Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Χαρείτε το όσο ακόμα είναι καιρός…..


Ό λόγος φυσικά για τον πολυσυζητημένο νόμο που αναμένεται να εφαρμοστεί από 1/1/2010 και αναφέρεται στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους καθώς και στην απαγόρευση πώλησης καπνού σε άτομα κάτω των 18.

Από πρώτη άποψη συμφωνώ, διότι και εγώ δεν ανήκω στην ομάδα των καπνιστών, και εμένα δεν μου αρέσει να γυρνάω σπίτι μετά από την οποιαδήποτε δραστηριότητά μου σε κλειστό χώρο και να μυρίζω τσιγάρο, και τέλος δεν ανέχομαι την αναίδεια πολλών καπνιστών που καπνίζουν φυσώντας τον καπνό επάνω μου και να με κάνουν παρά τη θέληση μου παθητικό καπνιστή με όλο τα γνωστά επακόλουθα για την υγεία μου.

Από μία δεύτερη όμως οπτική αναρωτιέμαι τρία πράγματα. Το πρώτο είναι αν θα καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε ή θα καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων σαν πολλούς άλλους νόμους, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση διάθεσης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 από μαγαζιά και μπαρ. Το δεύτερο και βασικό είναι αν το κάνουν για το συμφέρον μας ή αν θα καταφέρουν να το μετατρέψουν και αυτό σε μία επικερδή επιχείρηση μέσω της προώθησης προϊόντων υποκατάστατων του καπνού κτλ. Η τρίτη και βασικότερη σκέψη μου αφορά τον λόγο για τον οποίο πρέπει να εφαρμοστεί ένας απόλυτος και λίγο αυστηρός νόμος με τη μορφή τιμωρίας. Σε μία ίσως ιδανική κοινωνία θα μπορούσαν κάποια πράγματα να είναι αυτονόητα και καθαρά θέμα προσωπικής συνείδησης του καθενός, όπως ο σεβασμός των αναγκών και των δικαιωμάτων του συνανθρώπων μας.

Όπως και να έχει εγώ κατά του καπνίσματος δεν είμαι. Είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αναλώνεται με τον τρόπο που αυτός έχει επιλέξει, αλλά παρόλο που είναι πλέον τετριμμένο… η ελευθερία του καθενός σταματάει εκεί που αρχίζει να επηρεάζει την ελευθερία και να καταπατά τα δικαιώματα των γύρω του.

ΥΓ. Θα ήθελα να μάθω κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί μου.. για αυτό και σκέφτηκα να κάνω μία μικρή on line δημοσκόπηση!!

1 σχόλιο:

pinos είπε...

σειμφονο απολιτα μαζει σου.
και εγο τορα δεν καπνιζο και ενοχλουμε αποιστευτα απο το τσιγαρο.
αλλα απο την αλι ειναι αδικο γιαυτους που καπνιζουν καθε λιγο και λιγακι να πρεπι να βγενουνε εξο η να ψαχνουμε μερι οπου επιτρεπετε το καπνισμα.
βασικα ποιστευο οτι αυτο το νομοσκεδιο δεν θα εφαρμοστη.
η ελλαδα βγαζει πολα εκατομιρια απο τα τσιγαρα και κατι τετιο σειγουρα θα τις διμιουργουσε προβλιαμα στα κερδι.
ισος και να κανο λαθος.
αλλα η ολι φασει ειναι δικοπο μαχερι