Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

REMEMBER THE DAY


Την σημερινή ημέρα δεν την θυμάται σχεδόν κανείς,κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης,κανένας ''ευαισθητοποιημένος''celebrity και κανένας από εμάς.Στο ιντερνετ δεν υπάρχουν και τόσες πολλές πληροφορίες αν πατήσεις γιαυτήν και στις έτσι θέλουμε να λέμε προηγμένες δυτικές κοινωνίες ελάχιστος λόγος γίνεται,ίσως γιατί αποτελεί μία από τις φρικιαστικές αλήθειες που όλοι ξέρουμε αλλά θέλουμε να αγνοούμε.Ναι δεν είναι τόσο σημαντική σαν την ημέρα της καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού ή του Aids ή άλλων τέτοιων ημερών,αλλά πολύ σημαντικότερη καθώς είναι ένα έγκλημα που μπορεί να σταματήσει!Το αids και ο καρκίνος είναι αρρώστειες,η κλειτοριδεκτομή είναι απλά ένα κοινωνικό ταμπού,μια παραδοσιακή θρησκευτική τερατωδων πράξεων τελετή αιώνων.Ο λόγος λοιπόν για την Παγκόσμια ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής.



Hμουν στο λύκειο όταν πρωτοάκουσα την λέξη.Δεν ήξερα καν την λέξη όσο για το τι είναι όχι μόνο δεν το ήξερα(κάτι που σημαίνε ότι άνηκα στην τυχερή πλευρά σε σχέση με άλλες κοπέλες )αλλά δεν μπορούσα καν να το συλλάβω μου φαινόταν εξωπραγματικό και τελείως απάνθρωπο για να συμβαίνει.



Τι είναι ακριβως η κλειτοριδεκτομή?Κλειτοριδεκτομή είναι ο συνήθης όρος με τον οποίο αναφερόμαστε στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Συνίσταται στην εκτομή μέρους ή ολόκληρης της κλειτορίδας, ή και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Κάποιες φορές η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συρραφή της σχισμής και το στένεμα της εισόδου του κόλπου. Η πρακτική παρομοιάζεται συχνά με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα, όμως, το ακριβές αντίστοιχο στους άνδρες είναι ο ευνουχισμός.Σήμερα εφαρμόζεται σε 28 χώρες της Αφρικής και σε κάποιες της Ασίας.Η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς καμία αναισθησία από εξέχοντα άτομα που θεωρούνται ότι έχουν μαγικές δυνάμεις ,συνήθως είναι μαίες,ηλικιωμένες και μάγισσες κάτω από άθλιες συνθήκες με πρωτόγονα εργαλεία όπως σκουριασμένα μαχαίρια,ξυράφια,σπασμένα γυαλιά,σουγιάδες,αιχμηρές πέτρες,νύχια δαχτύλων!Οι κοπέλες που το υφίστανται είναι από 3 εως 30 χρονών!Φυσικά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα για μια κοπέλα,από άκατάσχετη αιμοραγία ως ακαριαίο θάνατο από το σοκ και τον πόνο,μέχρι χρόνια προβλήματα με την περίοδο της κοπέλας,χρόνιους πόνους,δυσκολία στην γέννα ή και θάνατο αν φυσικά μπορέσει να μείνει έγκυος.



Για μια ακόμη φορά οι γυναίκες υποφέρουν βάναυσα από παραδόσεις θρησκευτικές και κοινωνικές,παραδόσεις που βαφτίζουν ως κατάρα,βρωμιά,μίασμα ότι υποδηλώνει την φύση της,ότι δεν μπορεί να συλλάβει και να εξηγήσει η απαίδευτη κοινωνία,ότι προσφέρει στην γυναίκα μια προσωπική ευχάριστη,ελευθερία και αίσθηση ότι έχει ισάξιο δικαίωμα και ότι είναι ανθρώπινο ον.Για μια ακόμη φορά η γυναίκα γίνεται θύμα κοινωνικών κατεστημένων και στερεοτύπων που δημιούργηθηκαν γιατί έτσι συνέφερε το ''ανώτερο''παραδοσιακά κοινωνικά και υποτιθέμενα φυσικά ανδρικό φύλο!



Στο αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ του Εξάντα το Μυστικό της Αυγής ο άντρας απαντάει στην ερώτηση γιατί να κάνει κλειτοριδεκτομή η γυναίκα του λέγοντας ότι φοβάται να πάει μαζί της γιατί αυτό(η κλειτορίδα)μεγαλώνει συνέχεια,χαρίζει ευχαρίστηση στην γυναίκα και αυξημένη σεξουαλική επιθυμία που σημαίνει ότι θα τον απατήσει με άλλους ενώ λέει ότι χαλάει την δική του επιθυμία.



Αν και πολλοί θεωρούν ότι η κλειτοριδεκτομή επιβάλεται από πρωτόγονες θρησκείες ή από την ισλαμική αύτο δεν ισχύει καθώς ανιχνεύεται σε παραδόσεις πολύ παλιότερες,5000χρόνων,πρίν δηλαδή εμφανιστούν οι θρησκείες.



Η κλειτοριδεκτομή είναι ένα ακόμα μέσο υποδούλωσης της γυναίκας στον χείριστο βαθμό ,όπως είναι μπούργκα,η απαγόρευση να πάει σε σχολείο ή πανεπιστήμιο,η υποχρέωση της να παντρευτεί όποιον της δώσουνε,ο λιθοβολισμός αν βιαστεί ή αφήσει τον άντρα της ή τον απατήσει,η απαγόρευεση εξόδου χωρίς συνοδεία,η μη αναγνωρισή δικαιωμάτων στην ζωή τον γάμο την εκπαίδευση την δουλειά στην έκφραση.
Αυτά στην μία πλευρά γιατί στη άλλη,την τυχερή,οι περισσότερες γυναίκες απλά μαθαίνουμε να κλείνουμε τα μάτια όπως όλοι μπροστά στην αλήθεια...
**140.000.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή σύμφωνα με τον Διεθνές οργανισμό υγείας.
**6.000 υπόκεινται κάθε μέρα
**Και στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια την υφίστανται σε μικρές κοινότητες με την νομοθεσία ορισμένων χωρών να μην επιβαλει και τόσο βαριές ποινές.
**Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής όπως πρόσφατα η ουγκάντα απαγόρευσαν δια νόμου αυτή την παράδοση.



13 σχόλια:

lagarto είπε...

και φυσικά πόσες ακόμα που δεν καταγράφονται!δυστυχώς ο σκοταδισμός που επικρατεί λόγω του μεγάλου οικονομικού χάσματος μεταξύ αναπτυγμένων και υπανάπτυκτων χωρών είναι γεγονός. και πιστεύω ότι αποκτά οπαδούς και λόγω της παράδοσης αλλά και επίσης ίσως να θεωρείται και ως μια μορφή αντίστασης στον "απελευθερωμένο και σκανδαλώδη" τρόπο ζωής των δυτικών κοινωνιών.δεν το έχω ψάξει γενικώς το θέμα αλλά κάπως έτσι μου φαίνεται.
απ'ό,τι κατάλαβα έχεις δει την εκπομπή του Αυγερόπουλου, οπότε δεν μπαίνω στον κόπο να σου πω να τη δεις, γιατί θα το έκανα, μιας και ξέρεις την αγάπη μου γι αυτή την εκπομπή και την εκτίμησή μου προς τον Αυγερόπουλο:)
βέβαια γενικά εμένα μου τη δίνει αυτός ο θεσμός της παγκόσμιας μέρας.είναι κάτι τελείως λυτρωτικό για την σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία.αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη σχέση αυτό με το θέμα που θίγεις!απλά μου βγήκε!χαχα
πολύ καλή ανάρτηση!

Unknown είπε...

φονταμενταλισμός,σκοταδισμός,πιθηκισμός,υποδούλωση...είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει καθημερινά στον τρίτο κόσμο θυμίζει επιστημονική φαντασία αλλά είναι δυστυχώς αλήθεια..τι να πω εδώ κάνουνε μαγικά σε κοπέλες για να τις ωθήσουν στην πορνεία..η έλλειψη παιδείας είναι το βασικότερο ΚΑΙ εδώ!

Tyler Durden είπε...

το προβλημα είναι πως αυτά υποστηρίζονται και από μορφωμένους αυτών των χωρών και πιθανότατα κρυφά συμβαίνουν και σε χώρες της Ευρώπης από κοινότητες μεταναστών.

navarino-s είπε...

Για τη μόνη σας ανάρτηση που δεν θα πω τη λέξη ΚΑΛΗ ή ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ αλλά τη λέξη ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ!!!
Και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι είναι μόνο θέμα πολιτιστικού επιπέδου που λένε το agartaki και ο Μάνος. Δεν έχω στοιχεία αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να δουλεύει και σε ευρωπαϊκό έδαφος η πατέντα, για τους προερχόμενους από αυτά τα μέρη!
Το άνδρικό μίσος για την ηδονή της γυναίκας είναι, νομίζω, παγκόσμιο!
Απλά κάποια αίρεση του ισλάμ το έχει εντάξει στο δόγμα της!

the monkeys είπε...

lagartaki@:H αλήθεια είναι ότι όντψς οι υποανάπτυκτες κοινωνίες κρατάνε με νύχια και με δόντια τις πραδόσεις τους όσο και φρικαλέες να είναι γιατί είναι ένασ τρόπος να φυλαχτούν από την Δύση και την πολιτιστική αλλοτρίωση που μπορεί να υποστούν.κ μένα που την δίνει ο θεσμός τησ παγκόσμια ημέρας και το κριτήριο για το να προβάλλονται κάποιεσ ημέρες ως σημαντικότερες από κάποιες άλλες.

the monkeys είπε...

mr@Arvyla:συμφωνώ όλα είναι θέμα παιδείας!εχεις απόυτο δίκαιο και σε αυτές τισ χώρες δεν υπάρχουν καν σχολεία.
tyler@:Ναι σίγουρα υποστηρίζεται από μορφωμένους που προφανώς τουσ συμφέρει όπως πάντα.Πάνω στο ψάξιμο για να γράψω το ποστ διάβασα κάπου ότι και στην Ευρώπη συμβαίνει σε κοινότητες μεταναστών.γύρω στις 50.000 κοπέλες αλλά φυσικά κανείς δεν έχει πει τίποτα.

navarino@:είναι ένα θέμα πραγματικά ανατριχιαστικό όπου κάθε φορά που το ακούω συγκλονίζομαι.η αλήθεια είναι ότι είναι ένα ακόμα μέσο όπου ο ανδρισμός δείχνει το μίοσ του προς την γυναίκεία φύση ίσως και τον φόβο του.

3-point είπε...

Σοκαριστικό δεν άντεξα να διαβάσω τα επίμαχα σημεία...πολύ καλό όμως κείμενο και θεωρώ πως έχει μεγάλη αξία από τη στιγμή που είναι ένα άγνωστο φαινόμενο στο ευρύ κοινό(δυστυχώς).

the monkeys είπε...

3point@:χαίρομαι που σου άρεσε,ναι όντως σοκαριστικό και υπάρχουν και βίντεο που δείχνουν την διαδικασία πραγματικά δεν βλέπονται.δεν υπάρχει καθόλου ενημέωρση γαι το θέμα δυστυχώς

3-point είπε...

Ξέρεις αν υπάρχει κάποιος οργανισμός, που βοηθά αυτές τις γυναικες ή καταπολέμα αυτό το έγκλημα;

the monkeys είπε...

Ρε συ δεν μου κάνει καμία εντύπωση το θέμα πια. Η γυναίκα γενικά είναι λες και είναι το καταραμένο φύλο από το θεό. Αυτή πρέπει να υποστεί τα πάνδυνα προκειμένου να την ενσωματώσουν ομαλά σε μία κοινωνία οπισθοδρομική κατά βάση. Εδώ δεν τις αφήνουν να κάνουν εκτρώσεις (ακόμη και σε "πολιτισμένες" χώρες). Ρε συ αλήθεια τώρα αηδίασα!
monkey_2

the monkeys είπε...

UNICEF UNAIDS, UNDP (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΟΗΕ), UNECA (Οικονομική Επίτροπή για την Αφρική), UNESCO, UNFPA (Πρόγραμμα για τον Πληθυσμό), UNHCHR (Ανθρώπινα Δικαιώματα), UNHCR (Πρόσφυγες), UNIFEM (Γυναίκες) και WHO (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας). αυτές η οργανώσεις είναι των ηνωμένων εθνών,έχουν συστρατευτεί αλλά επειδή είμαι καχύποπτη με τις μεγάλες μη κυβερνήσεις όπως η Unicef που απλά τρώνε λέφτά δεν ξέρω κατά πόσο βοηθούν η απλά το καταδικάζουν εν τέλη.

the monkeys είπε...

monkey_2:πραγματικά όντως πια δεν προκαλεί εντύπωση οποιοδήποτε γεγονός που στόχο έχει την καταπίεση και την υποδουλωσή της.Μπορεί στην Δύση οι γυναίκες να έχουν κατακτήσει κάποια δικαιώματα αλλά στισ περισσότερες χώρες είναι πολύ μακρυά από το να αναγνωρίζονται σαν άνθρωπινα όντα.αν και όπως λες στην Δύση δεν είναι όλα μελι γάλα

Saq είπε...

Εγώ δεν κατάλαβα ακόμα, πως μπορεί να βγει με τα νύχια!

Πάντα αναρωτιόμουν αν τελικά όλες αυτές οι οργανώσεις καταφέρνουν τίποτα!