Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ


"Η αγαπημένη πόλη των Αφγανών...η Πάτρα" ήταν ο τίτλος που δέσποζε στα πατρινά κανάλια και ήταν κωμικοτραγικός θα έλεγα. Πριν μια εβδομάδα στο Reuters έγινε διεθνής δημοσίευση των γεγονότων που επικρατούν στη πόλη και η τελική εικόνα που μένει στον αναγνώστη είναι ότι είμαστε ρατσιστές, ανίκανοι να διευθετήσουμε την επίλυση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος και πέρα για πέρα αδιάφοροι για αυτό. Το ζήτημα δεν πρέπει να μείνει μόνο εκεί, καθώς είμαι σίγουρη, ότι όλοι όσοι δεν μένουν στην πόλη, δεν έχουν ιδέα για το τί επικρατεί εδώ και είναι λογικό, αφού αυτό το θέμα δεν έχει προβληθεί καθόλου από τα ΜΜΕ, που δεν γνωρίζουν να κάνουν τίποτε άλλο, παρά να κινδυνολογούν ασύστολα ή να ασχολούνται με ανούσια θέματα.

Όμως το θέμα των μεταναστών στην Πάτρα δεν είναι καινούργιο και αποτελεί βραχνά για τους κατοίκους της περιοχής. Είναι γνωστό ότι έχουν σημειωθεί επιθέσεις από μετανάστες, καθώς και ότι κοντά στο λιμάνι και στον παραλιακό δρόμο δεν περνάς από κάποια ώρα και μετά, γιατί φοβάσαι. Όμως είναι λογικό αυτοί οι άνθρωποι να κλέβουν, γιατί πως θα επιβιώσουν αλλιώς. Είμαστε μία χώρα που δεν τους θέλει, αλλά τους δέχεται, μία χώρα που δεν τους βοηθάει, αλλά τους κρατάει μέσα της. Γιατί???? Επειδή απλά αδιαφορεί.

Εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει να τίθεται θέμα συζήτησης περί των μεταναστών. Καθόμαστε και ασχολούμαστε (λέμε τώρα) με οτιδήποτε πέρα από ένα θέμα που θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Η λύση σαφώς δεν θα είναι εύκολη, γιατί το όλο γεγονός είναι ένας κύκλος. Οι Αφγανοί θέλουν μέσω του λιμανιού της Πάτρας να πάνε Ιταλία, η Ιταλία δεν τους δέχεται γιατί έχει ήδη αρκετούς μετανάστες και έτσι οι λιμενικοί εκεί είναι άκρως αυστηροί και έτσι γυρνάνε πάλι πίσω, με όνειρα για μία καλύτερη ζωή γκρεμισμένα.

Τουλάχιστον το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να τους δώσουμε καταλύματα όσο πιο ανθρώπινα μπορούμε. Όμως ούτε και αυτό έχουμε κάνει. Κάποιοι ζουν στον καταυλισμό υπό συνθήκες απερίγραπτα απάνθρωπες και είναι συνέχεια με τον φόβο μην έρθει η αστυνομία και τους διώξει ή βιώνουν συχνές μετακινήσεις (γιατί ως γνωστόν άμα μεταφέρεις λίγο πιο πέρα ένα πρόβλημα, μπορείς άνετα να κάνεις και πώς δεν το βλέπεις). Άλλοι είναι στα κρατητήρια (ούτε οι ίδιοι ξέρουν γιατί, απλά βρίσκονταν στο λάθος μέρος, την λάθος ώρα) και αναφερόμαστε σε ηλικίες 14 και 16. Τέλος οι υπόλοιποι κοιμούνται όπου βρουν. Σε πλατείες, παγκάκια, πάρκα... Λες τώρα με το δημοσίευμα, να αντιδράσουν οι άλλες χώρες, και κάποια στιγμή με το καλό, να αντιληφθούμε και εμείς την κατάσταση και να προχωρήσουμε σε μέτρα???

Το δημοσίευμα βρίσκεται http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSTRE4A604B20081107?feedType=RSS&feedName=worldNews
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, από την άλλη, βρήκε μία δική της λύση. Το σχετικό δημοσίευμα

5 σχόλια:

the monkeys είπε...

MONKEY2 wraio keimeno!kai kl kaneis kai to aneferes gt dn einai gnwsto.uparxoun toso sovara provlhmata sthn xwra mas kai emeis ta ma8ainoume apo ta xena eidhsografika praktoreia....xeftila omws...ta dika mas MME asxolountai me sovarotera 8emata opws tn karvela kai thn pania(ma to 8eo 8a kanw fono mauto to 8ema.pws n tous to poume oti DN MAS KAIGETAI KARFI!!)

Saq είπε...

Η κατάσταση με τους μετανάστες στην Πάτρα (και γενικώς στην Ελλάδα) είναι πάνω κάτω γνωστή, αλλά κανείς δεν νοιάζεται και γινόμαστε παγκοσμίως ρεζίλι. Σ' αυτό που δεν συμφωνώ, διαβάζοντας το δημοσίευμα του reuters, είναι που λέει ότι στην Ιταλία η κατάσταση του ασύλου είναι καλύτερη. Από όσο γνωρίζω τα ίδια χάλια έχουνε.

the monkeys είπε...

Monkey2: Ti ginetai me karvela kai pania?? Egw akousa mono mia ataka ths pania "Den sunergazomaste me mpatsonia, provokatores, trampoukous. Leme nai sthn astunomia" h kati tetoio. Anyway oti katalaves, katalava ;)

ps: enhmerwse me omws giati ME KAIEI TO THEMA!!!

newton: To n sto newton egine kefalaio h idea mou??? :)
San genikotero 8ema einai gnwsto, alla oi leptomereies kanoun thn diafora. Oso gia thn Italia kai egw etsi pisteuw oti h katastash kai ekei einai idia, mhn sou pw kai xeiroterh.

Jason είπε...

Το συγκεκριμένο θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση, την έχω κάνει αρκετές φορές και έχω κουραστεί, μια φορά είχα τσακωθεί με το Χρήστο Μιχαηλίδη της Ελευθεροτυπίας σχετικά με πράγματα που έγραφε στο μπλογκ και στη στήλη του για το θέμα αυτό και μάλιστα (προς τιμήν του) δημοσίευσε μια φορά στη στήλη του κάποια από αυτά που του έγραφα.

Μόνο όποιος ζει στην πόλη ή έχει ζήσει κάτι αντίστοιχο σε τέτοιες διαστάσεις μπορεί να καταλάβει τις λεπτές ισορροπίες του προκειμένου θέματος.

Ενδιαφέρον το άρθρο του REUTERS, είναι θα έλεγα αρκούντως αυστηρό, όσο για τα μέτρα του Maroni τα βρίσκω λίγο στρουθοκαμηλικά, αλλά τέλος πάντων. Τουλάχιστον βλέπει κανείς ότι κάποιος ασχολείται εκεί με το θέμα, κάποιους τους νοιάζει να γίνει κάτι επιτέλους. Εδώ... πέρα βρέχει...

ΥΓ: Στο Δρέπανο Ρίου είναι να κατασκευαστεί κέντρο υποδοχής μεταναστών που θα φιλοξενεί περίπου 1000 άτομα σε έκταση 40 στρεμμάτων. 40 στρέμματα = 40.000 τετραγωνικά, και 40.000 τετραγωνικά διά 1.000 μετανάστες = 40 τετραγωνικά ο μετανάστης περίπου. Δηλαδή από 'κει που έμεναν στα παγκάκια τώρα θα αντιστοιχεί σχεδόν ένα 2άρι στον καθένα; Καλά, βγάλε κοινόχρηστους χώρους κλπ.. Και πάλι πολύ δεν είναι, μήπως κάποιοι θα πάρουν μίζες ΚΑΙ από 'κει;

Saq είπε...

Να σου πω την αλήθεια και εγώ τώρα το πρόσεξα το Ν. μπορεί να το άλλαξα και να μην το θυμάμαι... ε, ρε το αλςχαϊμερ. Μιας και είπες για Καρβέλα από το λίγο που είδα γέλασα όταν είπε ότι γράφει ποιήματα τώρα, πολύ γέλιο θα έχει