που του χορηγούνται είναι μέρος ενός ψεύτικου κόσμου στον οποίο πρωταγωνιστεί παρά τη θέλησή του, όπως στην ταινία του 1998, «Τρούμαν Σόου». Διάφορες πρόσφατες μελέτες αναφέρουν παραισθήσεις που σχετίζονται με το Ίντερνετ, όπως η περίπτωση μιας Αυστριακής που πίστευε ότι έχει γίνει κινούμενη web κάμερα. Κάποιοι από τους ασθενείς που βιώνουν το «Σύνδρομο Τρούμαν» αισθάνονται υπερήφανοι για την κατά φαντασίαν διασημότητα τους, ενώ κάποιοι άλλοι εκνευρίζονται με την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής.

Κοινώς το συμπέρασμα είναι ένα. Έχουμε πέσει θύματα του υποτιθέμενου πολιτισμού μας και της δήθεν προχωρημένης κουλτούρας μας. Και μιας και διάβασα σχετικά πρόσφατα το 1984 του Τζωρτζ Όργουελ, έργο που κατά τη γνώμη μου είναι οιωνός πολλών δυσάρεστων εξελίξεων που σιγά σιγά δυστυχώς πραγματοποιούνται, στο μέλλον ο δήθεν πολιτισμός μας θα μας μετατρέψει σε υποχείρια ενός “Μεγάλου Αδερφού” ο οποίος μέσα από την “τηλεοθόνη που θα μας παρακολουθεί” θα διαμορφώνει απόψεις, συνειδήσεις και εν τέλει ανθρώπους.

19 σχόλια:

γυάλινο δάκρυ είπε...

Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω τι να πιστέψω. Δηλαδή αν όντως είναι στη φαντασία τους το γεγονός ότι παρακολουθούνται από κάμερες. Στην πόλη μου τουλάχιστον όπου και να περπατήσω, σε όποιο δρόμο ή πεζοδρόμιο και να βρεθώ, ιδίως στο κέντρο, υπάρχουν κάμερες. Και μην ξεχνάμε και τους δορυφόρους που έχουν βάλει για την παρακολούθηση διαφόρων σημείων της γης. Και το google earth είναι ένα δείγμα απ'αυτά. Γιατί όταν έψαχνα για πλάκα με το google earth κ΄ποιες πολιτείες της Αμερικής, το zoom ήταν πάρα πολύ κοντινό στα σπίτια. Κι αφού είναι τόσο κοντινό στα σπίτια, φαντάσου τι μέσα θα έχουν ο στρατός και οι κυβερνήσεις και από πόσο κοντά θα μπορούν να δουν οτιδήποτε και οποιονδήποτε.
Το κακό είναι ότι κάνουν την παραβίσαη της ιδιωτικής μας ζωής στο όνομα της ασφάλειας. Ποιας ασφάλειας; Από την τρομοκρατία τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση της Αμερικής ανατίναξε τους δίδυμους πύργους από μέσα; Ωραία ασφάλεια έχουμε. Σταματάω το σχόλιο εδώ γιατί θα μου βγει βρίσιμο και δεν το θέλω.

navarino-s είπε...

monkakia μου γειά σας. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, τα πράγματα είναι πλέον οριακά και στη δική μας τηλεόραση. Ένας κόσμος δυστυχώς συνωθείται σε κάτι κωλοεκπομπές και εκθέτει τον εαυτό του με κύριο αντίτιμο τη δημοσιότητα και δευτερευόντως κάποια ψωροχιλάρικα. Επειδή η δύναμη του γυαλιού είναι τόσο μεγάλη γιατί μπαίνει μέχρι στο τελευταίο σπίτι και άπτεται άμεσα του ψυχισμού των ανθρώπων δεν χρειάζονται πια συζητήσεις παρά δυναμικές επεμβάσεις της κοινωνίας και των φορέων της. Αυτό που έκανε χθές το ραδιοτηλεπτικό συμβούλιο με τα 200.000 ευρώ που έβαλε στον Αντ1 για ένα ριάλιτυ που προβάλει. Μόνο που θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο.

γυάλινο δάκρυ, γιατί εκφράζεσαι με τέτοια βεβαιότητα για κάποια πράγματα που μόνο το ράδιο-αρβύλα διακινεί. Είσαι τόσο σίγουρη πως η κυβέρνηση της Αμερικής ανατίναξε τους δίδυμους πύργους; τι της απέφερε αυτό τελικά; από ότι είδα στο προφίλ σου είσαι νέα κοπέλα και από το κείμενο σου κατάλαβα ότι είσαι και ευαίσθητη. Γιατί τσιμπάς τόσο εύκολα σε αυτές τις συνωμοτικές θεωρίες που σε ένα πράγμα αποβλέπουν: ότι καθίστε στα αβγά σας δεν γίνεται τίποτα γιατί κάποιες σκοτεινές δυνάμεις μας εξουσιάζουν για πάντα. Στο Ιράκ όμως και στο Αφγανιστάν την πούτσισαν οι ΗΠΑ γιατί ο κόσμος τους πολέμησε και τους πολεμάει.
Το συγκεκριμένο ράδιο που προανέφερα εκπέμπει εδώ και πολλά χρόνια -συνήθεις χώροι του είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων τα προπατζίδικα και τα καφενεία-και λέει περίπου τα ίδια πράγματα. Το 1969 θυμάμαι που πήγανε οι αμερικάνοι στο φεγγάρι έλεγε ότι αυτό ήτανε ψέμα και σκηνοθετημένο για να φοβίσουν τους ρώσους. και βρίσκει πάντα ευήκοα ώτα στους ανενημέρωτους πολίτες. Τελευταίο παράδειγμα για τα καθ' ημάς: ότι το διαστημόπλοιο που στάθηκε πάνω από την Ακρόπολη, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή του ο Χαρδαβέλας, μετέφερε εξωγήϊνους εβραίους που αποβλέπουν στην καταστροφή του μεγάλου πολιτιστικού μας μνημείου!!!
Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά πρέπει να τα ψάχνουμε τα πράγματα.

seniorita είπε...

είναι τραγικό η ανάπτυξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού μας να γυρίζει εναντίον μας μπούμερανγκ και να εμφανίζονται τέτοιου είδους σύνδρομα..μάλλον η ίδια η φύση μας και γενικά η φύση προσπαθεί να μας στείλει κάποια μηνύματα μέχρι πού φτάνουν τα όρια που δεν πρέπει να ξεπεράσουμε στον κόσμο μας αν θέλουμε να ζούμε υγιείς μέσα σε αυτόν..

γυάλινο δάκρυ είπε...

@navarino-s
Για τους δίδυμους πύργους δε μου το είπε κάποιος και το έχαψα έτσι απλά. Είδα ντοκιμαντέρ και διάβασα βιβλία και άρθρα γι'αυτό. Πάντα ψάχνω τα πράγματα και δεν πιστεύω κάτι με την πρώτη γνώμη που θα ακούσω. Εσύ πάλι πώς είσαι σίγουρος/η ότι είναι ράδιο αρβύλα αυτό και όχι τα αεροπλάνα;

Tyler Durden είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Tyler Durden είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Επιστημονικά (καλύτερα ψυχολογικά) δεν νομίζω να είναι παράδοξο διότι κάθε ψυχική πάθηση αντλεί το παραστασιακό της υλικό από την εποχή της, τα πιστεύω της και τις κυρίαρχες αξίες της.

Οπότε η δύναμη του σημερινού μέσου (TV, reality, internet, κάμερες παντού) δεν μπορεί να μείνει απ' έξω. Αλλοτε πίστευαν ψυχικά διαταραγμένοι ότι είναι στόχος δαιμόνων, ξωτικών, ότι βλέπουν νεράιδες, ότι εξωγήινοι τους παρακολουθούν,

κάθε παθολογική θεωρία συνωμοσίας αντλεί παραστάσεις και φαντάσματα από αυτό που κυριαρχεί στην κοινωνία όπου ζει.

pinos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pinos είπε...

θα σειμφονισο με το γυάλινο δάκρυ η δίδυμοι πύργοι ειτανε εργο τον αμερικανον.
δεν γηνετε απο σεμπτοσει ολι η εβρεη να λιπανε εκινι τιν μερα απο τιν δουλια τους
ουτε μπορο να ξεχασο οτι η μεγαλιτερι αγορα οπλον για να μιν πο το μονοπολιο το εχουν η εβρεη αμερικανι.
το ολο θεμα τις τρομοκρατιας ειτανε καθαρα για τα πετρελεα.
τορα για το θεμα με τα ριαλιτη και αυτο ειναι αλι μια αμερικανικι μαλακια εχουμε ηοθετισει ολες τις αμερικανινες μαλακιες και αρχισαμε να χανουμε τιν ταυτοτιτα μας σαν λαος.
σε λιγο θα ποιστουμε και εμεις πος ολος ο κοσμος ειναι εκθρος μας πος ολι θελουνε να μας εχαφανισουνε απο τη γη ηλιθιοτητες.
για τις καμερες εχο διχασμενα σινσστιματα.
ναι δεν μου αρεσει να με παρακολουθουν αλα απο τιν αλι ποσες φορες δεν εχουνε εξηγνιασει εγλιματα η εχουνε σοσει ζοες.
δεν χερο??????????????
παντος ολα αυτα τα σειπτοματα που αναφερι ο φιλος δεν νομιζο να εχει να κανι με τιν ελλαδα ουτε νομιζο εχει ακουστι τιποτα για εδο στιν ελλαδα.
ειναι αλι μια αμερικανικι παρανια.
εμεις τι μονι τρομακρατια που εχουμε εδο ειναι η κιβερνισει και η εκλισεια.
δεν ειναι τιχεο πος το 70%τον αμερικανον εινια αμορφοτη.
εχαλου μιλαμε για αμερικανους για ενα μαστο αποικους που το μονο που χερουν ειναι να ακολουθουν ενα αργηγο και να σκοτονουν και να καταπατουνε ξενα εδαφι να εκμεταλευοντε τα παντα και τους παντες και παντα να ζουνε με τιν φοβια γιατι ετσι θελουν να ζουν το κρατος για να τους ελεχει να τους εχει σαν προβατα.


26 Νοέμβριος 2008 8:38 μμ
Διαγραφή

Saq είπε...

Αυτή είναι η μαγεία του ιντερνετ, εσύ διαβάζεις την εφημερίδα και μου μεταφέρεις τις καλύτερες πληροφορίες. Νομίζω ότι όλα αυτά όπως το σύνδρομο που αναφέρεις είναι αποτελέσματα των σύγχρονων κοινωνιών και ιδίως των πόλεων, όπου οι άνθρωποι ζουν πιο μοναχικά και συστηματοποιημένα. Η Ελλάδα δεν νομίζω ότι έχει σχέση σε κανένα σημείο με τέτοιες κοινωνίες.

γυάλινο δάκρυ
Καταρχήν έχεις δίκιο για τις τρελές αναλύσεις της google earth και πόσο μάλλον του στρατού, παρόλα αυτά οικονομικά αν το πάρεις δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να κάτσουν να παρακολουθούν τον καθένα, με το ζόρι πιστεύω τα στρατόπεδα και αυτά φωτό να τα βγάλουν. Πάντως όντως για τις κάμερες στους δρόμους και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής θα συμφωνήσω.
Για τους δίδυμους πύργους, πραγματικά όσα πράγματα κι αν διαβάσεις δεν νομίζω ότι μπορεί να είσαι σίγουρη για το τι έγινε. Μην τρελαίνεσαι, κι εγώ λέω ότι από μέσα έγινε αλλά δεν παίρνω και όρκο, δύσκολο είναι να το έκανε κάποιος τρίτος που δεν μπορούμε να φανταστούμε;

the monkeys
Υ.Γ. γιατί τόσες διαγραφές ρε φιλενάδα τι έγινε;

the monkeys είπε...

Το θέμα είναι οτι όσο αντικειμενικά πληροφορημένοι και αν θέλουμε να είμαστε ποτέ δεν θα τα καταφέρουμε απόλυτα. Διότι μπορεί γυάλινο δάκρυ να έχεις διαβάσει και να έχεις ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις ομολογουμένως βάσιμες συνομωσίες σχετικά με τους δίδυμους πύργους κτλ. αλλά μην ξεχνάμε οτι ο τύπος και τα ΜΜΕ είναι μεγάλη προπαγανδιστική δύναμη αν έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο. Από την άλλη φίλε Navarino ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις... με τόσα απίθανα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, εγώ προσωπικά έχω μπερδευτεί. Όσο για το σύνδρομο μπορεί να μην έχει παρατηρηθεί ακόμα στην Ελλάδα (τουλάχιστον δεν αναφέρεται πουθενά) αλλά από τη στιγμή που ότι αμερικανιά μας πλασάρεται την υιοθετούμε άποψή μου... είναι θέμα χρόνου!!

the monkeys είπε...

newton ta sxolia den ta exoume diagrapsei emeis...who knows??

γυάλινο δάκρυ είπε...

Ο πατέρας του Μπους με τον πατέρα του Μπιν Λάντεν συνεγάζονταν ή ήταν συμμέτοχοι -δε θυμάμαι- σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων. Επίσης αν ήθελαν να πιάσουν τον Μπιν Λάντεν θα το είχαν κάνει από την πρώτη στιγμή, αν όντως είχε κάνει αυτός την τρομοκρατική επίθεση για να "τρομάξει" την Αμερική. Ο pinos έχει δίκιο, για τα πετρέλαια έγιναν όλα.
Δεν τρελαίνομαι, δεν είναι και δικό μου θέμα κιόλας να ασχοληθώ με την Αμερική. Αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό που τα ΜΜΕ παρουσίασαν ήταν η τρομοκρατική επίθεση από Άραβες που έριξαν τα αεροπλάνα, καθοδηγούμενοι από τον Μπιν Λάντεν..

navarino-s είπε...

θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους καλούς οικοδεσπότες μας τους monkyes για τον εκτροχιασμό της συζήτησης. θα έχει σηκωθεί η τρίχα τους με αυτά που ακούνε! Μόνο η seniorita και ο tyler durden παρέμειναν στο θέμα της ανάρτησης και είναι προς τιμήν τους. εμείς οι άλλοι θα βαθμολογηθούμε με μονάδα. αλλά είναι κάτι πράγματα μωρέ παιδί μου που σε τσιγκλάνε. δεν μπορείς να τα αφήσεις στο ντούκου. σίγουρα γυάλινο δάκρυ έχεις διαβάσει κάποια βιβλία. αλλά τι βιβλία όμως; υπάρχουν βιβλία που συστηματικά παραχαράσσουν την ιστορία και την πραγματικότητα. εδώ κυκλοφορούνε ακόμη βιβλία με τα "πρωτόκολλα της σιών" ένα κείμενο για τη συνωμοσία των εβραίων εναντίον της ανθρωπότητας, που από το 1909 έχει αποδειχτεί με ντοκουμεντα ότι ήταν κατασκεύασμα της οχράνα της μυστικής αστυνομίας του τσάρου που ήθελε να εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον των εβραίων. κυκλοφορούνε βιβλία που υποστηρίζουν ότι ολοκαύτωμα δεν έγινε ποτέ και ότι όλα αυτά είναι προπαγάντα των εβραίων. ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι σωροί των αποστεομένων πτωμάτων που βλέπουμε στα ντοκυμανταίρ να σπρώχνουν οι μπουλντόζες είναι τάχα μου νεκροί από νοσοκομεία που τους μετέφεραν εκεί για τα γυρίσματα. και ας έχουμε εμείς τη θεσσαλονίκη με τις 55.000 εβραίους που πήρανε και γύρισαν πίσω μόνο 3.850. λιακόπουλοι υπάρχουν παντού δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο. και όλοι αυτοί βασίζονται πάνω στους δύο πυλώνες του γκαίμπελς: α)πες, πες κάτι θα μείνει και β)όσο μεγαλύτερο το ψέμα τόσο πιο πιστευτό. στην κορύφωση μάλιστα της προπαγάντας του έλεγε ότι οι εβραίοι θυσιάζουν παιδιά σε θρησκευτικές τελετές που μετά τα τρώνε! εδώ δεν βλέπετε ο φίλος μας ο pinos επαναφέρει την καραμέλα της απουσίας των εβραίων από τους δίδυμους πύργους κατά την 11/9. ένα θέμα που νόμιζα ότι έχει λήξει εδώ και πολλά χρόνια. γιατί τότε που κυκλοφόρησε ο κατάλογος των αγνοούμενων είχε γίνει μια προσέγγιση της εθνικής προέλευσης των θυμάτων βάσει των επωνύμων, γιατί στην αμερική όλοι οι υπήκοοι είναι αμερικανοί πολίτες και δεν ξεχωρίζονται. πρώτοι ερχόντουσαν οι ισπανόφωνοι γκομέζ..γκονζάλες κλπ και έδιναν την εξήγηση ότι απαρτίζανε την συντριπτική πλειοψηφία στις υπηρεσίες συντήρησης καθαριότητας και επισιτισμού. μετά ερχόντουσαν οι έχοντες εβραϊκά επώνυμα τα λήγοντα σε ..σταϊν, ..μαν, ..ερ, ένα νούμερο ανάμεσα 500-600, αριθμός δυσανάλογα μεγάλος με το σύνολο που το εξηγούσαν ότι οφείλεται στα πολλά χρηματηστιριακά γραφεία των διδύμων και στη γνωστή ενασχόληση με αυτά της συγκεκριμένης εθνότητας. αυτά δεν είναι από το μυαλό μου, έχουν δημοσιευτεί στον τύπο. εγώ διαβάζω κάθε μέρα ελευθεροτυπία και την κυριακή καθημερινή. και ούτε μπορώ να κόβω αποκόμματα και να τα φυλάω μήπως βγει κανας pinos και να τα δείχνω.
όσον αφορά την ουσία που δεν απαντάει το γυαλινο δάκρυ: γιατί να το κάνουν οι αμερικάνοι; η απάντηση που δίνουν αυτοί που τα λένε είναι: για να βρουν αφορμή και να επιτεθούν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. απλώς τώρα τελευταία, με το κάζο της χρεοκωπίας που έχουν πάθει οι ΗΠΑ και που θα τη δείτε πόσο χειρότερα θα είναι σε 2-3 χρόνια από σήμερα, το κρύβουν γιατί δεν τους βγαίνει σεναριακά. Ξέρετε τι ήταν οι δίδυμοι πύργοι ρε παιδιά; τα υψηλότερα κτίρια της ΝΥ και το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου. ποιός χτυπάει τα σύμβολα του; αν ήθελαν προσχήματα για πολέμους δεν μπορούσαν να βάλουν 2 μπόμπες στο μετρό της ΝΥ με 200 νεκρούς, όπως έκανε ο πούτιν στη μόσχα και μετά μπήκε στην τσετσενία και την ισοπέδωσε; γιατί υποτιμάτε την αλκάϊντα; αυτό το μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία -είχαν προηγηθεί οι ιάπωνες καμικάζι, λίγοι στον αριθμό και σε άλλη βάση- που ζώνονται οι άνθρωποι τα εκρηκτικά και ορμάνε στο στόχο κατά εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες μέχρι τώρα. ο άνθρωπος που επιλέγει την αυτοθυσία γίνεται πολύ επικίνδυνος και αποτελεσματικός. δεν βλέπετε τι γίνεται γύρω μας; η μεγαλύτερη όμως δύναμη της ργάνωσης στη ρίζεται στη δομή της. άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή. δεν έχει οργανωτική πυραμίδα για να μπορεί κανείς να την εξαρθρώσει. απλά σε κάθε χώρα που υπάρχουν σκληροί φονταμενταλιστές του ισλάμ, σχηματίζουν αυτόνομους πυρήνες και δρουν από μόνοι τους.
δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα ρε παιδιά, όσο θέλουν να μας τα παρουσιάσουν οι συνωμοσιολάγνοι!

monkakia μου και πάλι συγγνώμη!

Tyler Durden είπε...

το ένα σχόλιο το έσβησα εγώ γιατί είχε πολλά τυπογραφικά λάθη και το ξαναπόσταρα καλύτερο.

Για τον εκτροχιασμό του θέματος θα συμφωνήσω με το τελευταίο ποστ του ναβαρίνου που αποτελεί και τα πιο τεκμηριωμένα γεγονότα για την υπόθεση των Δύδιμων Πύργων, την Αλ κάιντα και την πολιτική των αμερικάνων

Δεν χρειαζόταν τέτοιας κλίμακας αυτοκαταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες για να ξεκινήσουν ένα πόλεμο, απλώς μια ανέξοδη φήμη χρειάζεται, ένας πετρελαιομένος κορμοράνος στο CNN, ή ότι πχ ο Σαντάμ έχει χημικά και πηρυνικά όπλα, επίθεση, τον εξωντόνουμε και μετά ε, ένα λαθάκι κάναμε, δεν βρήκαμε πυρηνικά, ο κορμοράνος ήταν από το Exon Valdez, κλπ

γυάλινο δάκρυ είπε...

Απάντησε πιο πριν ο Pinos το γιατί. Ο σκοπός αυτής της επίθεσης ήταν τα πετρέλαια.
Γιατί σε ένα blog πρέπει να συζητιούνται μόνο τα θέματα των αναρτήσεων και όχι και κάτι άλλο ενδιαφέρον αν γίνεται κόσμια; Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα.
Όπως δεν πρέπει να είμαι σίγουρη εγώ ότι το 'κανε η ίδια η Αμερική, έτσι δεν πρέπει να είσαι σίγουρος κι εσύ ότι το 'κανε η Αλκάιντα. Γιατί λοιπόν το αποκλείεις;

http://www.hint.gr/2007/08/o-bous-didaski-fisiki/

the monkeys είπε...

Οφείλω να ομολογήσω οτι η "διαμάχη" έχει τεράστιο ενδιαφέρον και θα συμφωνήσω με το γυάλινο δάκρυ.. σε ένα blog η συζήτηση μπορεί να εκτροχιαστεί αν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τα σχόλιά σας είναι 'ακρως ουσιώδη και για μένα αντιπροσωπεύουν ένα αν θέλετε κοινωνικό φαινόμενο. Με τόση προπαγάνδα που υπάρχει γύρω μας, με τόση ημιμάθεια η οποία όμως μέσω της τηλεόρασης και του τύπου κατοχυρώνεται σαν ουσιαστική γνώση ή ερευνα πάνω σε θέματα ο κόσμος αμφιταλαντεύεται μεταξύ αλήθειας και ψέματος. Η μόνη λύση είναι η συνεχής αναζήτηση πηγών και δισταύρωση πληροφοριών. Πλευρά όμως ειλικρινά δεν μπορώ να διαλέξω.

Tyler Durden είπε...

από τη στιγμή που δεν έχουμε δυνατότητα μέσω της άμεσης εμπειρίας μας να επαληθεύσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι, όλα είναι δυνατά, ακόμα και το ότι η Γη είναι κούφια, μια και δεν έχουμε επισκεφτεί το εσωτερικό της!

Ομως για να μην τρελαθούμε απαιτείται ένας συμβιβασμός στην αξιολόγηση των πληροφοριών, οπότε κάποιες πηγές τις θεωρούμε πιο έγκυρες, επίσης κάνουμε και λογικούς συλλογισμούς για να πάρουμε αποφάσεις ή για το τι άποψη θα υιοθετήσουμε.

Και οι πιο απαιτητικοί παρατηρούν και τους κώδικες της εκφοράς της πληροφορίας, ποιές ψυχικές χορδές μας προσπαθούν να μας αγγίξουν, ποιά χρονική περίοδο αποφασίζεται να γίνει η "αποκάλυψη", ΤΙ ακριβως λένε τα στοιχεία που μας παρουσιάζουν και δεν επαναπαυόμαστε στον τρόπο που μας τα παρουσιάζουν, κλπ, κλπ

the monkeys είπε...

maresei h pareklish apo to 8ema.efoson ginetai dialogos kai antilogos auto einai to kalutero!!oso anafora to keimeno psuxikh nosos einai kai pragmatika h psuxh tou an8rwpou einai avissos opote dn me ekplhsoun tetoies nosoi kai sigoura exei n kanei me ton tropo zwhs.
oso anafora tn al kainta klp sumfwnw me navarino egw auto pou lew einai oti dn prepei n kindunologoume k n akoume ka8e upo8esh tou ka8enos,kritikh skepsh xreiazetai....dn pisteuw oti to organwsan oi amerikanoi gt pl apla 8a eprepe twra n pisteuw kai auta pou lene gia to daisthmoploio pou sta8hke panw sthn akropolh
h gia to magnhtiko pedio pou exei klp.pisteyw oti htan ergo ths alkainta ka8ara kai sto gt dn piasthke o mpin lanten?pl apla giati tous sumferei,tn xrhsimopoioun san prosxhma giauto dn ton pianoun.einai teleiws episthmonikhs fadasias n leme oti oi amerikanoi to sxediasan gia n epite8oun,siga les kai an dn ginotan auto 8a tous stamatousan...to mono pou exei mia logikh vash kai mporei n tous katalogistei einai oti sigoura eixan plhrofories gia thn tromokrtaikh energeia kai tis agnohsan.monkey 3 welcome back!!
monkey1

Anyparktos είπε...

πολυ ενδιαφερον...δυστυχως ετσι μας εχει κανει η σημερινη κοινωνια...