Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Η ελαφρότητα στα χρόνια του ΔΝΤ

Εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρώ στα ΜΜΕ σαν παθητικός πλέον θεατής την κατρακύλα της χώρας μας στα άδυτα του ΔΝΤ και λοιπών «σωτήρων». Η καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρωθεί με πολλούς αγώνες μέσα σε μια μέρα και ο εξευτελισμός βασικών αξίων που ορίζουν την καθημερινότητά μας, συνθέτουν το σκηνικό που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα γενιά καθημερινά. Είναι πλέον αυτονόητο οτι οφείλουμε, αν όχι σαν χώρα, σίγουρα σαν νέα γενιά να αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι σε μία λαίλαπα που τείνει να μας καταστρέψει το παρόν και να μας «χρεώσει» το μέλλον. ΄Εχουμε την ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και στις νέες γενιές να εξασφαλίσουμε κάτι που θεωρούμε αυτονόητο και ομώς δεν διαθέτουμε: το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και εδώ τίθεται το σημαντικό ερώτημα. Με ποιόν τρόπο;

Η απάντηση όπως είναι φυσικό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναφέρεται σε μία σειρά βημάτων που θα λύσουν το πρόβλημα ως δια μαγείας αλλά ούτε και σε ριζοσπαστικές ενέργειες τύπου πιάστε τα όπλα ξεκινάμε επανάσταση. Ζούμε σε μία κατα τ’άλλα δημοκρατική κοινωνία που ο καθένας έχει δικαίωμα στην έκφραση των απόψεών του. Επίσης το πλεονέκτημα της νέας γενιάς είναι οτι έχει πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών μέσω του διαδικτύου. Στα πλαίσια μίας τέτοιας κοινωνίας αυτό που μπορεί ο καθένας μας να κάνει είναι να αλλάξει σε προσωπικό επίπεδο και να επηρεάσει το περίγυρο του κατά τέτοιο τρόπο που θα προετοιμάσει μία κοινωνία καλύτερη, πιό δίκαιη, πιό αξιοπρεπής, πιό καλά προετοιμασμένη να αντισταθεί στις αλλάγες που έρχονται, παρακλάδι, των οποίων είναι η πνευματική αλλοίωση και η χειραγώγηση. Αποψή μου είναι οτι η λεγόμενη κρίση είναι ένας γενικότερος όρος που ανάφερεται σε ένα καθεστώς που έχει ξεκινήσει στην Ελλαδα εδώ και χρόνια και έχει προωθηθεί από μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων που εννοείται οτι τους βολεύει ο ξεπεσμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η παθητικοποίηση όλων μας με στόχο την ευκολότερη χειραγώγησή μας.

Σαν νέα γενιά έχουμε χρέος να αντιταχθούμε σε αυτό το lifestyle που προωθεί ένα σάπιο από πάσης άποψης σύστημα εδώ και χρόνια και σύμφωνα με το οποίο, ο πιό σαχλός γίνεται διάσημος, ο πιό γελοίος δημοφιλής και ο πιό θρασύς πετυχημένος. Για να είμαι πιο ακριβής, αναφέρομαι σε κοριτσάκια που έχουν πλέον αναδειχθεί σε tv περσόνες και που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας μέσω της οθόνης όπως η Πετρούλα Κωστίδου. Ανάφερομαι επίσης σε συγκεκριμένες εκπομπές που προωθούνται απο κάποια κανάλια όπως τα Παρατράγουδα, reality show κτλ. που μέσα σε μία μέρα αναδυκνείουν σε διάσημους περιπτώσεις ανθρώπων που χάνουν κάθε αξιοπρέπεια για λίγα λεπτά διασημότητας μπροστά στην κάμερα. Τέλος εντύπωση μου έχει κάνει το γεγονός οτι το επίπεδο των σειρών, εκπομπών κτλ. που προβάλονται φέτος απο τα τηλεοπτικά κανάλια είναι εξαιρετικά χαμηλό και στερείται οποιασδήποτε πνευματικής πρόκλησης και όλα αυτά φυσικά στο όνομα της κρίσης. Έχουμε ευθύνη να συνηδητοποιήσουμε οτι η πνευματική μας καλλιέργεια είναι ένα δυνατό όπλο που κανείς δεν θα μπορέσει να μας το αποσπάσει ποτέ. Οφείλουμε ως εκ τούτου να γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτήν την ελαφρότητα που μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο. Πλέον έχει σταματήσει να είναι μόδα να βρίζουμε τα reality shows, είναι χρέος μας να προασπίσουμε τις νέες γενιές απο τους όποιους κινδύνους η μόδα αυτή επιφυλάσει. Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη, χρειαζόμαστε αυστηρά κριτήρια και δυνατά όπλα για να προετοιμάσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή μέ όποιον τρόπο και γίνει αυτή.

6 σχόλια:

navarino-s είπε...

@monkakia μου (το Νο2 πρέπει να είσαι) επιστρέψατε στις επάλξεις με μια πολύ δυνατή ανάρτηση για την οποία σας (σε) συγχαίρω! Εκείνο που με εντυπωσιάζει σε αυτήν είναι το ότι πέρα από την ολόσωστη ανάλυση της πραγματικότητας θίγει και τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν για τις προτεινόμενες λύσεις. Ένα θέμα ταμπού που κάποιοι από εμάς τους μεγαλύτερους αποφεύγουμε να το συζητάμε για να μην μπερδεύουμε ακόμη περισσότερο τα νέα παιδιά αλλά πολύ καλό να το ακούς από αυτά τα παιδιά και εδώ μιλάω βέβαια για την πιο δημιουργική μειοψηφία της νεολαίας μας που δεν πιστεύει σε λύσεις προ-κατ και προχωράει στη ζωή μέσα από τη διαρκή αμφισβήτηση την αντίσταση και την αναζήτηση.
Μπράβο και πάλι μπράβο!
Χρόνια Πολλά και με το καλό ο καινούργιος χρόνος!

ΥΓ: εκείνο το κάθαρμα το 1 που βρίσκεται;

the monkeys είπε...

monkey_3:Καταρχάς η ανάλυσή σου είναι πολύ εμπεριστατωμένη ίσως και καλύτερη από πολλές άλλες ψευτοαναλύσεις που έχω ακούσει τελευταία στισ τηλεοράσεις.
μαρέσει που τονίζεις ότι είναι στα δικά μας χέρια η λύση και είναι καλό να το κατανοήσουμε όλοι ότι η αλλάγη θα έρθει από εμάς και όχι απέξω η από τον ουρανό.Επιπλέον η αλλαγή όπως λέει και ο ναβαρίνος δεν θα γίνει με πεπατημένους τρόπους αλλά με νέους.Συμφωνώ επίσησ ότι μπορεί τα ρεάλιτι να αυξήθηκαν αλλά είχαν γίνει ήδη κατεστημένο στην τβ.η ποιότητα τησ τηλεόρασης ήταν ήδη στον πάτο κάτι που δεν άλλαξε με την κρίση αντί8ετα ήρ8ε πριν από αυτήν και μάλιστα έφερε και την κρίση κθρίως την κοινωνική.
ΥΓ:αχ ναβαρίνο μου πάντα με ψάχνεις!εδώ είμαι το καθαρματάκι έχω χαθεί γιατί κάνω πρακτική βιώνοντας την εργασιακή επισφάλεια και αδικία και αμισ8ία.

the monkeys είπε...

Καλή χρονιά σε όλους! Ελπίζω να σας μπήκε καλά ο καινούργιος χρόνος σε αντίθεση με μένα που δεν θα το λεγα :) Και εκεί που νόμιζα οτι χάσαμε τους θαυμαστές μας με χαρά ανακαλύπτω οτι ο navarinos μας είναι πάντα πιστός. Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο αν και θέλεις λίγη εξάσκηση ακόμα μέχρι να αναγνωρίζεις ποιό μονκάκι γράφει κάθε φορά. Είμαι λοιπόν το μονκακι 3!! Συμφωνώ απόλυτα, πολύ συζήτηση, πολλές αναλύσεις επί αναλύσεων αλλα τρόποι αντιμετώπισης δεν θίγονται ποτέ. Έχω κυριολεκτικά αγανακτήσει από τον μέσο Έλληνα που είναι λίγο αριστερός, με λίγο δεξιά μυαλά και τσέπες, λίγο υπέρ μεταναστών κτλ με μία όμως έντονη πατριδολαγνεία που είναι κατά σε όλους και σε όλα, έχει άποψη (φυσικά) για ΟΛΑ και λύση σοβαρή ποτέ. Θα δανοιστώ έναν στίχο του Μπρεχτ που χρησιμοποιεί ένας φίλος μου: ''Αλοίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες'' και η κοινωνία μας αυτή τη στιγμή είναι πολύ επιρρεπής σε κάθε είδους ''ήρωα'' για έναν και απλό λόγο, επειδή δεν προσπαθεί να βασιστεί στη δύναμη της γνώσης και της συλλογικής δράσης παρά κρίνει και περιμένει...
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και ευχές για καλή χρονια στο μονκακι 1! :)

Mr Arvulas είπε...

εεε που στε εσεις για μπειτε στο νεο μπλογκ υπαρκτος σουρεαλισμος...εχουμε και σκηνοθετη συγγραφεα το ζερβο!!

Saq είπε...

"Έχουμε ευθύνη να συνηδητοποιήσουμε οτι η πνευματική μας καλλιέργεια είναι ένα δυνατό όπλο που κανείς δεν θα μπορέσει να μας το αποσπάσει ποτέ."

Μας την έχουν αποσπάσει!

Πάντως όλα όσα αναφέρεις δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

[url=http://seoservicemarket.com]seo service[/url]