Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΡΟΖ ΕΞΑΡΤΗΣΗ


Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=179819

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα αρκετά παιδιά επισκέπτονται καθημερινά ροζ σελίδες για πάνω από 2 ώρες όπως αναφέρεται. Όμως δεν είναι αυτή καθ' αυτή η πληροφορία που θα πρέπει να μας "σοκάρει" όσο τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Καθημερινά αν ανοίξεις την τηλεόραση μαθαίνεις για την ζωή των επωνύμων. Σε ποιό νησί πήγε ο ένας, ποιός τον συνόδευσε, πού μείνανε, τί φάγανε κ.ο.κ. Το μόνο που κάνεις σαν τηλεθεατής είναι να παρακολουθείς παθητικά αυτές τις "πληροφορίες" και αν απηυδήσεις κάποια στιγμή, το πολύ πολύ να αλλάξεις κανάλι για να παρακολουθήσεις για κάποιον άλλον celebrity. Όμως αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να μας τρομάζει, είναι ότι κανένας δημοσιογράφος ή υπεύθυνος καναλιού δεν σκέφτηκε γιατί ακριβώς αυτή η πληροφορία να ενδιαφέρει τον κόσμο, όπως και κανένας τηλεθεατής δεν έκλεισε την τηλεόραση ή δεν έκανε μία μήνυση σε όλους αυτούς που καθημερινά προσβάλλουν την νοημοσύνη του. Με άλλα λόγια ζούμε σε ένα κόσμο που εμείς έχουμε φτιάξει και που εμείς οι ίδιοι φταίμε για την κατάντια του και την ύπαρξη του μέχρι τώρα (σε χειρότερο βαθμό βέβαια συγκριτικά με παλαιότερα).

Αν επανέλθουμε λοιπόν στο θέμα του άρθρου αυτού, θα διαπιστώσουμε τα αίτια που συμβάλλουν στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Έχουμε το "κράτος της Τζούλιας" όπως το χαρακτήρισε και ο κ. Θεοδωράκης. Μίας κοπέλας δηλαδή που έχει γίνει σύμβολο, είδωλο και τιμώμενο πρόσωπο. Μία κοπέλα που αυτή η ίδια δεν φταίει για το κατάντημα της, αλλά φταίμε σίγουρα εμείς.

Όλοι γνωρίζουμε ποιό είναι το σύστημα σήμερα. Όλοι έχουμε ακούσει για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και όλοι ξέρουμε πώς ο καθένας ανεβαίνει στο καλλιτεχνικό στερέωμα και όχι μόνο. Εμείς με την σειρά μας όμως αντί να το καταγγείλουμε, το εκθειάζουμε. Αντί να βοηθήσουμε στο να σταματήσει αυτή η πλήρης εξαθλίωση και ο εκφυλισμός, βάζουμε ένα χεράκι παραπάνω και θεωρούμε σαν hit, το ηλίθιο τραγουδάκι της Βανδή "κορίτσι πράγμα" (ή όπως αλλιώς λέγεται), που με ηλίθιο τρόπο μεν αλλά με μία μικρή αλήθεια δε, σχολιάζει αυτή την κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά το φταίξιμο πέφτει και στο σχολείο. Που είναι το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης? Γιατί τα παιδιά που θέλουν να μάθουν και να γνωρίσουν 5 πράγματα δεν έχουν κάπου να απευθυνθούν? ή ακόμη πιο ανησυχητικό γιατί δεν τα ξέρουν ήδη? Εγώ θυμάμαι στην Β' Γυμνασίου, αν δεν κάνω λάθος, μαθαίναμε για την λειτουργία των γεννητικών οργάνων (με μία καθηγήτρια που ενώ δεν ήταν συντηρητική, μας διάβαζε ότι έγραφε το βιβλίο μόνο) και όλα τα παιδάκια γελούσαμε γιατί δεν ξέραμε πώς να συμπεριφερθούμε ή και από παντελή άγνοια ακόμη.

Ομοίως φταίνε και οι γονείς. Συντηρητικοί γονείς, με πλήρη άγνοια του πώς να χειριστούν το όλο θέμα, στέκονται μόνο στις ροζ σελίδες που επισκέφτηκε το παιδί τους και δεν κοιτάζουν πιο βαθιά: στο πρόβλημα της άγνοιας. Η αλήθεια είναι ότι όντας συντηρητικός λαός, ίσως και οι γονείς να μην έχουν την απαραίτητη άνεση σε αυτά τα θέματα, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να προσπαθήσουν, γιατί οι καιροί αλλάζουν και να μην κατακρίνουν αμέσως, διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο.

Τέλος η ζωή των παιδιών έχει καταντήσει να μην είναι πια όμορφη. Κλεισμένα στο σπίτι με ένα pc αγκαλιά, με γονείς συνεχώς αγχωμένους λόγω μέτρων ή και απών λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν έχουν μάθει να κοινωνικοποιούνται. Φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το άλλο φύλο. Προτιμούν τις ψεύτικες και εικονικές σεξουαλικές σχέσεις, βλέποντας είτε σεξουαλικού περιεχομένου ταινίες, είτε ροζ sites, παρά να ζητήσουν από το άλλο φύλο να βγουν έξω, μήπως και εκτεθούν. Θα καταντήσουμε σαν τον κόσμο του Μεγάλου Αδελφού του George Orwell, δηλαδή άτομα που δεν θα ερωτεύονται αλλά θα παντρεύονται παθητικά μόνο και μόνο για να είναι πιο χρήσιμοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κόμματος.

6 σχόλια:

Saq είπε...

Σφαιρικό το κείμενό σου. Καλά για ποια σχολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μιλάμε; Άλλωστε πλέον τα πάντα στο σχολείο θέλουν αλλαγή και αυτό είναι πιο συμαντικό από τις αυξήσεις του φπα και τις μειώσεις των συντάξεων. Παιδεία πρέπει να απαιτήσουμε και μάλιστα τώρα.

Γενικά για πολλά άλλα που αναφέρεις (για κλεισμένα στα σπίτια παιδιά με το pc, για τους γονείς κτλ) νομίζω ότι φταίνε σημαντικά οι άθλιες πόλεις μας. Για πολλούς λόγους και για όλες τις ηλικίες.

the monkeys είπε...

Ωραίο κείμενο μονκευ 2!Πια έχουμε καταντήσει να τα κάνουμε όλα παθητικά,να ζούμε ψεύτικα και από απόσταση....ερωτευόμαστε παθητικά,κάνουμε φιλίες παθητικά ακόμα και σεξ!Επιπλέον όλα κινούνται από τα μέσα καιηπαιδεία αδυνατή εδώ και χρόνια να ανταπεξέλθει...εδώ θυμάμαι ούτε σεμινάριο για το σωστό βούρτσισμα δεν μπορούσαν να κάνουν σιγά μην κάναν για το σεξ!

the monkeys είπε...

saq: Ναι δίκιο έχεις η εκπαίδευση είναι το παν. Άλλωστε μέσα από αυτή πηγάζουν όλα, και ο σεβασμός και η ευγένεια και όλα. Όσο για τις άθλιες πόλεις που λες, έχεις δίκιο. Οι πόλεις θα έπρεπε να προσφέρουν ευκαιρίες στα παιδιά να κάνουν δημιουργικά πράγματα, όπως street art κ.α. ώστε να βγουν και πιο εύκολα από το σπίτι.

monkaki: Αχαχα θυμάσαι στο σχολείο που είχαν έρθει να μας μιλήσουν για το σωστό βούρτσισμα? :P. Η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί κάπως το συναίσθημα και σε αυτό ίσως συμβάλουν οι ασφυκτικοί ρυθμοί ζωής που έχουμε, γιατί πλεον δεν υπάρχει χρόνο και άρα και αφιέρωση του εναπομείναντα χρόνου σου στο άλλο φύλο.

Blackened είπε...

πολύ ωραίο το κείμενο, αλλά δεν νομίζω να λυθεί το γενικευμένο πρόβλημα της καθήλωσης στο οφθαλμιμό στάδιο της σεξουαλικότητας ("κολύριο" στην κοινή καθομιλουμένη)με επίκληση στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.


Γενικά δεν πιστεύω ότι το σεξουαλικό χρειάζεται διαπαιδαγώγηση, αποενοχοποίηση χρειάζεται και ειλικρίνεια από γονείς, δασκάλους, κλπ και όχι διακριτικότητα, πώς τώρα να τα πω αυτά, χαχανίσματα, κλπ.

Μεγάλη ζημιά κάνει και η κινηματογραφική και φωτογραφική απεικόνιση σεξουαλικών σκηνών που κάνουν τη φαντασία και τις προσδοκίες να ξεπερνάνε κατά πολύ την πραγματικότητα. Ετσι αποκόβεται η διαπροσωπική ερωτική πλευρά της σεξουαλικότητας (δεν χρειάζεται να είναι η κοπέλα σου τοπ μόντελ στον σωματότυπό της κι εσύ καλογυμνασμένος και brad pitt στηνόψη για να νοιώσετε πληρότητα στο σεξ.

Το θέμα είναι τεράστιο, σε καμμιά περίπτωση δεν είμαστε απελευθερωμένοι επειδή παντού βλέπουμε σεξουαλικού περιεχομένου ψεύτικες και εικονικές σκηνές, ίσα ίσα που αυτό είναι μια απόρροια ενός μεγάλου ταμπού, της παιδικής σεξουαλικότητας, κάτι για το οποίο δεν ξέρει κανείς τίποτε, υπάρχει κατεσταλμένο και προτιμάνε να το κρατάνε σε αυτή την κατάσταση, οπότε, όταν ο/η έφηβος/η έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα να αντλεί και σχηματίζει μια εικόνα μιας καθαρά ενήλικης και διαστροφικής εικόνας για την σεξουαλικότητα, η οποία αναπαράγεται και διαιωνίζεται συνεχώς ακριβώς γιατί η υγιής της έκφραση στις κρίσιμες ηλικίες είναι κατεσταλμένη και μέγιστο ταμπού

Ανώνυμος είπε...

Blackened:Συμφωνώ μαζί σου, τα πάσης φύσεως ταμπού έχουν κάνει το βίο αβίωτο και το θέμα είναι ότι αντι ο κόσμος να τα ξεπερνάει επιτέλους,τον επηρεάζουν όλο και πιο πολύ.
Και κάτι άσχετο (τα συνηθίζω εγώ αυτά,χιχ)πολύ ωραία η αλλαγή αλλά θα μου λείψουν τα μονκάκια που ήταν αγκαλίτσα...
γειααααα

the monkeys είπε...

ωραία ανάλυση blackened συμφωνώ ότι δεν είμναστε καθόλα απελευθερωμένη κοινωνία όσο αναφορά το σεξ και ασ υπάρχει το παράδοξο πληθώρα εικόνων στην τηλεόραση,στα περιοδικά κλπ.
πάντως πιστεύω ότι ένα σωστό μάθημα σεξουαλικής διαπεδαγώγησης θα βοηθούσε την κοινωνία να απελευθερωθεί σιγά σιγά.

ανώνυμε@:χαχαχα.όντως ήταν πολύ γλυκά νομίζω και μένα μου λείπουν.τισ ωραίες αλλαγές τις έκανε το μονκευ 2!