Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

WEISSE ROSE


Αν σας ρωτήσουν για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι λέξεις Χίτλερ,Ναζί,Ολοκαύτωμα,φρίκη,στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι αυτές που θα σας πρωτοέρθουν σίγουρα στο μυαλό...σε καμία περίπτωση η λέξη Λευκό Ρόδο...ακόμα και λίγο αφότου διαβάσετε αυτό το κείμενο.

Η αντιστασιακή οργάνωση Λευκό Ρόδο που έδρασε από το 1942-1943 στην ναζιστική Γερμανία δεν είναι πολυ προβεβλημένη και γνωστή σε όλους όπως κάποια άλλα γεγονότα της ίδιας περιόδου.Οπως άλλωστε και οι περισσότερες πραγματικά ηρωικές πράξεις και οι πραγματικοί ήρωες είναι ξεχασμένοι από τις συνειδήσεις και την μνήμη μας και τους θυμόμαστε μόνο όταν δούμε κανένα μνημείο(για να μην πούμε για το πότε τους θυμούνται τα ΜΜΕ και τα σχολικά μας βιβλία).

Το Λευκό Ρόδο αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου με βασικό πυρήνα τους Σόφι και Χανς Σολ, Άλεξ Σμόρελ, Βίλι Γκραφ, Κρίστοφ Προμπστ, Ίνγκε Σολ, Τράουτε Λάφρεντζ, Καταρίνα Σουέντεκοπφ, Λίζελοτ Μπερντλ, Φαλκ Χάρνακ και τον καθηγητής φιλοσοφίας Κουρτ Χούμπερ.Κατά την διάρκεια της δράσης τους έγραψαν 6 φυλλάδια τα οποία τύπωσαν σε χιλίαδες αντίτυπα με σκοπό να αφυπνίσουν και να ξεσηκώσουν τον γερμανικό λαό εναντίον του ναζιστικού καθεστώτος και των εγκλημάτων του.Στις 18 Φεβρουαρίου η Σόφι Σολ και ο Χανς Σολ πήγαν με μια τσάντα γεμάτη φυλλάδια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου και τα έριξαν στους διαδρόμους του κτιρίου κατά την διάκρεια των μαθημάτων.Φεύγοντας ανακάλυψαν ότι είχαν μείνει μερικά έτσι γύρισαν και τα πέταξαν στο εσωτερικό προαύλειο του κτιρίου.Αυτή η αύθορμητη κίνηση τους πρόδωσε καθώς ο φύλακας τους είδε και ειδοποίησε την αστυνομία.Η σύλληψη τους ήταν θέμα χρόνου όπως και η δίκη τους παρωδία η οποία κράτησε για λίγα λεπτά.Στις 23 Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού.Τα τελευταία λόγια της Σοφι ήταν "και τα δικά σας κεφάλια θα πέσουν επίσης!" ενώ του Χανς "Ας κυριαρχήσει η ελευθερία!"Στην συνέχεια ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέλη.

Η οργάνωση επηρεάστηκε από το German Youth Movement και είχε ανθρωπιστικά κυρίως κίνητρα.Απέρριπταν τον μιλιταρισμό και τον φασισμο και πίστευαν σε μια ενωμένη Ευρώπη όπου θα κυριαρχούσε η δικαιοσύνη.

Μέσα στον απόλυτο σκοταδισμό,την αδικία,τον φανατισμό και το μίσος κατάφεραν να διατηρήσουν τις απόψεις και τα πιστεύω τους,να εκφράσουν και να διαδώσουν απόψεις διαφορετικές,επαναστατικές,να ελπίσουν σε μια καλύτερη κοινωνία,να πούν την αλήθεια,να αρνηθούν να κλεισουν τα μάτια...να αντισταθούν σε ότιδήποτε θα τους ισοπέδωσε ως ανθρώπους.Κατάφεραν να εκφράσουν απόψεις που ακόμα και σήμερα εμπνέουν

<<...Από την κατάκτηση της Πολωνίας 300.000 Εβραίοι έχουν δολοφονηθεί στην χώρα αυτή με τον πιο κτηνώδη τρόπο.Ο γερμανικός λαός κοιμάται στον θαμπό,ηλίθιο ύπνο του ενθαρρύνοντας αυτόυς τους φασίστες εγκληματίες...>>

<<...Κάθε άνθρωπος θέλει να απαλλαγεί από κάθε είδους ενοχή και ο καθένας συνιχίζει τον δρόμο του με την πιο γαλήνια και ήρεμη συνείδηση.Αλλά δεν μπορεί να απαλλαγεί!Είναι ένοχος,ένοχος,έχοχος!!>>

<<...Θα πρέπει να γίνει πρώτο και μόνο καθήκον,καθήκον ιερό κάθε Γερμανού να καταστρέψει αυτά τα καθάρματα...>>

<<...Ποιο; από εμάς μπορεί να φαντασεί την ντροπή που θα πέσει πάνω μας και στα παιδιά μας όταν θα βγούν στην επίφάνεια τα τρομερά εγκλήματα που ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία?...>>


Λόγια επανασταστικά,λόγια σοφά,λόγια από παιδιά που μετά βίας είχαν περάσει τα 20χρόνια τους,λόγια επίκαιρα ακόμα και στις μέρες μας όπου κυριαρχεί η αδικία και ο φασισμός με "δημοκρατική" μάσκα κερδίζει ολοένα έδαφος!

Από παιδιά που τόλμησαν να ονειρευτούν,να αντισταθούν και να φωνάξουν...που πέθαναν για μια καλύτερη κοινωνία ακόμα και αν ήξεραν ότι μπορεί να μην εκπλρωνόταν ο στόχος τους ακόμα και αν ήξεραν ότι μπορεί κανένας να μην θυμόταν πια το ονομά τους και τις πράξεις τους...


**Αξίζει να δείτε την ταινία "οι τελευταίες μέρες της Σόφι Σολ" του 2005.


ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΠΑΣΟΥΜΕ.ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

6 σχόλια:

Saq είπε...

Μάλλον για τον δεύτερο π.π μιλάς και όχι για τον πρώτο.

Από αυτά που γράφεις για τα οποία δεν γνώριζα, για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν το σάπιο και να τολμήσουν να αντισταθούν. Ωραίες οι πληροφορίες σου!

navarino-s είπε...

@Monkaki(όποιο κι' αν είσαι) συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Εγώ αγνοούσα αυτή την ιστορία και τη μαθαίνω τώρα. Είναι πολύ μεγάλης αξίας η πράξη αυτών των παιδιών, αν λάβουμε μάλιστα υπ' όψιν ότι έγινε σε μια χρονική στιγμή της απόλυτης παντοδυναμίας και δόξας του Γ' Ράϊχ.
Μπράβο και πάλι μπράβο!

the monkeys είπε...

newton@:Πο πο καλά που μου το είπες επιστημονάκο γιατί ήταν λαθάρα και μπέρδευε κιολας στο όλο νόημα!(αυτά τα παθαίνεις όταν γράφεις το κείμενο πριν πασ να κοιμηθείς:P)
ναι όντως μόνο από την νεολαία μπορεί κανείς να περιμένει κάτι.Κ εγώ όταν την έμαθα τσαντίστηκα με το εκπαιδευτικό σύστημα και γενικότερα με την ιστορία που προβάλεται περισσότερο γιατί είναι απίστευτα μοναδική πράξη το Λευκό Ρόδο.
ναβαρινο μας@χαίρομαι που σου άρεσε! πάντα με τα καλά σου λόγια.Είναι η πιο ηρωική πράξκη κατά εμέ και η πιο ξεχασμένη επίσης.Επειδή είμαι στην ηλικία τους θαυμάζς το θάρροσ τους που σε τέτοιες συνθήκες τόλμησαν!

Blackened είπε...

μπράβο Μονκάκια, φοβερή ανακάλυψη, δεν την γνώριζα καθόλου αυτή την ιστορία, θα την προωθήσω και στο φβ να την μάθουν και άλλοι.

the monkeys είπε...

tyler@:Ναι είναι μια ιστορία σχετικά άγνωστη ενώ είναι πολύ ενδιαφέρουσα!Δεσ και την ταινία είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει;)

3-point είπε...

Πολύ καλό άρθρο και πράγματι λίγοι γνωρίζουν για γι' αυτά τα παιδιά. Οφείλω να ομολογήσω πως εγω δεν άνηκα σε αυτούς μέχρι να δίαβάσω το κείμενο σας!