Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Δίκαιη τιμωρία για ένα έθνος γεμάτο διαφθορά ή θεωρία συνομωσίας?


Καιρό τώρα παρακολουθώ παθητικά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η άποψή μου? Στην αρχή ότι καλά μας κάνουν γιατί είμαστε ένας λαός ανοργάνωτος που πάει μπροστά μόνο με το μέσον και που ακόμα υποστηρίζει ένα κυβερνητικό σύστημα που βασίζεται στις πελατιακές σχέσεις και μόνο κτλ κτλ. Όμως.. για να είμαι ειλικρινής όταν είδα το πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού focus να μας αποκαλεί απατεώνες και να αναπαριστά την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία, σκέφτηκα.. για μισό λεπτό, αυτό δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση μίας χώρας που χρεοκωπεί, αυτό είναι λαικισμός που αποσκοπεί στο να χτυπήσει τον μέσο Έλληνα στο μόνο τομέα που του απομένει ακόμα περηφάνια, στην ιστορία του!

Από τότε λοιπόν έχω αρχίσει και παρακολουθώ τα γεγονότα με μεγαλύτερη δυσπιστία. Δεν ξέρω τι να πιστέψω όπως πιστεύω και οι περισσότεροι από εσας. Οι θεωρίες περι σχεδίου την Γερμανίας (σαν την μόνη ευρωπαική χώρα που εξάγει στην Αμερική) να πέσει η αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι ίσως η πιο λογική. Παρ’όλα αυτά είναι ικανή μόνο μία χώρα να δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς ώστε να ρίξει στα πρόθυρα της χρεοκωπίας την Ελλάδα και όπως φαίνεται στο μέλλον Ισπανια, Πορτογαλια κτλ.?

Παρόλο που δεν είμαι οπαδός των θεωρίων συνομοσιών έπεσε στα χέρια μου το παρακάτω βιντεάκι. Έχει ενδιαφέρον να το δείτε μιας και παρουσιάζει κάποιες πτυχες που δεν γίνοντα γνωστές (όπως ο ρόλος των Τούρκων στο Αιγαίο και μία πιθανή εξήγηση για τον ρόλο των οικολόγων). Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση του John Perkins (πρωην οικονομικός εκτελεστής της C.I.A) στο τέλος του βίντεο. Μπορεί να μη δίνει ακριβώς απαντήσεις, αλλά θα μπορούσε να είναι τροφή για σκέψη.

http://www.youtube.com/watch?v=gK8cqL8sl5k


7 σχόλια:

Saq είπε...

Για να πω την αλήθεια το βιντεάκι δεν άντεξα να το δω όλο, μου θύμισε κάτι σαν προεκλογική διαφήμιση του Καρατζαφέρη.

Τώρα, όσο αναφορά το γερμανικό περιοδικό και το κολοδάκτυλο της Αφροδίτης νομίζω ότι τα παίρνεις πολύ της μετρητοίς τα πράγματα. Κάποιος γερμανός δημοσιογράφος ήθελε να γράψει κάτι για την Ελλάδα και την κοροϊδία που πουλάμε, βρήκε και μια φωτό τυχαία στο ίντερνετ με ένα άγαλμα, έβαλε και ένα κολοδάκτυλο και τέλος. Άνετα και εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με το άγαλμα της ελευθερίας για παράδειγμα ή την σβάστικα ή δεν ξέρω και γω τι, θα ένιωθες κάποια τύψη για αυτό; δεν νομίζω. το ίδιο αισθάνονται και οι γερμανοί.

Για την ιστορία μας... εγώ πλέον δεν ασχολούμαι άλλο. Έχουμε σταματήσει να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον και βλέπουμε συνέχεια πίσω. Δεν νοιώθω καμιά υπερηφάνεια για τους προγόνους μου που μεγαλούργησαν πριν από 2.500 χρόνια όταν εμείς σήμερα δεν αξίζουμε δεκάρα. Είναι καλά να κοιτάς στο παρελθόν και να υπερηφανεύεσαι αλλά όλα έχουν και τα όριά τους.

the monkeys είπε...

Επειδή ακριβώς δεν αξίζουμε δεκάρα μπροστά στους προγόνους μας και ο πολιτισμός μας πλέον είναι παγκόσμιος και δεν μας ανήκει, το θεωρώ λαικισμό και μέγιστη υποτίμηση της νοημοσύνης μας να προβάλονται από όλα τα μέσα (Ελληνικά) τα προσβλητικά σχόλια των ξένων ενάντια στον πολιτισμό μας, σε μία προσπάθεια να εντείνουν την εθνική συνείδηση. Γιατί μπορεί εσύ να μην νοίωθεις περήφανος για τους προγόνους σου, αλλά ο μέσος Ελληνας νοιώθει. Γι’αυτό και η κυβέρνηση πατάει πάνω σε φράσεις όπως εθνικό χρέος, εθνική συσπείρωση, αυτοθυσία κτλ. για να σώσουμε τη χώρα. Απόδειξη περιπτώσεις Ελλήνων του εξωτερικού που έκαναν δωρεές για τη «σωτηρία του κράτους». Κοινώς καλά φαγωμένα 
Όσο για το βιντεάκι, ισχύει οτι ούτε εμένα μου άρεσε το κομμάτι με τον Καρατζαφέρη αν και νομίζω ότι παρουσιάζεται σαν αρνητικό στοιχείο. Παρ’όλα αυτά, το ότι ενά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων είμαστε ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι και θέλουμε ίσα δικαιώματα για όλους δεν σημαίνει ότι λύσαμε το προβλήμα μίας χώρας που στην παρούσα φάση αδυνατεί να εξασφαλίσει μία κοινωνική και οικονομική ισορροπία στο θέμα έλληνες- μετανάστες. Και τα παραδείγματα είναι καθημερινά.

the monkeys είπε...

saq: Νομίζω δεν κατάλαβες την έννοια του post. Το μονκάκι 3 ήθελε να αναφερθεί στο ενδέχομενο της εξής συνομωσίας: Βάλτε στην Ελλάδα χρέος με όποιο τρόπο μπορείτε (συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα για τους μετανάστες), έτσι ώστε να την υποδουλώσετε. Κοινώς να μην μπορεί πλέον να κάνει πορείες, συλαλλητήρια, συγκεντρώσεις κ.τ.λ. Να νιώσει ότι πρέπει να βοηθήσει την χώρα να βγει από το οικονομικό τέλμα με οποιοδήποτε τίμημα (θυσία των ίδιων τους των μισθών, επιπλέον φορολόγηση κ.τ.λ.). Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θέλαμε να εξυψώσουμε τον εθνικισμό και να υποστηρίξουμε τις δηλώσεις του Καρατζαφέρη.

monkey_3: Πραγματικά δεν ξέρω τί κρύβεται πίσω από όλα αυτά και προκειμένου να μάθουμε έστω και την μισή αλήθεια, νομίζω ότι στο τέλος μπερδευόμαστε πιο πολύ. Πάντως είναι δίολου απίθανη και αυτή η εκδοχή.

the monkeys είπε...

Σ'ευχαριστώ monkey 2 :) Συμφωνώ οτι τα περισσότερα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω μας είναι ψιλά γράμματα για τους περισσότερους από εμάς. Kαι κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, μόνο σκέψεις μπορούμε να κανουμε. Όσο για τις δηλώσεις Καρατζαφέρη, ποτέ δεν θα τις υποστήριζα προφανώς. Αλλά η αλήθεια για το θέμα των μεταναστών είναι οτι μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της κοινωνικής ισορροπίας έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Και μιλάω για ισορροπία γιατί η ιστορία όλων των χωρών που έχουν δώσει δικαιώματα στους μετανάστες (όπως Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) έχει δείξει οτι μόνο για ισορροπία μπορούμε να μιλάμε (βλέπε γκέτο) και όχι πλήρη ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία. Ποσο μάλλον για μία ανώριμη κοινωνία σαν τη δική μας.

navarino-s είπε...

@monkakia
γειά σας ρε δεντρόβια καθαρματάκια!
Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά κάπου μου είχε ξεφύγει η ανάρτηση σας!
Το βιντεάκι εμένα δεν μου το παίζει αλλά να σας πω και την αλήθεια και να με συμπαθάτε που αυτό φαίνεται κάπως αφοριστικό: εγώ έχω πειστεί ότι το θέμα δεν είναι η Ελλάδα απλώς όλοι οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δικό μας πρόβλημα γιατί την έχουνε ...πουτσίσει, μετά συγχωρήσεως, οι άνθρωποι! Όλο το σύστημα της πλήρους ελευθερίας της αγοράς που μας παρουσίαζαν μέχρι πρόσφατα σαν πανάκεια άρχυσε να τρίζει εκ θεμελίων και βαδίζει προς την πλήρη κατάρρευση μην κοιτάτε που το πάνε λάου λάου και όλο λένε θ αέρθει ανάκαμψη και ανάκαμψη δεν έρχεται ποτέ. Αν θυμάστε πέρυσι τέτοιον καιρό έλεγαν ότι στο τέλος του 2009 οι μεγάλες οικονομίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας θα έχουν οριακή αύξηση του ΑΕΠ αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου έτσι και όλο θα χειροτερεύουν γιατί τα πράγματα είναι κουκιά μετρημένα: εδώ και 20 χρόνια μέσα στα πλαίσια του παγκόσμιου καταμερισμού της εργασίας (π.χ. εργοστάσια στην Κίνα την Ινδία τη Μαλαισία κλπ)και της αχαλίνωτης τάσης του κεφαλαίου για όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη όλο και αφαιρούνται εργασιακά κεκτημένα από τους εργαζόμενους της Δύσης όλο και αφαιρείται αγοραστική δύναμη από τον κόσμο και γι' αυτό βουλιάζουν οι οικονομίες, ας πούμε σαν υπόθεση εργασίας ότι αυξάνει τις εξαγωγές της η Γερμανία προς τις ΗΠΑ όπως λέτε στο κείμενο, ποιός θα αγοράσει όμως τα προίόντα της όταν αυτή τη στιγμή εκεί πέρα λειτουργούν φημόσια συσσίτια για 40 εκετομμύρια κόσμο; Με τι λεφτά θα αγοράσουν τα γερμανικά προϊόντα;
Δεν βγαίνουνε τα κουκιά ρε κορίτσια για ανάπτυξη, απλώς οι άνθρωποι κρατάνε καθυστέρηση όπως λέμε στο ποδόσφαιρο και με κινήσεις σαν αυτές του focus προσπαθούν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα και να μη γίνει παιχνίδι γιατί το ξέρουν πολύ καλά ότι το παιχνίδι το έχουν χάσει και όπως είπε σε μια συνέντευξη του ένας παλιός Αμερικάνος υπουργός οικονομικών επι Ρήγκαν που μαζί με τη Θάτσερ έβαλαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 τα θεμέλια του νεοφιλελευθερισμού και την απελευθέρωση του εμπορίου για να μπορούν να φτιάχνουν προϊ΄ντα στην Κίνα και να τα πουλάνε μετά στη Δύση και να κονομάνε: "Βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια!"

Σημείωση: επειδή οι σπουδές σας δεν περιέχουν οικονομικά θα σας δώσω μερικές επεξηγήσεις:
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ στην οικονομία είναι το σύστημα που έχει ελεύθερη αγορά αλλά και σημαντική παρουσία του κράτους που μεριμνεί για κάποια στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη των πολιτών του.
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ λέγεται το σύστημα της πλήρους κυριαρχίας της αγοράς με ταυτόχρονο περιορισμό των παρεμβάσεων του κράτους, κάτι που συστηματικά έγινε στον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να χαθούν τα εργασιακά κεκτημένα και να καταρρεύσουν τα εισοδήματα, να πέσουμε στην κρίση και τον μαρασμό!
και φως στο τούνελ δεν φαίνεται εκτός και αν συμβούν επαναστατικές διεργασίες!

the elf at bay είπε...

Δεν πιστεύω σε συνωμοσιολογίες πλην του Zeitgeist! Παρόλα αυτά δεν λυπάμαι καθόλου για το χάλι του Έλληνα. Είμαστε πολύ χαμηλά σε πολλούς παράγοντες, μορφωτικούς κλπ, που δεν μου κάνει εντύπωση ότι η Ευρώπη μας φέρεται έτσι.

the monkeys είπε...

monkey_3:pl kalh h anarthsh sou!egw apo oikonomika eimoun kai eimai skrapas kai genika dn pl asxoloumai me epitokia kai xepeitokia.egw to mono pou vlepw einai oti ola ta vasika mas diakiwmata kai kekthmena afairountai to ena meta to allo sto onoma mias krishs opou dn eixame meros kai dn eu8uonmaste!vlepw oti plhrwnoune kai8 plhrwnoune mia zwh o laos kaioxi autoi pou ftaine gia auta ta xalia kai genika vlepw ena pl wraio paixnidi pou dn 8elw n xerw posa 8 kerdizoune kapoioi kapoioi.
dn me endiaferei an uparxei oikonomikh krish h oxi alla me endiaferei n zw san an8rwpos kai n oneireuomai ena kalutero mellon opou 8 to ftiaxnw egw kai oxi
oi agores pou mas kuvernoune pleon!!
oso gia to exwfullo tou germanikou periodikou dn me peiraxe ka8lou isa isa pou ki egw auto 8 evaza gt pragmatika phga ispania kai eida se ti xwra zoumee!!zouem ston pato kai psorouperfhfaneuomaste oti eimaste oi ellhnes oi megaloi gt kapote 2000xronia prin oi progonoi mas(etsi 8eloume n leme asxetws an dn exoume oute ena koino)megalourghsan!
egw pisteuw oti h ellada 8 sw8ei mono otan o ka8enas mas suneidhtopoihsei ton vourko sto opoio zoume kai alaxei to koinwniko kai politiko susthma sto opoio zei!