Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ:ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ



Το θέμα παιδεία είναι τεράστιο και πολύπλοκο και αν καθόμουν να το αναλύσω όσο θα έπρεπε θα χρειαζόμουν ατελείωτες ώρες και σελίδες,και για την αναδιάρθρωση της ώστε να δωθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν(όχι μόνο πανελλαδικώς αλλά και παγκοσμίως)ακόμα περισσότερες...!!(βέβαια οι δικοί μας υπουργοί είναι τόσο ξεφτέρια που δεν χρειάζονται και πολύ χρόνο και μελέτη για να αναδιαρθρώσουν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα!Στην Ελλάδα αναδιάρθωση σημαίνει από μπάχαλο σε... μπάχαλο!)
Η παιδεία είναι η βάση μιας κοινωνίας ή βάση μιας προσωπικότητας,η βάση ενός πολιτισμού η βάση της εξέλιξης και γενικά η ΒΑΣΗ.Και όλοι ξέρουμε ότι όταν η βάση δεν είναι γερή τίποτα δεν είναι γερό.
Για να μιλήσω όμως κυρίως για τα πανεπιστήμια γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί και θα απασχολήσει και τους επόμενους μήνες ακόμα περισσότερο λόγω του περάσματος νόμου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη νομιμοποίηση των ΚΕΣ(και ένα θέμα που εμάς τους φοιτητές μας καίει!)
Κοιτώντας την λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό(κάποτε το Μετσόβειο έπαιρνε και μια θεσούλα,αλλά όπως είπα κάααποτε)και γενικά η θέση που κατέχουν τα πανεπιστημιά μας είναι μια και σταθερή 999...(άντε έχουμε λίγο καλύτερα πανεπιστήμια από την Ζιμπάμπουε).Φυσικά τα ξένα πανεπιστημία(Cabridge,new York κλπ κλπ)είναι ιδιωτικά,που σημαίνει ότι είναι τα καλύτερα αλλά γιατί σκας τα μαλλιά της κεφαλί σου για να σπουδάσεις εκεί και σου παρέχει τα απίστευτα γιατί ξεφραγιάζεσαι για να τα έχεις.Μεν λοιπόν έχουν και γαμώ τα πανεπιστήμια μεν όμως η πρόσβαση δεν είναι εύκολη.Επιπλέον και στο εξωτερικό φοιτητές διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην δημόσια παιδεία,πρόσφατα μάλιστα και στην Ιταλία και στην Γαλλία φοιτητές και καθηγητές διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί.Και εκεί όπως και εδώ βγαίνουν και λένε τις γνωστές @@@##!(μην εκρφραστώ)ότι όλα γίνονται προς το καλό των φοιτητών και κυρίως της χώρας(και όταν εννοούν χώρα,ο ναι εννοούν τον εαυτό τους!)
Στα δικά μας λοιπόν...τα πράγματα είναι άστα να πάνε...δημόσια αλλά άθλια γιατί δεν σκάμε τα μαλλιά της κεφαλίς μας και γιατί τα χρήματα τα λιγοστά που προορίζονται για την παιδεία τσεπώνονται από άλλους,αλλά και γιατί έχουμε λαμπρούς ανθρώπους να δουλεύουν αναθεωρώντας νόμους,για το καλό μας φυσικά!!Και παρά τα χάλια της δημόσιας παιδείας,οι δαπάνες μειώνονται κάθε χρόνο(γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για την γνώση μόνο για να αγοράζουμε λίμνες!)και προοθούνται νόμοι για την νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα σημαίνει και τ ότι αν δεν έχουμε λεφτά δεν θα έχουμε και παιδεία.
Η παιδεία είναι αγαθό για όλους,αυτό είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο!Η παιδεία δεν είναι προιόν για πώληση και αγορά,ουτέ για να κερδοφορήσει κάποιος,και ούτε προιόν που το κατέχει και το μοιράζει κάποιος αυτό είναι λαθος!έτσι χάνεται και η αξία της και ο σκοπός της και το νόημα όλο.
Και γενικά πάμε καλά??Είναι δυνατόν εμείς οι φοιτητές να ζητάμε δωρεάν παιδεία???Είναι δυνατόν να παλεύουμε για ένα βασικό και αναφαίρετο δικαίωμά μας???Είναι δυνατόν να λέμε τα προβληματά μας και να μην μας ακούει κανείς??Είναι δυνατόν να ζητάμε όχι επιπλέον δικαιώματα και πράγματα αλλά τα βασικά και αυτονοόητα και να μας γράφουν λες και λέμε να μας φτίαξουν αλλου fun park μέσα στα πανεπιστημία!!Εμείς ζητάμε σωστά πανεπιστήμια με αξιοπρεπείς υποδομές,κτίρια για να σπουδάσουμε,βιβλία και βιβλιοθήκες για να διαβάσουμε,πτυχία που να έχουν κύρος και θα μας εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή εργασία και ζωή και γνώσεις σωστές και πολύπλευρες κι αυτά χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε λες και η παιδεία είναι πολυτέλεια.Πολυτέλεια είναι οι βίλες σας και τα Βατοπεδιάς σας,οι μίζες,τα dvd,οι 5οο αστυνομικοί που έχετε για να φιλάνε την γάτα σας,και τα πεντακόσια διαφορετικά εκκλησιαστικά σκήπτρα σας!!






11 σχόλια:

lagarto είπε...

kalo,alla perimena na valeis mia photo ths kalamiwtou!ekei na doun thn katantia twn ellhnikwn panepisthmiwn!
ki ayto pou 8a prepei na mas anhsyxei perissotero einai oti to kapodistriako einai mesa sta 200 kalytera!!!!!!skefteite dld ti provaloun e3w gia ta panepisthmia ths elladas!!!!
ola kala ki ola wraia........gi'aytous pou ta tsepwnoun...

the monkeys είπε...

foto ths kalamiwtou(ss.sxolh mas)h8ela n valw al dn vrhka sto internet,tetoio xali pou n to deixoun h apla den mporoun n fadastoun oti auto to ktirio legetai sxolh gia auto dn vgainei sthn anazhthsh foto!!xaxaxaxa
an einai to kapodistriako sto 200 kalutera ta upoloipa pws einai??

Saq είπε...

Δωρεάν παιδεία! χαχαχα...ούτε δωρεάν, ούτε παιδεία έχουμε. Άσε τους κολοκαθηγητές που νομίζουν ότι αυτοί είναι και κανένας άλλος. Να ρωτήσω και κάτι, σαν χημικώς μετά που βρίσκεις δουλειά;

Saq είπε...

Α, και κάτι άλλο, είδα ότι η ανάρτηση γράφει δημοσίευση σάββατο 22\11. Το είχες αποθηκεύσει σαν προσχέδιο και το έβγαλες μια μέρα μετά; μπορείς να αλλάζεις την ημερ/νια από τις επιλογές ανάρτησης, κάτω δεξιά όταν βρίσκεσαι στην επεξεργασία της ανάρτησης (αν κάνω λάθος γράψε άκυρο).

the monkeys είπε...

episthmona mas:ela mu nte dn xerw ti kanoun meta...k gnk skoura ta pragmata methn anergia.dn spoudazw xhmeia alla dhmosiofrafia...kai ekei pali dn xerw pou 8a vroume douleia sthn opoia 8a plhrwnomaste.asta n pane...
dn to xera auto gt thn hmoromhnia(ws gnwston egw mono okey pataw)8a to kanw thn epomenh fora...thanx gia thn voh8eia!eutuxws pou uparxoun k oi episthmones...

pinos είπε...

παιδια εστι οποσ εχουνε καταντισει τα παραγματα εγο ντρεπομε που ειμαι εληηνας.
πολι ορεο το θεμα σου
και σειμφονο μαζει σου!!!!!!!!

Saq είπε...

Δημοσιογραφία! Εδώ κι αν δεν γίνεται χαμός. Όλοι οι άνεργοι της φιλοσοφικής έχουν καταντήσει δημοσιογράφοι(δεν τους κατηγορώ, τι να κάνουν;) και γράφουν ή μάλλον αντιγράφουν ζώδια στις εφημερίδες. Πάντως κάποτε ήταν το πάθος μου, πάει τωρα, είπα να κάνω ανακαλύψεις!

the monkeys είπε...

pinos:nsu pw kiegw ntrepomai polu orismenes fores...
episthmona mas:kalutera pou katapiasthkes me tis anakalupseis gt toulaxiston exeis douleia(alh8eia gia tn nomo ths varuthtas posa euro phres??:P)les n grafw ta zwdia???egw fovamai mhn katalhxw n rwtaw thn mpezentakou gia politika sto star.xaxax(anatrixiasa)

γυάλινο δάκρυ είπε...

Μεγάλο θέμα έθιξες! Έχεις δίκιο ότι θέλει πολλές σελίδες και πολλές ώρες για να αναλυθεί. Γι'αυτό θα μείνω στα βασικά. Όλο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μία μπούρδα υποκινούμενη από τα συμφέροντα των κυβερνήσεων. Τα λεφτά όπως λες κι εσύ τα τσεπώνουν οι αξιολάτρευτοι βουλευτές και κυβερνήτες μας (για το καλό μας είναι κι αυτό, αλλιώς τόσα λεφτά δεν θα ξέραμε τι να τα κάνουμε). Επίσης, όσα λεφτά πάνε για τη βελτίωση της παιδείας τα τσεπώνουν οι πρυτάνεις και οι καθηγητές. Θα θυμάσαι φαντάζομαι το θέμα που βγήκε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα και αφορούσε το πετρέλαιο. Να σου πω ότι στη δική μου σχολή τις κόλλες αναφοράς στις εξετάσεις τις αγοράζουμε ΕΜΕΙΣ, δεν μας δίνουν ούτε καν αυτό. Το πιο απλό και αυτονόητο πράγμα.
Για τα κτίρια τι να πρωτοπώ; Το χημικό βρωμοκοπάει υγραέριο πριν καν το πλησιάσεις (είναι κοντά στη σχολή μου). Όχι πως εμείς είμαστε καλύτερα με 2 κτίρια έτοιμα να καταρρεύσουν (το ένα καινούριο κιόλας και χτίστηκε με τρύπες στις οροφές και ρωγμές) και το παλιό με καθίσματα από τότε που χτίστηκε η σχολή (1927)
Τώρα όσον αφορά τους καθηγητές μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που δουλεύον σωστά. Το 99% είναι βολεμένοι που έχουν μπει με μέσο και ξέρουν ότι δεν πρόκειται τίποτα να τους κουνήσει από τη θεσούλα τους. Γι'αυτό συμπεριφέρονται σαν να είναι δικτάτορες και δεν τολμάς να πεις και τίποτα γιατί σε βάζουν στο μάτι.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι monkeys
Σας έβλεπα συχνά στα φιλικά ιστολόγια του Νεύτωνα και του Ναυαρίνου και αποφάσισα να σας κάνω μια επίσκεψη...

Οι κατατάξεις των πανεπιστημίων βγαίνουν με βάση κριτήρια που είναι ειδικά μελετημένα ώστε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις...

Δε λέω οτι τα δικά μας πανεπιστήμια είναι γαμάτα (υστερούν πολύ, ιδίως σε θέματα οικογενειοκρατίας καθηγητών και υποδομών), αλλά μη νομίζετε οτι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι αιώνες μπροστά. Έχω φίλους που σπούδασαν Γερμανία και Αγγλία και κάτι έχω ακούσει!

Υ.Γ. Περάστε αμα γουστάρετε και από την «Ανούσια Πίστη», να γνωριστούμε καλύτερα!

the monkeys είπε...

gyalino dakry:kala ta les!!!einai aparadektes oi upodomes sthn ellada...foithtes eimaste oxi zwa...dn exw paei mexri twra se sxolh kai n dw axiopreph ktirio.plhrwnete kai tis kolles?????????kl gia klamata eimaste sthn ellada
anor8odoxe:ki egw mexri prwtinos pisteua oti sto exwteriko einai kalutera alla telika ki autoi exoun polla provlhmata sthn paideia...uparxoun polloi pou dn mporoun n spoudasoun logw tvn xrhmatwn.alla oso n nai sugkritika me emas e einai kalutera