Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ?


Είναι φυσικό ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αν όχι λάτρεις, έστω πρόθυμοι να διαβάζουν βιβλία. Παρόλα αυτά όποιος ακολουθεί αυτή την διαδικασία διαπιστώνει ότι το βιβλίο με τον καιρό αρχίζει και χάνεται.

Στην αρχή εμφανίστηκαν τα e-books (ηλεκτρονικά βιβλία) , τα οποία ήταν ουσιαστικά ένας μικρός υπολογιστής με τη μόνη διαφορά ότι η μοναδική τους λειτουργία ήταν η εμφάνιση στην οθόνη ενός αποθηκευμένου βιβλίου και οι κατάλληλοι μηχανισμοί εκτέλεσης ώστε να «γυρίζεις» τις σελίδες του. Το μοναδικό πλεονέκτημα τους ήταν ότι μπορούσαν να αποθηκεύουν πολλά βιβλία.

Λίγο καιρό αργότερα και με την πρεμιέρα του αυτήν την περίοδο και στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν τα audiobooks (ακουστικά βιβλία). Πρόκειται για βιβλία τα οποία έχουν μετατραπεί σε ήχο μέσω της φωνής διαφόρων ηθοποιών και τη χρήση κάποιον ηχητικών εφέ για μεγαλύτερη αναπαράσταση (μίας σκήνης για παράδειγμα) του βιβλίου. Φυσικά είναι συμβατά με κάθε τύπο αρχείου (δηλαδή μπορούν να αναπαραχθούν σε συσκευές mp3 players, cd players, iPods, iPhones κ.τ.λ.) και μπορούν έτσι να ακούγονται παντού, μέχρι και στον δρόμο!

Είναι δεδομένο ότι αυτός ο τρόπος θα βρεί απήχηση σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης χρόνου ή της ατελείωτης ώρας που περνάς σε μέσα μεταφοράς λόγω κίνησης ή απόστασης. Επίσης άνθρωποι με προβλήματα οράσεως θα έχουν την δυνατότητα «ανάγνωσης» ενός βιβλίου. Αλλά το θέμα είναι άλλο. Πλέον με όλα αυτά θα συμβάλλουμε σιγά σιγά στην εξαφάνιση του βιβλίου σε μορφή χαρτιού.

Όταν είσαι όλη τη μέρα μπροστά στην οθόνη ενός Η/Υ, το μοναδικό που δεν θέλεις είναι να βλέπεις άλλη μία οθόνη για να διαβάσεις ένα βιβλίο της αρεσκείας σου. Επίσης ο ακουστικός τρόπος θα συμβάλλει στο να ξεχάσουμε να γράφουμε. Όσο και αν ακούγεται αστείο, όταν είσαι φοιτητής ή ακόμη και μαθητής και ασχολείσαι με θετικές κατευθύνσεις και επιστήμες, τότε ξεχνάς να γράφεις (και να εκφράζεσαι σωστά ορισμένες φορές). Έτσι το μοναδικό μέσο που έχεις για να αποφύγεις κάτι τέτοιο είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου. Επιπλέον πρέπει σε κάποια φάση να τεθούν κάποια όρια στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Έχουμε καταντήσει σιγά σιγά αντί να ανακαλύπτουμε βασικά θέματα για την περαιτέρω εξέλιξη μας, να επιδιδόμαστε σε μικροπράγματα που στόχο έχουν να δώσουν μία επιφανειακή αλλαγή και όχι ουσιαστική. Τέλος επίσης σημαντικό είναι αν το εισόδημα ενός συγγραφέα θα είναι το ίδιο.

Φυσικά η εμφάνιση των e-books και audio-books δεν σημαίνει ότι αν κάποιος αρέσκεται στο να διαβάζει βιβλία, θα αλλάξεις τις προτιμήσεις του. Αλλά οι όλες ελπίδες ότι θα αυξηθεί το αναγνωστικό κοινό με αυτόν τον τρόπο, θα αποδειχθούν μάλλον φρούδες.

17 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Είμαι πολύ περίεργος να δω από κοντά και να 'ξεφυλλίσω' ένα τέτοιο βιβλίο αν και είμαι εραστής του χαρτιού. Και νομίζω ότι θα μείνω για πάντα!

navarino-s είπε...

Μπράβο σου monkaki για την ανάρτηση! Είναι πολύ καίριο το ζήτημα που θίγεις και αποκτάει μεγαλύτερη αξία που το θίγεις εσύ! Γιατί αν τα έγραφα εγώ αυτά δεν θα είχαν την ίδια πειστικότητα αφού λόγω ηλικίας δεν μπορώ παρά να είμαι φίλος του βιβλίου με το χαρτί! Οι επισημάνσεις όμως που κάνεις είναι πολύ εύστοχες και αντικειμένικες. Παίζω και στο γήπεδο του pc και ξέρω ότι πράγματι κουράζει το διάβασμα στην οθόνη. Ένα άλλο πράγμα που έχω διαπιστώσει είναι ότι η αναζήτηση λέξεων σε λεξικά είναι πολύ πιο εύκολη σε βιβλίο παρά στο ηλεκτρονικό.
Και με την ευκαιρία θέλω να σας συστήσω -το πήρα τις προάλλες και είναι καταπληκτικό- το Ορθογραφικό Λεξικό του Μπαμπινιώτη (το κίτρινο). Άμα πάτε σε βιβλιοπωλείο ρίξτε του μια ματιά και θα δείτε!
Γειά σου monkaki μου!

Saq είπε...

Για να πω την αλήθεια την έχω καταβρεί με τα βιβλία στο διαδίκτυο, αλλά μου αρέσει να τα κατεβάζω και να τα εκτυπώνω. Δεν μπορώ με τίποτα να διαβάσω βιβλίο στην οθόνη του η\υ. Θέλω να είμαι αραχτός ή και ξαπλωμένος και να το ξεφυλλίζω.

Τώρα για τα ακουστικά βιβλία, τόλμησα να κατεβάσω μια σειρά με τέτοια και προσπάθησα να τα ακούσω δυο φορές. Και τις δυο με πήρε ο ύπνος! :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η Καθημερινή του Σαββάτου είχε αφιέρωμα στα eBooks. Ακόμα δεν έχω αγοράσει κάποιο αλλά δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος για το μέλλον των χάρτινων βιβλίων μιας και χρησιμεύουν και για να κοσμούν βιβλιοθήκες ή και έχουν μυρωδιές που τα eBooks δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν.

@navarino-s
Δεν γνωρίζω την ηλικεία σου αλλά εμένα που είμαι 36 χρονών η οθόνη του PC δεν με κουράζει.

@Newton
Το άρθρο που αναφέρω στην αρχή λέει ότι σε λίγο καιρό θα πηγαίνουμε σε μαγαζιά και θα τους ζητάμε να μας τυπώσουν όποιο eBook θέλουμε.

the monkeys είπε...

wraio post monkey_2!!exw akousei ki egw gia auta ta e-books. lateruw to vivlio,thn murwdia tou xartiou,thn ufh,to exwfullo,thn dunatothta n arazeis sta pio api8ana shmeia gia n to diavaseis k n to perneis panta mazi su opote ta e-books me afhnoun ligo adiaforh...
omws 8a voh8hsoun.px auto pou leei o newton dn to xa sekftei..n tupwneis to vivlio pou katevazeis...pl kalh idea gt ta vivlia h alh8eia einai oti kostizoun kai dn exeis thn dunatotha n perneis osa 8 h8eles.elpizw ta e-books n voh8hsoun wste n xoun oloi prosbash sto vivlio k n meiw8ei h timhs tous.proswpika pisteuw to vivlio 8 zhsei!
iwannh.pantws ki egw pou eimai mikroterh dn antexw thn o8onh!
newton@:kl eskasa sta geliaa...ki egw an akouga ena vivlio mono upno 8 me epiane!!vevaia mporei n to xreisimopoioumai wx me8odo enanti sthn aupnia!:P

Tyler Durden είπε...

η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να διαβάσεις ολόκληρο βιβλίο στον υπολογιστή, θα τα παίξεις. Απλώς αυτό που φταίει είναι οι υπερογκες τιμές τους. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν οι δανειστικές βιβλιοθήκες

lagarto είπε...

ρε τι λέτε??να διαβάζεις ένα βιβλίο από η/υ???ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!είναι πολύ κουραστικό κατά τη γνώμη μου!εδώ καμιά φορά εκτυπώνω άρθρα ή άλλα κείμενα για να μην τα διαβάσω από τον υπολογιστή.
αυτό που λέει ο newton είναι πολύ πρακτικό όταν τα βιβλία κοστίζουν ακριβά!κι επίσης το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση σου!θα κοιμόμουν!

the monkeys είπε...

@the elf at bay: Καλώς ήρθες στο μαϊμουδίστικο blog μας. Η αλήθεια είναι ότι και μία αλλαγή στην ανάγνωση ενός βιβλίου είναι καλοδεχούμενη, κυρίως αν σε πιέζει ο χρόνος ή αν περνάς πολλές ώρες σε ΜΜΜ (και βαριέσαι αφόρητα γιατί δεν έχεις τι να κάνεις).

@navarinos: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια navarino μας. Το έχουμε καταλάβει ότι είσαι λάτρης του βιβλίου (καθώς είσαι και κινητή βιβλιοθήκη). Θα το ψάξουμε το βιβλιαράκι που μας συστήνεις (αν και αυτά να τα λες κυρίως στο monkey_1 λόγω του ότι η σχολή της έχει άμεση σχέση με τη γλώσσα :P).

the monkeys είπε...

@newton: ΑΧΑΑΧΑΑΧΑ σε πήρε ο ύπνος αλήθεια? Εμένα μου θυμίζουν κάτι κασέτες που ακούγαμε μικρά με παραμύθια για να κοιμηθούμε :P. Το να κατεβάζεις βιβλία αλλά να τα εκτυπώνεις είναι και αυτό μία άλλη πολύ καλή λύση, αλλά να το διαβάζεις στο pc δεν παίζει. Νιώθω σαν να διαβάζω ένα βιβλίο που αφορά κάποιο μάθημα :P.

@Ιωάννης Κ: Δεν το διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά η ύπαρξη των e-books υπάρχει εδώ και κάποιο καιρό. Άμα σε κουράζει η οθόνη του pc, λογικά θα σε κουράζουν και τα e-books. Δεν ξέρω ποιά θα είναι η έκβαση των βιβλίων, αλλά καθώς βλέπω γύρω μου τους περισσότερους να είναι τρελαμένοι με τα pcs, μάλλον θα προτιμούσαν κάποια άλλη πιο ανεπτυγμένη τεχνολογικά μέθοδο από αυτήν του απλού βιβλίου.

the monkeys είπε...

@monkey_1: ΈΤΣΙΙΙ εσύ είσαι μελλοντικός δημοσιογράφος και πρέπει να αγαπάς το βιβλίο, γιατί αλλιώς χαθήκαμε :P. Ρε 'σεις όταν λέω e-books δεν αναφέρομαι μόνο στα βιβλία που βρίσκεις ηλεκτρονικά, αναφέρομαι και στο e-book reader που είναι σαν ένας πιο μικρός υπολογιστής απλά είναι σαν τετράδιο κάπως :P.

http://www.hyperwrite.com/Articles/images/sony_reader.jpg

@tyler durden: Ναι όντως ορισμένα βιβλία είναι ακριβά, αλλά πέρα από τις δανειστικές βιβλιοθήκες υπάρχουν και βιβλιοπωλεία με προσφορές πολύ συμφέρουσες (αν και όχι σε όλα τα βιβλία).

the monkeys είπε...

@lagarto: ΑΧΑΑΧΑ θα κοιμόσουν και εσύ??? ΑΧΑΑΧΑ. Έχω αρχίσει και αναθεωρώ για το post. Μάλλον το βιβλίο δεν θα χαθεί ποτέ ότι και να γίνει :P.

Saq είπε...

the monkeys
Χαχα, και σκεφτείτε τώρα το σκηνικό, μόλις έχει κατέβει το e-book με διάφορα διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων. Είναι περίπου 17.00 η ώρα, έχω κάνει καφέ, έχω ξαπλάρει στον καναπέ και βάζω ένα να παίξει. Μόλις αρχίζει η φωνή του "Τάσου Κωστή" (ξέρεις αυτός ο ηθοποιός) να ακούγεται αρχίζω να χάνομαι. Και τις δυο φορές ξύπνησα μόλις τέλειωσε το διήγημα! Συμπέρασμα: αν έχετε αϋπνίες ακούστε ένα e-book, αν θέλετε να διαβάσετε βιβλίο πάρτε ένα κανονικό!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

"μάλλον θα προτιμούσαν κάποια άλλη πιο ανεπτυγμένη τεχνολογικά μέθοδο από αυτήν του απλού βιβλίου."
Έχεις κάποια πρόταση; Έχω συνηθίσει την οθόνη και δεν με πειράζει πλέον.

the monkeys είπε...

@newton: :P :P :P Φαντάσου είχες φτιάξει και καφέ!

@Ιωάννης Κ: Αναφερόμουν στα άτομα (τα οποία είναι αρκετά) που τους αρέσουν πολύ οι Η/Υ, άρα θα τους αρέσουν και τα e-book readers. Βέβαια η πλειοψηφία αυτών των ατόμων δεν διαβάζουν σχεδόν καθόλου βιβλία :P.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις μου ήρθε απο την Αμερική το kindle της Amazon. Θεωρώ ότι είναι καταπληκτικό, μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της αναγνωσης, που με τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει και την τελείως φιλική προς το χρήστη λογική του ριζοσπαστικοποιεί οσο τίποτε άλλο το διάβασμα. Εκτός του ότι είναι κομψότατο, απευθύνεται σε αυτούς που αγαπούν το διάβασμα για το περιεχόμενο, και όχι σε αυτούς που βλέπουν το βιβλίο σαν φετίχ. Οι ενστάσεις που κατατίθενται νομίζω ότι ειναι ψυχολογικής φύσης και θα ξεπεραστούν όταν έρθει κανεις σε επαφή με αυτό. Μειονεκτήματα είναι η αγγλική γλώσσα (μόνο)και τα κόστη εκτελωνισμού και μεταφοράς.

μ είπε...

Το βιβλίο θα'ναι πάντα βιβλίο.

Μόνο η μυρωδιά του χαρτιού φτάνει για να σου αλλάξει τη διάθεση πριν ξεκινήσεις το διάβασμα.

καλησπέρα :)

the monkeys είπε...

@ανώνυμος: Ναι τα e-book readers είναι και αυτά μία άλλη "πρόσφατη" μέθοδος. Δεν βλέπουμε το βιβλίο σαν φετίχ, απλά και αυτού του είδους η ανάγνωση είναι κουραστική. Δεν πάει να είναι μία μικρότερη οθόνη, από αυτή του Η/Υ :P.

@Μάνος: Ναι και μόνο η υφή του χαρτιού, τα χρώματα στο εξώφυλλο...είναι ελκιστικά. Τώρα αν το βιβλίο σου βγει βλακεία είναι άλλο θέμα :P.
Καλημέρα!