Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΚΕΒΙΝ ΚΑΡΤΕΡ (ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΟΣΟ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ)


Πρόκειται για τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ με το βραβείο Πούλιτζερ. Δημοσίευσε φωτογραφίες του σε πολλές γνωστές εφημερίδες (Times) και ήταν μέλος της ομάδας με το όνομα The Bang Bang Club, όπου στη δεκαετία του '80 ασχολήθηκε με τον ξεσηκωμό για την επιβολή του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, καθώς και αργότερα με πολλά προβλήματα της περιοχής εκείνης.

Την Άνοιξη του '93 ταξίδεψε μαζί με τον Σιάο Σίλβα στο νότιο Σουδάν, όπου και απαθανάτισε την απόλυτη ένδεια και εξαθλίωση από την πείνα του πληθυσμού (που είχε περάσει ήδη από 2 εμφύλιους πολέμους), εξαιτίας ενός νέου πολέμου το 2005 από το γειτονικό Τσαντ.
Στο χωριό Αγιόντ είδε ένα κοριτσάκι εξουθενωμένο από την πείνα να παλεύει να φτάσει στο σταθμό τροφοδοσίας του ΟΗΕ. Ο φωτογράφος απαγορευόταν να βοηθήσει το κοριτσάκι (εξαιτίας του φόβου των επιδημιών) και έτσι το μόνο που έκανε ήταν να τραβήξει μία φωτογραφία, συμπεριλαμβάνοντας και το όρνεο, που όπως όλα τα θύματα του, περίμενε το κοριτσάκι να πεθάνει για να το κατασπαράξει. Οι New York Times δημοσίευσαν την φωτογραφία, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και προς το πρόσωπο του φωτογράφου που δεν βοήθησε το παιδί. Παρόλα αυτά βοήθησε στην αύξηση της βοήθειας στο Σουδάν.

Τα τηλεφωνήματα ήταν πολλά από τον δυτικό κόσμο και όλοι ρωτούσαν για την τύχη του κοριτσιού. Το θετικό είναι ότι το κοριτσάκι κατάφερε να φτάσει στο σταθμό, αλλά τι απέγινε ο φωτογράφος που έφυγε λίγο μόλις είχε τραβήξει την φωτογραφία, αφήνοντας αβοήθητο το πλασματάκι?

Μετά από 14 μήνες και γνωρίζοντας μεγάλη δόξα, παρέλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για θεματική φωτογραφία. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όταν προσγειώθηκε το γεράκι, περίμενε περίπου 20 λεπτά για να βρει την καλύτερη πόζα και μάλιστα ήλπιζε κάποια στιγμή το γεράκι να ανοίξει τα φτερά του για να μοιάζει σαν να είναι έτοιμο να εξαφανίσει το παιδί. Τότε θα ήταν η καλύτερη φωτογραφία που θα είχε βγάλει. Η εφημερίδα St. Petersburg Times έγραφε " Ο άνθρωπος που, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, καθόταν εκεί επί 20 λεπτά, εστιάζοντας τον φακό του, και περιμένοντας την καλύτερη σκηνή, είναι και εκείνος ένα άλλο αρπαχτικό, ένα γεράκι στο ίδιο ακριβώς τοπίο".

Στις 27 Ιουλίου του '94 αυτοκτόνησε μέσα στο ίδιο του το αυτοκίνητο, αφήνοντας πίσω την 7χρονη κόρη του. Το σημείωμα που άφησε έγραφε εκτός των άλλων "Αγαπητέ Θεέ, υπόσχομαι ότι δεν θα πετάξω πια άλλο φαγητό στα σκουπίδια, όσο άνοστο και αν είναι. Προσεύχομαι, ότι θα προστατεύεις την ψυχή αυτού του παιδιού...πραγματικά, πραγματικά λυπάμαι. Ο πόνος της ζωής υπερισχύει της χαράς σε σημείο ότι η χαρά δεν υπάρχει. Χωρίς λεφτά για τηλέφωνο, για το νοίκι μου, για να υποστηρίξω το παιδί μου, για να ξεπληρώσω τα χρέη μου, χρήματα, χρήματα, χρήματα, μα πάνω απ’ όλα, οι εφιάλτες από τις ζωντανές θύμησες από δολοφονίες, και πτώματα, και θυμός πολύς, και πόνος ανείπωτος, για παιδιά που πεινάνε, για τρελούς, συχνά και αστυνομικούς, που πατάνε τη σκανδάλη, δεν αντέχω άλλο, φεύγω".

12 σχόλια:

lena_zip είπε...

Δεν υπάρχει πιο τραγικό πράγμα από το να αφήνεις ένα παιδί να πεθάνει. Ξέρω για αυτή τη φωτογραφία. Και ένιωσα αηδία για αυτόν τον άνθρωπο.

the monkeys είπε...

monkey2 pragmatika apisteuto keimeno.thn prwth fora pou thn eixa dei eixa pathei sok...eixa stenaxwrhthei apisteuta...dn to xera oti kathotan n travhxei kai kalh poza...apo thn allh dn mporw n ton katakrinw teleiws...lathos tou al auth einai h douleia tou...otan ginetai enas polemos kai skotwnontai dn trexei o fwtografos n swsei ta thumata...gia uto dn tha mporousa n to kanw pote...tha xa

the monkeys είπε...

tupseis solh mu thn zwh.

the monkeys είπε...

Einai pragmatika tragiko na afhneis ena tetoio plasmataki sto eleos tou 8eou. Nai den mporoun na voh8hsoun oi fwtografoi, alla sthn sugkekrimenh periptwsh h eikona ektulisotan mprosta tou. 8a mporouse na aplosei ena xeri voh8eias, den 8a kollouse kai kamia as8eneia an to phgaine ligo pio pera na faei apo to na vlepei na argope8ainei. Oso gia thn autoktonia tou sto telos den mou leei kai tpt auto (dhl oti metaniwse). O idios leei oti den eixe lefta kai eixe faei kai thn katakraugh tou kosmou, ara giati na mhn autoktonhse gia autous tous logous kai oxi opws leei apo kata8lipsh. An htan 8a eixe autoktonhsei amesws meta. Den kserw isws na eimai kai sklhrh.

Unknown είπε...

Ειπαμε η δουλεια αλλα και η δοξα εχει και τα ορια της...
ειναι απανθρωπη η κινηση να αφησει ετσι το κοριτσακι και να ψαχνει για καταλληλη ποζα επι 20 λεπτα..
αμα φανατιζεται ο ανθρωπος ειναι οτι χειροτερο..

γυάλινο δάκρυ είπε...

Αηδία για το φωτογράφο. Η περιγραφή του φωτογράφου από την St. Petersburg Times ως αρπαχτικό είναι πολύ εύστοχη. Αντί να βοηθήσει το κοριτσάκι αυτός προτίμησε να κυνηγήσει τη δόξα και το χρήμα και μάλιστα περίμενε ως ιδανικό να δει το πουλί να τρώει το κοριτσάκι. Γιατί μη μου πείτε ότι δεν τα κονόμησε από την εικόνα. Τι έγινε και δεν είχε λεφτά μετά δεν ξέρω. Όσο για την αυτοκτονία του, έκανε ένα ακόμα έγκλημα. Προτίμησε τη φυγοπονία από το να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του και άφησε και την κόρη του έτσι απλά.

the monkeys είπε...

Kala mano ti to psaxneis twra. Oi fwtografoi exoun kai auto to tzaz, dhl na vroume thn katallhlh poza kai to vlepoun ligo kallitexnika...Mhn pw tpt xeirotero.

the monkeys είπε...

Gualino dakru sigoura 8a phre arketa lefta apo thn photo, giati oloklhrh Times eixe pontarei se auth. H autoktonia tou den kserw an einai swsth h oxi, egw sto mono pou 8a sta8w einai oti afhse etsi allo ena mikro koritsaki avoh8hto.

Anyparktos είπε...

gia ta lefta ginontai polla,alla ta sinais8imata dn borei na ta xeperasei kaneis oso porwmenos ki an einai me to xrima..

seniorita είπε...

απ'ό,τι φάνηκε μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας έγινε γνωστός αλλά ξεκίνησε και μια πορεία που οδήγησε στην αυτοκαταστροφή του..δε μπορούμε να ξέρουμε τί τον οδήγησε σ'αυτό το τέλος...ίσως μετάνοιωσε για την πράξη του,ίσως πρέπει να τον συγχωρήσουμε αφού μετάνοιωσε..

the monkeys είπε...

Anuparkte "Gia ta lefta ta kaneis ola", opws kai leei kai to asma!!

Seniorita, den kserw ti ton odhghse sthn autoktonia, isws na exeis kai dikio.

Ανώνυμος είπε...

paidia to 3ero oti grafo ligo arga alla, ego ema8a oti tlk o fotografos sikose to koritsaki k to pire stin trofodosia... telos panton.. ego sigklonistika me tn fotografia...