Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


Από πολλούς χαρακτηριζόμαστε ως η γενιά του Google και φυσικά δεν έχουν άδικο. Ξεκίνησε σαν την πιο εύχρηστη μηχανή αναζήτησης των οποιοδήποτε θεμάτων που μας ενδιέφεραν και κατέληξε να είναι η νούμερο ένα ιστοσελίδα που επισκέπτονται οι χρήστες του Internet (στην επόμενη θέση είναι η ιστοσελίδα του facebook!). Ένας λόγος όμως για τον οποίο αρκετοί επιλέγουν την συγκεκριμένη υπηρεσία είναι επειδή μπορεί να διασφαλίζει το δικαίωμα μας περί προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων....ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Παράπονα έχουν ξεσπάσει από τους πελάτες του Google για τους εξής δύο λόγους: πρώτον υποχρεώνεται να γνωστοποιεί (ύστερα από μεγάλες πιέσεις) τα στοιχεία των ανθρώπων που έχουν αναρτήσει video στο you tube, αφού έγινε γνωστό ότι ορισμένα από αυτά είναι παράνομα και δεύτερον λανσάρει καινούργια υπηρεσία, την street view.

Ο πρώτος λόγος δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό (τα λόγια μιλούν από μόνα τους). Το street view όμως συνταιριάζει περιοχές του χάρτη με πραγματικές επιτόπιες φωτογραφίες δρόμων και πόλεων, δηλαδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί το πρόσωπο σου, καθώς περπατάς αμέριμνα στον συγκεκριμένο δρόμο, εκτεθειμένο μπροστά σε πληθώρα χρηστών του Internet και όχι μόνο. Παρόλα αυτά η Google καθησυχάζει ότι θολώνει την περιοχή των προσώπων των διερχομένων με blurring technology, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμοι από κανέναν (ύστερα από αρκετές αντιδράσεις των πολιτών).

Στις ΗΠΑ η υπηρεσία είναι πλέον γεγονός και σειρά έχει η Βρετανία...αναρωτιέμαι αν θα μείνει μέχρι εκεί και δεν θα προχωρήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες(???). Πλέον έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε ότι οι κατά καιρούς διαμαρτυρίες των πολιτών σχετικά με τοποθέτηση κάμερας σε διάφορες δημόσιες περιοχές, ελικοπτέρων που στόχο έχουν τον έλεγχο της κάθε μας κίνησης στο ίδιο μας το σπίτι, καθώς και πολλά άλλα, δεν καρποφορούν. Πλέον το reality Big Brother που όλοι κοροϊδεύαμε (τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω!!!), που το όνομα του το πήρε από το ομώνυμο βιβλίο του Όργουελ, θα γίνει η δική μας πραγματικότητα και μπορεί δυστυχώς ούτε καν να το καταλάβουμε ή μπορεί και να έχει συμβεί ήδη...

1 σχόλιο:

pinos είπε...

τι ψαχνις τορα να βρις.
ο μοναδικος τροπος να εισε ασφαλις απο τον ηπολογηστι σου ειναι να τιν θαψης 40 μετρα κατο απο τιν γη :)