Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

To όνομά μου είναι rachel...




Πριν βδομάδες όταν όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την πορεία του πλοίου rachel corrie προς την Γάζα με σκοπό την άρση του ναυτικού αποκλεισμού από τους Ισραηλινούς τίποτε δεν μου έκανε εντύπωση στην ονομασία του(όπως και εκατομμύρια άλλων που δεν ήξεραν και ακόμα δεν ξέρουν)παρά μόνο ότι ήταν ένα τυχαίο,συνηθισμένο,χαριτωμένο ξένο όνομα.Κι όμως αν και ελάχιστα μέσα αναφέρθηκαν σε αυτό και φυσικά όχι τηλεοπτικά το όνομα που κουβαλούσε το πλοίο δεν ήταν διόλου τυχαίο ούτε καν συνηθισμένο...MV RACHEL CORRIE.
To μικροκαμωμένο κοριτσάκι του βίντεο με τα κατάξανθα μαλλιά από την Ολυμπία της Ουάσιγκτον που αν και μόλις στην 5δημοτικού μιλάει αφοπλιστικά λέγοντας«Βρίσκομαι εδώ για τα άλλα παιδιά. Βρίσκομαι εδώ γιατί νοιάζομαι.Βρίσκομαι εδώ γιατί τα παιδιά στον κόσμο υποφέρουν και γιατί 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα κάθε ημέρα. [...] Το όνειρό μου είναι να σταματήσει η πείνα στον κόσμο ως το έτος 2000» στα 23 του εγκατελέιπει την οικογένεια,τους φίλους,τις σπουδές της για να βρεθεί στην ίδια την κόλαση μαζί με άλλους ακτιβιστές της ΙSΜ.Στα 23 του εγκαταλείπει την θαπλωρή και την ασφάλεια του σπιτιού της για να βρεθεί στην Γάζα κατά την διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντας δίπλα στα παιδιά της Παλαιστίνης μπροστά από τα ετοιμόρροπα σπίτια τους με τις τρύπες εμποδίζοντας τις Ισραηλινές μπουλντόζες από το να ισοπεδώσουν.Στα 23 του βάζει το σώμα του για ασπίδα και καταπλακώνεται από μια μπουλντόζα Catepillar και ξεψυχά.Λίγες μέρες πριν τα γράμματα στηνμητέρα της ξεχείλιζαν από συναισθήματα.Αγωνιστικότητα και αισιοδοξία παρά τον τρόμο μέσα στον οποίο ζεί και βλέπει καθημερινά: «Εσύ με έφτιαξες, μαμά. Ασε με να πολεμήσω τα τέρατά μου... Δεν ξέρω αν αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει ποτέ χωρίς τρύπες από οβίδες των τανκς στους τοίχους τους... Βρίσκομαι στην Παλαιστίνη μία εβδομάδα και δύο ώρες και ακόμη δεν μπορώ να συνηθίσω αυτό που βλέπω... Με πονάει ξανά όπως με πονούσε στο παρελθόν το πόσο φρικτός επιτρέπουμε να είναι ο κόσμος».Στο τελeυταίο γράμμα της εκφράζει τον φόβο της για τις μπουλντόζες αλλά λέει αισιόδοξα «Λένε ότι οι ακτιβιστές νικούν ότι αποτρέπουν τις μπουλντόζες»

Η rachel ήταν αμερικανοεβράια γεννημένη στις 10 Απριλίου του 1979 από μια μεσοαστική οικογένεια.Ηταν ένα κορίτσι σαν όλα της ηλικίας της,σαν κι εμάς,με την διαφορά ότι είχε από νωρίς καταλάβει,είχε φτάσει στην αυτογνωσία,ήξερε…«Αξίζει να παρατήσουμε ό,τι κάνουμε και να αφιερώσουμε τη ζωή μας γα να σταματήσουμε αυτό που γίνεται εδώ... Πεθυμώ να χορέψω, να φλερτάρω και να φτιάχνω κόμικς για τους φίλους μου, αλλά θέλω αυτό που γίνεται εδώ να σταματήσει... Βρίσκομαι στη μέση μιας γενοκτονίας... για την οποία η κυβέρνησή μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη».Θα μπορούσε να επιλέξει τον εύκολο δρόμο,τον συνηθισμένο-κλέινω τα μάτια και αδιαφορώ-κι όμως προτίμησε τον άλλον…
Η rachel δολοφονήθηκε στις 16 Μαρτίου του 2003 αν και το Ισραήλ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ήταν ατύχημα…μέχρι σήμερα κανείς από τους υπεύθυνους δεν έχει τιμωρηθεί…
Η παράσταση το «ονομά μου είναι rachel corrie» φιμώθηκε στην Αμερική το 2006 ενώ ήταν έτοιμη να ανεβεί στο σανίδι του Νew Υork Τheater Workshop…
στην Ελλάδα ανέβηκε στο θέατρο Νέου Κόσμου.


«Το όνειρό μου μπορεί και θα γίνει πραγματικότητα αν όλοι είμαστε στραμμένοι προς το μέλλον και δούμε το φως που λάμπει εκεί».rachiel corrie
http://www.youtube.com/watch?v=fUGjzxG5r9Q&feature=related

6 σχόλια:

the monkeys είπε...

sygxaritiria monkey 1!! Mporw na pw oti kai egw parakseneftika otan akousa se mia mono protasi se ena reportaz apo pou pire tin onomasia tou to ploio afto, den to eixa ksanakousei. I pleiopsifia den kserei tin Rachel Corrie parolo pou epaksia katatassetai stous simerinous irwes opws kai ta prosfata thymata meta tin efodo twn israilinwn sto ploio tis anthrwpistikis voitheias. To oti apagorefsan tin parastasi sti Nea Yorki den mou kanei katholou ma katholou entypwsi. Eksalou israil xwris ameriki apo pisw den tha kane oute vima. Ta symferonta pou paizontai stin palestini dystyxws einai polla kai ta lobby pou ta dromologoun poly isxyra gia na idrwsei to aftaki tous gia tin kathe Rachel Corrie.

Dreamy Cloud είπε...

πραγματικά δεν το ήξερα και χάρη στην ανάρτηση σου έψαξα και έμαθα περισσότερα.. είναι πολύ ξεχωριστό που από τόσο μικρή ήταν τόσο συνειδητοποιημένη.. Το κρίμα είναι που φιμώθηκε και δολοφονήθηκε τόσο νωρίς.. Ελευθερία λόγου και δημοκρατία σου λένε ύστερα..

Blackened είπε...

μπράβο παιδιά! κι εγώ έχω κανει ενα αφιέρωμα με ένα πολύ ωραιο τραγούδι προς τιμή της:

"The Lonesome Death of Rachel Corrie" by Billy Bragg (2006)

the monkeys είπε...

monkey_3:Κι εγώ τυχαία το διάβασα στο ίντερνετ φυσικά!Ως γνωστών αληθινά ηρωικές ιστορίες απλών ανθρώπων τις φιμώνουν και τις απαξιούν τα μέσα.Γιαυτό σκέφτηκα να κάνω αυτήν την ανάρτηση επειδή είνια πραγματικά μια πολύ συγκινητική ιστορία που πρέπει να ξέρουν όλοι.Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για το Ισραήλ τοπαιδάκι τησ Αμερικής είναιμια άλλη Αμερική στην Δύση και ποιος ξέρει τι παίζεται πίσω από τις πλάτες μας.

Dreamy cloyd@:όσοι αντιστέκονται τελικά σκοτώνονται κι ασ μας πιπιλίζουν για τισ δυτικές ελέυθερες κοινωνιες...έχεις απόλυτο δίκαιο

τυλερ@:πολύ ωραίο αφιέρωμα!!!!δν το χα ακούσειτο τραγούδι!

Ανώνυμος είπε...

Aπαγόρευση της θεατρικής παράστασης «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie»

Ο δήμαρχος της Ηλιούπολης, Γιάννης Αναγνώστου, απαγορεύει την παρουσίαση της παράστασης «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» στο δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης για πολιτικούς λόγους, διότι, όπως ο ίδιος δήλωσε, θεωρεί το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης «πολιτική κίνηση».

Η δημοτική παράταξη "Ηλίου – πόλις" σε συνεργασία με το επίσημο πολιτιστικό κέντρο του δήμου ενδιαφέρθηκαν για το ανέβασμα της παράστασης στο δήμο Ηλιούπολης. Η παράσταση είχε προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου 2010. Ενώ, όμως, είχαν συμφωνηθεί όλα τα διαδικαστικά, είχαν οριστεί οι ημερομηνίες των τεχνικών προβών και διευθετούνταν τα επιμέρους τεχνικά ζητήματα, ο κ. Αναγνώστου αποφάσισε να ακυρώσει την παράσταση.

Η δημοτική παράταξη "Ηλίου – πόλις" έδωσε διορία στο δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο να αναθεωρήσουν τη θέση τους μέχρι την Κυριακή 28 Ιουνίου. Ωστόσο, η θέση του δημάρχου δεν έχει αλλάξει.

Ακυρώνει προγραμματισμένη θεατρική παράσταση απαγορεύοντας τη φιλοξενία της στο δημοτικό θέατρο. Απαγορεύει την παράσταση "Το όνομά μου είναι Rachel Corrie", μία παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε όλο το χειμώνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, μία παράσταση που πήρε δύο παρατάσεις και που θα συνεχίσει να παρουσιάζεται και για δεύτερη χρονιά...

the monkeys είπε...

ανώνυμε@ευχαριστώ που το ανέρτησες μιας και το κείμενο είχε γραφτεί βδομάδες πριν αυτή η νέα εξέλιξη είναι πολύτιμη.το διάβασα κι εγώ εχτές και πραγματικά έφριξα όχι ότι δεν περίμενα ότι και στην Ελλάδα έχουμε τέτοια μυαλά.εξάλλου πια δεν ζώ στο παραμύθι ότι έχουμε δημοκρατία και δικαιοσύνη και ελευθερία...Θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας αυτή η παράσταση να παιχτεί και ναπάμε ν την στηρίξουμε παρακολουθόντας την!