Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ KAI TOY ΝΙΓΚΑΜΠ


Ως γνωστόν το Βέλγιο προχώρησε ήδη στην επιβολή νόμου περί απαγόρευσης της μπούργκας στους δημόσιους χώρους (όπου θα ψηφιστεί και τον Ιούλιο). Σειρά έχουν η Γαλλία και η Ολλανδία, όπου ήδη γίνονται συζητήσεις για το θέμα αυτό. Το θέμα αυτό θίχτηκε και από άλλες χώρες όπως Δανία (όπου και απορρίφθηκε σαν αίτημα), στην Αίγυπτο (όπου απαγορεύτηκε οι κοπέλες να φοράνε μπούργκα στις εκπαιδευτικές εξετάσεις τους) κ.ο.κ.

Το θέμα βέβαια αυτό είχε επιφέρει μεγάλη συζήτηση και μερικά χρόνια πριν με χαρακτηριστικά παραδείγματα: την απαγόρευση του 2004 της ενδυμασίας και χρησιμοποίησης καταφανών θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στη Γαλλία και το 2006 με την δήλωση του βρετανού υπουργού κυβέρνησης Jack Straw "Προτιμώ να μιλώ με γυναίκες που δεν φορούν μπούργκα, γιατί θέλω να βλέπω τα πρόσωπα τους..απαιτώ από τις γυναίκες αυτές όταν μου μιλάνε να αφαιρούν την μπούργκα. Σε απάντηση του Jack Straw ο Tony Blair δήλωσε "Η μπούργκα είναι σημάδι διαχωρισμού", ο Nigel Griffiths είπε "Οι μουσουλμάνες μπορεί να λένε ότι νιώθουν άνετα φορώντας την μπούργκα, αλλά δεν νιώθουμε εμείς. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο είναι εγωίστριες!" Φυσικά υπήρχαν και έντονες αντιδράσεις με τις δηλώσεις αυτές, με χαρακτηριστική αυτή του δημάρχου του Λονδίνου Ken Livingstone που ανέφερε τον Straw ως αναίσθητο και ορισμένων κομμάτων που επιθυμούσαν την παραίτησή του.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των δυτικών θα σου πει ότι οι γυναίκες αυτές υποχρεούνται να φοράνε ένα σύμβολο που χαρακτηρίζει το αίσθημα μισογυνισμού και καταπίεσης. Φυσικά έτσι αισθανόμαστε εμείς. Γυναίκες που φοράνε niqap (μόνο τα μάτια φαίνονται), πόσο μάλλον burqa (στην περιοχή των ματιών έχουν ένα δυχτάκι πυκνό), μας φαίνονται αν όχι πολύ ανεκτικές με τον σεξισμό αυτό, τουλάχιστον περίεργες, γιατί απλά δεν το έχουμε συνηθίσει και δεν είναι μέρος της θρησκείας μας και του πολιτισμού μας (ανεξάρτητα από το αν εμείς αρεσκόμαστε να φοράμε αφόρητα τακούνια για παράδειγμα, γιατί το επιβάλλουν οι επιταγές των καιρών μας και μας κάνει να νιώθουμε ελκυστικές). Είναι όμως αλήθεια αυτό? Σύμφωνα με το κοράνι:

Ω! Εσύ ο Προφήτης! Να πεις στις
συζύγους σου, στις θυγατέρες σου και
στις γυναίκες των πιστών, ότι πρέπει να
ρίχνουν πάνω τους (όταν κυκλοφορούν)
τα (εξωτερικά τους ρούχα) γκαλαμπίες,
(που καλύπτουν – από το κεφάλι μέχρι τα
πόδια), τούτο είναι πιο κατάλληλο για
να αναγνωρίζονται (ως αγνές πιστές) (όσο)
και να μην ενοχλούνται. Ο ΑΛΛΑΧ είναι
Πολυεύσπλαχνος, Πανοικτίρμονας.(Κοράνι 33:59)

δηλαδή η μπούργκα, το νιγκαμπ και η μαντίλα είναι ένας συμβολισμός αγνότητας.

Προσωπικά δεν μπορώ να αποφασίσω αν η απαγόρευση της μπούργκας είναι σωστή ή όχι. Αν το πάρουμε από την πλευρά της μη περιθωριοποίησης των ατόμων, την εξάλειψη ρατσισμού και μισαλλοδοξίας τότε ναι είναι σωστό. Άλλωστε μία γυναίκα που θέλει να ζήσει στην Ευρώπη θα πρέπει να γνωρίζει το διαφορετικό και να μπορέσει και εκείνη να ενταχθεί όσο πιο ομαλά γίνεται σε αυτή την εξ' ολοκλήρου διαφορετική κοινωνία. Όμως από την άλλη αυτό από μόνο του δεν αποτελεί κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Στην τελική ανεξάρτητα από το αν υπάρχει θεός ή όχι (είτε αυτός είναι Αλλάχ, είτε Ιησούς), το να πιστεύει κάποιος σε οτιδήποτε νιώθει ότι τον εκφράζει (ή και όχι, κυρίως λόγο βαθιά ριζωμένων πεποιθήσεων) είναι αναφαίρετο δικαίωμα.

7 σχόλια:

navarino-s είπε...

Όπως και να προσεγγίζει κανείς αυτό το θέμα θα καταλήγει πάντα στην πολιτισμική διαφορά! Οι κοινωνίες οι δικές μας που λέγονται και "δυτικές κοινωνίες" -μην κοιτάτε που υπάρχουν προβλήματα και κάνουμε κριτική- έχουν ως πολιτιστική αφετηρία τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που έχει στο κέντρο του το σεβασμό της προσωπικότητας του ανθρωπου. Αρκεί να αναφέρω ότι το θέμα της τραγωδίας "Πέρσες" που έγραψε ο Αισχύλος 400 χρόνια π.Χ. και στο οποίο περιγράφει το θρήνο των Περσίδων μανάδων για τα παιδιά τους που σκοτώθηκαν στη Σαλαμίνα είναι αδιανόητο και σήμερα για πολλούς άλλους πολιτισμούς!
Από την άλλη μεριά με το ισλάμ είναι μπερδεμένα τα πράγματα στο πιο είναι δικαίωμα και πιο πιθαναγκασμός. Η μπούργκα είναι λίγο λάϊτ, για σκεφθείτε την κλειτοριδεκτομή που επιβάλλουνε στα κορίτσια ή τα 15χρονα αγόρια και κορίτσια που τα τυλίγουν με εκρηκτικά και τα στέλνουν στο θάνατο γιατί έτσι σκοτώνουν απίστους και πάνε στον παράδεισο όπως λέει η θρησκεία τους!
Πάρτε ένα χάρτη μπροστά σας και ρίξτε μια ματιά στις ισλαμικές χώρες: σε καμία από αυτές δεν υπάρχει καθεστώς στοιχειώδους ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη μόνη εξαίρεση που συνιστά η Τουρκία -και είναι ακόμη πολύ πίσω από τα ευρωπαϊκά δεδομένα- είναι γιατί επέβαλε με βίαιο τρόπο από τη δεκαετία του '30 ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη Κεμάλ Ατατούρκ το κοσμικό κράτος το λατινικό αλφάβητο και την απαγόρευση της μπούρκας και της μαντήλας! Πράγματα που τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να επανέρχονται και εκεί!
Στις δυτικές ανοιχτές κοινωνίες που οι γυναίκες έκαναν μεγάλους αγώνες για να κατακτήσουν κάποιο επίπεδο ισότητας με τους άντρες είναι πολύ άδικο να επανέρχεται ο σκοταδισμός μέσω θρησκευτικών φανατισμών και αντιλήψεων. Στην Περσία που έχει μια ιδιαιτερότητα και μακροχρόνιους αγώνες για ελευθερία τα κορίτσια παλεύουν στα οδοφράγματα κόντρα στους τραμπούκους του Αχμαντινετζάντ για να καταργήσουνε τις μαντήλες!

Blackened είπε...

η απαγόρευση είανι απαράδεκτη από κάθε άποψη.

Πρώτα πρωτα δεν αποτελεί αμιγές θρησκευτικό σύμβολο, αλλά πολύπλευρο, μια και έχει να κάνει με την έννοια της σεμνότητας. Μια γυναίκα με ελεύθερα τα μιαλία και ακάλυπτο προσωπο θεωρείται έλφυλη και πόρνη στον μουσλουλμανικό κόσμο, άρα και επιδεκτική σεξουαλικής παρενόχλησης. Συνεπώς οι ίδιες αισθάνονται άνετα με αυτά στους κύκλους τους.

Ας κάνω έναν παραλληλισμό, για να δούμε πως κάθε άλλο παρά κι εμείς έχουμε απαλλαχτεί από τέτοια ταμπού.

Είναι πχ σαν να επιβληθεί σε εμάς να κατεβαίνουν στην αγορά με ακάλυπτα τα στήθη οι γυναίκες! Οσο ενοχλητικό και άχρηστο να θεωρούν οι γυναίκες το στηθόδεσμο, θα προτιμούσαν κατακαλόκαιρο να το φοράνε για να μην θεωρηθούν ότι προκαλούν, χώρια που απαγορεύεται κιόλας, όπως αντίστοιχα απαγορεύεται να έχουν ελεύθερα τα μαλλιά και το πρόσωπο οι μουσουλμάνες γιατί θεωρείται προκλητικό σεξουαλικά!!!

Απλώς οι έννοιες της σεμνότητας έχουν μετατοπιστεί σε εμάς χωρίς να έχουν εξαλειφθεί. Ηδη προσφατα μια ομάδα γυναικών, σε ανεκτική κοινωνία στις ΗΠΑ, διαδήλωναν γυμνόστηθες για το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν με καύσωνα όπως οι άντρες χωρίς ρούχα από τη μέση και πάνω.

Οσο για το να κυκλοφορούμε τελείως γυμνοί/ές, όπως οι περισσότερες φυλές, χωρίς κανένα πρόβλημα απέχουμε παρα πολύ από αυτή την ηθική.

the monkeys είπε...

@navarinos kai blackened:
χεχε έχετε άκρως αντίθετες απόψεις, για αυτό και εγώ επισήμανα ότι δεν μπορώ να κατασταλλάξω σε μία σταθερή άποψη για αυτό το θέμα. Από την μία πλευρά συμφωνώ με navarino, δηλ. ότι οι κοπέλες αυτές άμα δεν θέλουν να φοράνε την μπούργκα τότε αυτός ο νόμος τις ευνόησε και από την άλλη συμφωνώ με blackened, δηλ. άμα υπάρχει έστω και μία περίπτωση ορίσμενες κοπέλες να προσβάλλονται από αυτό, τότε αυτός ο νόμος είναι καταπιεστικός :P

navarino-s είπε...

Έλα όμως που επανέρχομαι και θέλω να πω στο φίλο μου τον Blackened ότι η ουμανιστική του ευαισθησία και οι καλές του προθέσεις απέναντι στις μειονότητες τον καθιστούν ίσως ευάλωτο σε εύκολες προσεγγίσεις. Εγώ ένα ερώτημα μόνο θα βάλω: δεδομένης της δημογραφικής τους υπεροχής, όταν σε κάποια χρόνια γίνουν πλειοψηφία στην Ευρώπη οι σημερινές μειονότητες, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν τότε δικαιώματα μειοψηφιών και κορίτσια σαν τις οικοδέσποινες μας τα monkakia δεν θα υποχρεωθούν να φοράνε, αν όχι μπούργκες, τουλάχιστον μαντήλες όπως γίνεται σήμερα στα σκληρά ισλαμικά καθεστώτα με τις ευρωπαίες τουρίστριες;

Blackened είπε...

ναβαρίνο, αυτό το εφιαλτικό σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα εφόσον υπάρχει αυτή η καλλιεργούμενη σκόπιμα αντίθεση με το Ισλάμ,

οπότε οι ισλαμιστές, βρισκόμενοι συνεχώς σε άμυνα και σε μειονεκτική θέση, θωρακίζονται ακόμα πιο πολύ στις καταπιεστικές παραδόσεις τους,

οπότε θα λειτουργήσει αυτός ο νόμος και σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προκαλώντας ο ίδιος και οι πολιτικές που τον στηρίζουν αυτό το οποίο θέλαν να αποφύγουν.

Αν αντιθέτως δεν υπήρχε αυτή η εχθρότητα απέναντί τους και πολεμούνταν μόνο η ουσιαστική βαρβαρότητα απέναντι στις γυναίκες του Ισλάμ (από κλειτοριδεκτομή έως κάθε λογής ενδοοικογενειακή βία) και όχι κάτι το οποίο λειτουργεί σε πολλές μουσουλμάνες ως προστατευτικό της αξιοπρέπειάς τους, τότε κάποια στιγή σε συνθήκες αμοιβαίου σεβασμού θα επέρχονταν η ρήξη στις αυστηρές παραδόσεις τους,

όπως και κάτι τέτοιο είχε αρχίσει να γίνεται κάπου δεκαετία 60-70, αλλά καταπολεμήθηκε από την ίδια τη Δύση λόγω του φόβου της κυριαρχίας κομμουνιστικών ιδεών σε αυτές.

the monkeys είπε...

χμμμ βλέπω ότι γίνεται ωραία συζήτηση με αντίθετες απόψεις!!
καταρχάς μονκευ_2 πολύ ωραίο κείμενο!!
αν και δν καταλαβαίνω πως μπορούνε οι γυναίκες να δέχονται τέτοια ταπείνωση και περιορισμό,να υπακούουν σε νόμους που είναι απάνθρωποι και καθόλου θεικοί(γιατί πως μπορεί ο θεος που υποτι8εται σε αγαπάει ταυτόχρονα να επιθυμει την υποδούλωση και την ανελευθερία σου?)από την άλλη θεωρώ ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να πράττει όπως θέλει ειδικά στισ κοινωνίες μας που 8έλουμε να λέγονται προηγμένες.Μπορεί όντως οι γυναίκες να φοράνε την μπούργκα στην Ευρώπη καταπιεσμένες από τισ κοινοτητές τους και από την πλύση εγκεφάλου που δέχονται μικρές αλλά από την άλλη μέσω της απαγόρευσης δεν γίνεται τίποτα.είναι δημοκρταικό να απαγορεύεις στον άλλον να ντυθεί όπως θέλει??
μπορεί σε εμάς να φαίνεται εξωφρενικό κάποιος να φοράει μπούργκα αλλά μιλάμε για ανθρώποθυς από κοινωνίες με άλλα ήθη και άλλα έθιμα,κοινωνίες αιώνες πίσω που στην Ευρώπη μόνο η θρησκεία τους τουσ κανει να ξεχωρίζουν.
Η απαγόρευση πιστεύς εντάσσεται στα πλάισια της ξενοφοβείας ποθ επικρατεί στην Ευρώπη και αν θέλανε πραγματικά το καλό αυτών των γυναικών θα οργάνωνας σεμινάρια κεκστρατείς ενημέρωσης για την γυναικεία ισότητα κλπ

navarino-s είπε...

"...και αν θέλανε πραγματικά το καλό αυτών των γυναικών θα οργάνωνας σεμινάρια κεκστρατείς ενημέρωσης για την γυναικεία ισότητα κλπ"

Γίνονται και παραγίνονται τέτοια σεμινάρια στην Ευρώπη αλλά "ο φόβος φυλάει τα έρημα"!
Είναι πολύ πιο περίπλοκα τα πράγματα ρε κορίτσια!