Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΡΚΑ

Εχω πάει στην ζωή μου μια φορά όταν είμουν μικρή και θυμάμαι ακόμα το αίσθημα αηδίας που ένιωσα όταν φύγαμε αν και δεν ήξερα ούτε μπορούσα να φανταστώ και να συλλάβω τι γινότανε πίσω στα παρασκήνια,απλά όλο το θέαμα ήταν καταθλιτικό λόγω των εξαθλιομένων ζώων και των γελοίων παραστάσεων...Δεν σου προκαλούσε καμία εντύπωση,γέλιο και ευχαρίστηση μόνο μια αποστροφή ακόμα και αν είσουν 8χρονών.Βέβαια σε άλλους μπορεί να άρεσε γιατί ακόμα και σήμερα δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που πάνε τα παιδιά τους σε αυτούς τους χώρους εκμετάλευσης, χυδαίας διαστροφής και βασανισμού που λέγονται τσίρκα!


Η αλήθεια είναι ότι είχα ξεχάσει τελείως την ιστορία με τα τσίρκα μιας και ευτυχώς έχω χρόνια να ακούσω αλλά πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ και σοκαρίστηκα!όσο προιδεασμένος και να είσαι και όσο να φαντάζεσαι τι γίνεται off camera η πραγματική εικόνα δεν μπορεί να συγκριθεί!


Κι όμως υπάρχουν ακόμα...


Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν απαγορεύονται δια νόμου τα τσίρκα τα οποία αποτελούν κατάλοιπα άλλων αιώνων και κοινωνιών με υποβαθμισμένο πολιτιστικό και κοινωνικό υπόβαθρο?Εφόσον δεν προσφέρουν(και δεν πρόσφεραν και ποτέ κατά την γνώμη μου)κανένα όφελος στην κοινωνία πια είναι η χρησιμότητα υπάρξής τους?Εφόσον υπάρχουν καταπληκτικοί ζωολογικοί κήποι όπου μπορείς να θαυμάσεις αυτά τα ζώα αλλά και η εικόνα στην εποχή μας είναι άκρως ζωντανή?

Τι σόι νόμος είναι αυτός που επιβάλλει την προστασία των άγριων ζώων αλλά ταυτόχρονα δεν απαγορεύει την ύπαρξη τσίρκων!?γιατί αναγνωρίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και όχι των ζώων?ακόμη και ο άνθρωπος το χειρότερο ζώο κατέχει δικαιώματα αλλά αρνείται την αυθύπαρξη και τα φυσικά διακαιώματα των άλλων ζώων!Συζούμε με τα ζώα δε ζούμε εις βάρος τους!


Δεν μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν γονείς που πάνε τα παιδάκια τους να διασκεδάσουν με τον βασανισμό των ζώων την ίδια ώρα που τους μαθαίνουν άλλες υποκριτικές στερεοτυπικές βλακείες!Γονείς που λένε έλα μωρέ σιγά...που κλείνουν τα μάτια και αδιαφορούν...γονείς που θέλουν να λέγονται άνθρωποι.


Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος μπορεί να ανεχτεί έστω και λίγα λεπτά να παρακολούθήσει τσίρκο πόσο μάλλον να γελάσει χωρίς να αναρωτηθεί πως έμαθαν τα αγρια ζώα όλα αυτά?....


Δεν μπορώ να καταλάβω πως δίνονται άδειες,ποιος τους ελέγχει,αν κάποιος τους ελέγχει...

ποιος επωφελείται,ποιος τα τσεπώνει κι αυτήν την φορά για να κάνει τα στραβά μάτια...(κι εμείς στην συνέχεια δυστυχώς να κάνουμε το ίδιο)


Δεν μπόρεσα να βρώ το ντοκυμαντέρ στο οποίο έδεχνε εικόνες που είχε τραβήξει κάποιος άνθρωπος που δούλεψε κρυφά σε τσίρκο μόνο και μόνο για να αποκαλύψει τι γίνεται πίσω στα παρασκήνια αλλά το παρακάτω βιντεάκι είναι εξίσου αξιόλογο και περιγράφει ακριβώς την αληθινή πλευρά του τσίρκου...τι γίνεται και πως.





ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΤΣΙΡΚΟ...ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΧΑΙΡΕΤΩΣ...





γιατί η ελευθερία δεν είναι μόνο ανθρώπινο δικαίωμα...

9 σχόλια:

3-point είπε...

Eχει παρατραβήξει είναι η αλήθεια, αυτή η ιστορία...

Christina Amana είπε...

Καλή χρονιά να έχεις γλυκέ μου και εύχομαι η καινούργια χρονιά να σου φέρει ο,τι σου στέρησαν οι προηγούμενες και ακόμα περισσότερα! Και πάνω από όλα υγεία και χαρά!
Ελπίζω να σε δω σύντομα στο σπιτάκι μου! Φιλιάαααα :D

Όσο για το θέμα συμφωνώ απόλυτα! Κρίμα είναι τα καημένα!

Tyler Durden είπε...

καλημερα και καλή χρονιά!

αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας ως μονκάκια κινδυνεύετε να καταλήξετε κι εσείς σε κανένα τσίρκο χαχα!

σοβαρά τώρα, η αλήθεια είναι πως πολλές χώρες έχουν απαγορέψει τσίρκα με ζώα και τό ίδιο έχουν κάνει και πολλές νομαρχίες και δήμοι στη χωρα μας, όμως βρίσκουν πατήματα σε δήμους που αδιαφόρησαν και συνεχίζουν να έρχονται.

Πάντως πολλοί έχουν ευαιθητοποιηθεί, αλλά στη χώρα μας όχι τόσο ακόμα. Δυστυχώς πάνε πολλοί τα παιδιά τους, κυρίως παπούδες και αδιάφοροι γονείς, για να μην τα "πληγώσουν" για να δουν ξωτικά ζώα απο κοντά και να "επιμορφωθούν" κλπ, κλπ δέσμιοι κακέκτυπων εκδοχών ή και απαρχαιωμένων παιδαγωγικών θεωριών

the monkeys είπε...

Συμφωνώ με το μονκάκι 1. Εγώ θυμάμαι μια φορά με είχαν πάει μικρό, όπου και είχα κάτσει πάνω σε έναν περίλυπο ελέφαντα και είχα κρατήσει και μία τίγρη! Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου φάνηκε ωραίο σαν θέαμα, αλλά τότε πραγματικά δεν σκεφτόμουν τπτ από όλα αυτά που αναφέρεις. Είναι καιρός όντως να κλείσουν, ούτως ή άλλως όσοι συμμετέχουν στο "show" πληρώνονται ψίχουλα.
μονκάκι_2

Saq είπε...

Ευτυχώς,πάντως, στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει μικρές διαστάσεις. Είναι όντως αξιολύπητο το τι συμβαίνει στα παρασκήνια με τη μεταχείριση των ζώων.

navarino-s είπε...

@monkaki1 συγχαρητήρια! Παρ' ότι προόριζα το θέμα για ανάρτηση μιας και εμφορούμαι και εγώ από τα ίδια συναισθήματα και απόψεις, δεν ζηλεύω ίσα-ίσα που χαίρομαι που έπιασες το βάθος του θέματος σε τόσο νεαρή ηλικία. Εγώ άργησα να καταλήξω σε αυτά τα συμπεράσματα!
Μπράβο και πάλι μπράβο!

...και ξέρω ότι δεν το κάνεις από απλή συμπαράσταση των δεντρόβιων προς τα άλλα είδη του ζωϊκιού βασιλείου!!!!!

the monkeys είπε...

3point@:συμφωνώ και νομίζω πωσ είναι καιρός να σταματήσει!

αμανα@:καλη χρονιά επίσης!

τυλερ@:καλή χρονία τύλερ!!!καλά εννοείται ότι εμάς μας καίει εισ διπλούν και είπαμε στο πρώτο ποστ για την νέα χρονία να τιμήσουμε το βασιλειό μας!αχαχ:P ναι σε ορισμένες χώρες και περιοχές όντως έχει απαγορευτεί αλλά αυτό δνε είναι αρκετό χρειάζεται η πλήρης απαγόρευση!γενικά νομίζω ότι στην ελλάδα δεν έχουμε καμία συναίσ8ηση απέναντι στα ζώα λίγοι τα σέβονται και αυτό φαίνεται και από το τσίρκο και καθημερινά από τα αδέσποτα σκυλιά!

the monkeys είπε...

Monkey_2@:nomizw oloi exoyme paei sthn zwh mas se tsirko...kai genika anarwtiemai giati emeis eimaste paidia kai dn mporoume n katalavoume giati mas pame?giati env mporei n mas apagorepsoune ena paixnidi ekei ua poun nai as pame to paidi sto tsikro!

newton:h alh8eia einai oti exw xronia n dw akoma k ena tsikro pou kapote erxotan kaue xrono stn perioxh poy parauerizame gia to kalokairi exei n emfanistei 2xronia eutuxws

the monkeys είπε...

ναβαρίνο μας πάντα με τα καλά σου λόγια με κάνεις και κοκκίνιζω παρόλο που είμαι κάθαρμα!χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο και μπορώ να σου αποκαλύψω πως αν και δν θεωρώ τον εαυτό μου φιλόζωο παρόλο που είμαι μονκακι σέβομαι τα ζώα και μαρεσουν.
η αλήθεια είναι ότιαπό μικρή είχα ένα προβλημα με το τσίρκο και γενικά δεν ήθελα να φυλακίζω ζώα...θεωρώ την ελευθερία υπέρτατη για κάθε ον.