Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ


Θυμάμαι που όταν πήγαινα σχολείο(καλά δεν πέρασε και πολυς καιρός)κάθε χρόνο το 15μελές αποφάσιζε μποϊκοτάζ στο κυλικείο του σχολείου μας,γιατί οι τιμές ήταν πολύ υψηλές.(και κάθε χρόνο αυξάνονταν).Μαυτό τον τρόπο θέλαν να διαμαρτυρυθούν και φυσικά να πετύχουν την μείωση των τιμών.Οπως όμως και οι εκλογές έτσι και το μποϊκοτάζ ήταν απλά κωμικοτραγικές προσπάθειες και μάλλον ένας ακόμη τρόπος να κάνουν την πλάκα τους κάποιοι και να το παίξουν μάγκες και επαναστάτες κι αυτό αποδεικνύοταν από το ότι οι τιμές όχι μόνο δεν έπεφταν αλλά αυξάνονταν,εκτός το ότι οι μαθητές συνέχιζαν να ψωνίζουν κανονικά ή όταν δεν το κάναν,δεν ήταν επειδή δεν θέλαν,αλλά επειδή δν μπορούσαν αφού τους κλείναν τον δρόμο οι ''μάγκες''.

Σχολικές αναμνήσεις θα μου πεις αλλά όχι μόνο.Αντανάκλαση της πραγματικότητας,μικρογραφία αυτού που ισχύει στην καινωνία μας!Γιατί δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία το μποϊκοτάζ είναι μια λέξη που δεν ξέρουμε τι σημαίνει και το οποίο δεν κάνουμε παρά ελάχιστες φορές κι αυτό όχι τόσο επιτυχημένα.Ο λόγος?λείπει η συλλογικότητα!

Το μποϊκοτάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη boycottage και σημαίνει άρνηση συμμετοχής ή γενικά αντίδραση σε μία διαδικασία με στόχο τη ματαίωσή της ή την άσκηση πιέσεως σε κάποιον ή οικονομικός πόλεμος εναντίον μιας εταιρείας με άσκηση πίεσης.

Εδώ στην Ελλάδα το μποϊκοτάζ ξεψυχά ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ως πρώτο μέσο κοινωνικής πίεσης!

Στο εξωτερικό κάθε φορά που κάποια εταιρία αυξάνει τις τιμές τις υπερβολικά αρχίζουν τα μποϊκοτάζ και μέσα σε λίγεσ βδομάδες οι εταιρίες χαμηλώνουν τις τιμές!!Αυτά είναι!!Και γενικά στο εξωτερικό όταν ένα εστιατόριο αυξάνει τις τιμές του,χωρίς καν να γίνει πρόταση από κάποιον για μποϊκοτάζ,αλλά από μόνοι τους δεν πατάνε,παύουν να πηγαίνουν στο ίδιο εστιατόριο και επιλέγουν κάποιο πιο φτηνό.Κι αυτό όχι επειδή είναι γύφτοι όπως λένε οι ''έξυπνοι ελληναράδες''αλλά επειδή δεν είναι βλάκες!!!

Σαυτή την χώρα μας έχει φάει η εξυπνάδα και η φιγούρα.Κάθε μέρα αυξάνονται οι τιμές κι εμείς αντί να παύουμε να πηγαίνουμε συνεχίζουμε μην τυχόν μας περάσουν για γύφτους μην τυχόν καταλάβει κανείς ότι δεν έχουμε να δώσουμε ή λένε εντάξει ας το προσπεράσουμε μην πούμε τίποτα.Ακόμα κι όταν μέσω οργανωμένων κινήσεων και ομάδων προτείνεται το μποϊκοτάζ εταιρειών,εστιατορίων και επιχειρήσεων δεν βρίσκει ούτε την ελάχιστη ανταπόκριση(παράδειγμα μποϊκοτάρισμα ΔΕΗ,Starbucks,καταστημάτων ή ορισμένων ειδών διατροφής όπως τα δημητριακά και το γάλα )Πόσες από αυτές τισ κινήσεις υποστηρίχθηκαν από τους περισσότερους Έλληνες??ΚΑΜΙΑ???Πόσες από αυτές τις ενέργειες αναφέρεθηκαν από τα μέσα???ΚΑΜΙΑ???

Στο Σιατλ της Αμερικής,μετά από μποϊκοτάζ των Starbucks σε 100πόλεις της Αμερικής λόγω της ακρίβειας αλλά και της εκμετάλευσης,δίνεται και καφές με ένα μόνο δολλάριο!!!Εδώ πάλι συνεχίζουμε να τον ακριβοπληρώνουμε και περισσότερο( της ίδιας αλυσίδας) από άλλες αντίστοιχες Ευρωπαικές χώρες!!!!!!!!!ΕΛΕΟΣ...ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ?ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ?ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ Α ΚΑΛΑ ΝΑΙ?ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΧΑΖΟΓΕΛΑΝΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΙΚΑ?(γιατί ξέρουν ότι για μια ακόμη φορά το ψώνιο και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα θα τους βγάλει ασπροπρόσωπους!)

ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ!!

12 σχόλια:

the monkeys είπε...

"8umamai otan phgaina sxoleio..." :)))
prin 2 xronia axaxaxa!!! Anyway to keimeno polu kalo monkey1. Edwses to 15meles mas kanonikotata kai kala tou ekanes. To mono pou hkseran einai na kanoun mpoikotaz gia 1 mera kai na diwxnoun me th via ta paidia pou h8elan na agorasoun faghto. Mexri kai ksulo eixe pesei kapote (nai nai akomh kai sto flwriko sxolio pou phgainame emeis xaxa). Prepei vevaia na anafer8ei kai oti polla paidia den hkseran ti shmainei mpoikotaz tote. MA KALA EINAI DUNATON?? ERWTHSEIS TYPOU.."TI NA KANOUME??" HTAN APARADEKTES.

ps: O kafes sta starbucks einai ekseutelistika akrivws!! Vasika otidhpote kai an pareis ekei...kai gia na pw thn alh8eia twra pou to skeftomai ton 8ewrw kai uperektimhmeno...twra pou to ksanaskeftomai GIATI PAW??? ;)

the monkeys είπε...

A vasika exw na dhlwsw kai kati allo...pou einai to monkey3 oeo????

γυάλινο δάκρυ είπε...

Μου τη δίνουν τα 15μελή γιατί όσοι έβγαιναν ήταν μόνο για να παίρνουν την εξακρίβωση ως ωραίοι και δημοφιλείς του σχολείου και να πουλάνε μαγκιά!
Τώρα για το μποϋκοτάζ.. Καλά τα λες εσύ, το θέμα είναι ποιος θα τα ακούσει πάλι.. Ο Ελληναράς θέλει το καφεδάκι του στα ακριβά μαγαζιά καθημερινώς για να κάνει τη μόστρα του και το βράδυ να περάσει κι από ένα κυριλέ μαγαζί να πιει το ποτάκι του..
Γενικά στην Ελλάδα είμαστε και πολύ κορόιδα.. Tα μεγάλα κεφάλαια μας π...νε και λέμε "κι άλλο"

Saq είπε...

Προχτές (τι προχτές, πριν από δυο μήνες) μιλούσα με έναν τύπο που έχει γυράδικο στη γερμανία (λίγο ειρωνικό ε; και στη γερμανία γυράδικο άνοιγει ο έλληνας) και μου έλεγε ότι αν ένας πελάτης δεν είναι ευχαριστημένος με το φαγητό δεν το πληρώνει και αν απαιτήσεις να πληρώσει δεν ξαναπατάει. Αρκετές φορές έχει τύχει, μου λέει, να είναι οι πατάτες ή ο γύρος λίγο παραπάνω ψημένος ή η σαλάτα με λίγο παραπάνω αλάτι και να μου τα φέρουν πίσω. Αυτό εκεί δεν το θεωρούν γυφτιά απλά υποχρεώνουν τους μαγαζάτορες να κρατούν την ποιότητα και να φέρονται επαγγελματικά.
Είπατε πριν από δυο χρόνια το σχολείο ε; τώρα που το σκέφτομαι πέρασαν δώδεκα και χαμπάρι δεν πήρα :)

the monkeys είπε...

xwste xwste paidia maresete!!!
monkey2:nai kai ksylo kai ka8ontousan kai vrizan h empodizan autous pou 8elan n psonisoyn..auto dn htan mpoikotaz,karagiozilikia eis th deutera htan!!
gualino dakry:kala ki egw dn tophgaina ka8olou to15meles oso skeftomai orismena atoma mu anvoun ta lampakia!h teleutaia ataka su ta spaei!
newton:kai sthn amerikh pou exw paei etsi akrivws!o pelaths pada dikaio kai kanoun ta pada gia ton katanalwth.ki esu mperdeuesai me tn xrono e??(proxtes=2mhnes!)xaxax emena mu fainetai oti perase polus kairos apo to sxoleio ki arxizw n frikarw...kai otan to anaferw einai les kai exoun perasei kati aiwnes...san gria kanw.

Jason είπε...

Ναι στην Ελλάδα είμαστε υπεράνω...
Είναι ντροπή να μπεις στη διαδικασία να κάνεις μποϋκοτάζ, είναι σα να παραδέχεσαι ότι ζορίζεσαι με αυτές τις τιμές, ότι δεν είσαι αρκετά άνετος και αρκετά γαμάτος για να μπορείς να αγοράζεις τα πάντα στην τιμή τους χωρίς να σκέφτεσαι μαλακίες.
Από τα μεγαλύτερα κόμπλεξ του νοέλληνα.
Στο καφενείο βέβαια μετά θα γκρινιάζει, επειδή εκεί γκρινιάζουν όλοι και είναι ντροπή στο καφενείο να θες να το παίξεις υπεράνω καθημερινότητας.

Ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει.

navarino-s είπε...

Με παρασέρνετε ρε παιδιά και θα χρησιμοποιήσω και εγώ τη δικιά σας διάλεκτο. Εδώ στην Ελλάδα σε αυτά τα πράγματα πρέπει να ήμαστε πολύ μαλάκες όπως πολύ σωστά το βάζει ο jason. Θα σας πω την εμπειρία μου από τη ΝΥ που είχα πάει πριν κάποια χρόνια σχετικά με τις μπύρες. Η bud στην Αμερική είναι η μάρκα της φτωχολογιάς ενώ η heineken είναι η γαμάτη και η ακριβή. Γιατί εδώ γίνεται το αντίθετο;

the monkeys είπε...

jason:sumfwnw apoluta,pes ta kai xanapes ta
navarino-s:akoma kai sthn mpura h vlakeia mas

Anyparktos είπε...

to boykotaz 8elei organwsi kai sispirwsi kati gia to opoio den fimizomaste ws ellines..alla dn 8a mas gyrisoun ta myla kamia mera ?? 8a mas gyrisoyn kai ante na mas paisoyn.psaxnontas afti ti mera diladi..

Saq είπε...

navarino-s
Είναι λογικό η bud να είναι πιο ακριβή εδώ αφού είναι εισαγόμενη ενώ η heineken παράγεται στην Ελλάδα! Το παράλογο είναι να πουλιέται 6ε η μικρή μπίρα ενώ την αγοράζουν 0.70 λεπτά!

the monkeys είπε...

anyparktos:auth h mera pou 8a mas gyrisoun ta myala,auth perimenw kiegw alla fainetai makruaaa
newton:polu maresei pou ginetai antilogos kai ma8ainoume kai pragmata pou dn ta xeroume...auto giathn haineken dn to xera...apo 70lepta 6 euro!!kala kata thn metafora ths mpuras ti rixnoune stn dromo??smaragdia??

lagarto είπε...

kala ta lete re paidia!
pote den prokeitai na 3ypnhsoume ws laos...
den 3erw mia zwh koroida mas pianoun kai mas aresei...
to leme kai kala eksygxronismo!oti kai kala ftanoume ta eyrwpaika standards kai alla tetoia...eleos!
e3eytelismo vlepw egw...