Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΕΚ (ΠΑΡ-)ΑΚΜΗΣ









Την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου,αν μπείς σε οποιοδήποτε μαζικό μέσο μεταφοράς,αν ακούσεις ραδιόφωνο,αν δεις τηλεόραση ή διαβάσεις ένα free press ή οποιοδήποτε περιοδικό, κατακλίζεσαι από εκατοντάδες διαφήμίσεις για το τέλειο πανεπιστήμιο των ονείρων σου,όπου μπαίνεις πανεύκολα και βγαίνεις επαγγελματίας,με αναγνωρισμένο παγκοσμίως το πτυχίο σου και βρίσκεις δουλειά μέχρι να πείς ΙΕΚ.

Ο λόγος λοιπόν για τα κολέγια-ΙΕΚ παρακμής γιατί μόνο αυτό θα προκαλέσει η αναγνωρισή τους και γιατί αυτά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι και τίποτα σοβαρά.(αν και η διαφημίσεις τους πιάνουν πολύ καλά

Η ιστορία αρχίζει από το 1945 και την ίδρυση του πρώτου του Deere(ναι το κακό δεν αρχίζει σίγουρα από τόσο μακρυά)η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση ξέφυγε από το 89 και μετά μέχρι σήμερα και την προσπάθεια αναγνωρισής τους.Τα τελευταία δύο καλοκαίρια η κυβέρνηση περνάει έναν έναν τους νόμους για να επιτευχθεί ο σκοπός.Και γιατί καλοκαίρια? για να μην πάρει μεγάλη έκταση καθώς η βουλή υπολειτουργεί,οι σχολές είναι κλειστές και οι πολίτες σε διακοπες…άρα καμία διαμαρτυρία…γιατί όλοι(οι περισσότεροι γιατί εννοείται υπάρχουν και οι υπέρμαχοι συνήθως της παράταξης ΔΑΠ που έχουν τις θέσεις έτοιμες οπότε δν νοιάζονται) οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί είναι κατά,και έτοιμοι να κατεβούν στους δρόμους για να σώσουν ότι μπορούν από ένα σύστημα που κατρακυλάει στο βούρκο χρόνια και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Η δημόσια παιδεία όσο περνάνε τα χρόνια αφήνετε στο περιθώριο(3% προυπολογισμός η παιδεία) με τα κονδύλια να μειώνονται(η να πηγαίνουν σε τσέπες άλλων) για να εξυπηρετηθεί φυσικά το ιδιωτικό συμφέρον.

Μπορεί στις αμέτρητες διαφημίσεις να φαίνονται όλα τέλεια αλλά στην πραγματικότητα τα κολέγια δεν είναι τίποτα άλλο από αναξιόπιστα παραρτήματα σχολών του εξωτερικού,με καθηγητές χωρίς αξιοπιστία μόνο την διασημότητα τους και με ανύπαρκτη συνεργασία με το κεντρικό παράρτημα του πανεπιστημίου στο εξωτερικό(πολλές φορές δεν υπάρχει καν σχέση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού απλά έχουν πάρει το ονομά τους ή δηλώνουν σχέση με πανεπιστημίο που ούτε υπάρχει) και με ανύπαρκτα συγράμματα και υποδομές επίσης.Βέβαια όλα αυτά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομιλους που ναι σίγουρα σκοπός τους είναι η μόρφωση και όχι το κέρδος.(1δις ο τζίρος κάθε τέτοιου κολεγίου και μετά σου λένε ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά)

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα σημάνουν το τέλος της δημόσιας παιδείας.Γιατί ποιος θα στέλνει το παιδάκι του στο δημόσιο όταν το άλλο παιδάκι που θα πληρώνει θα παίρνει πτυχίο σε 2-3χρόνια,θα θεωρείται ότι έχει καλύτερο πτυχίο και θα πιάνει δουλειά μέσω των καθηγητών που δραστηριοποιούνται στου χωρους (βλέπε εργαστήρια μμε)?κανένας.

Η παιδεία,κάτι που λείπει από αυτήν την χώρα,θα γίνει προιόν για λίγους,σπάνιο και ακριβοπλήρωτο,και οι Ελληνες γονείς θα δουλεύουν μια ζωη για να πάει το παιδάκι τους πανεπιστήμιο!κι όλα αυτά ξεκινούν από την νοοτροπία ότι τα ξένα πανεπιστήμια είναι καλύτερα από τα ελληνικά.Ναι οκ είναι παρα πολύ καλύτερα αλλά ποια είναι η λύση…να στέλνουμε τα παιδιά μας σαυτά στο εξωτερικό ή σε παραρτηματά τους?ή να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε εξίσου αξιόλογα πανεπιστήμια στην χώρα μας και να προσφέρουμε εξίσου αξιόλογη εκπαίδευση δωρεάν για όλους?










10 σχόλια:

Unknown είπε...

πολυ σωστα τα λετε..εμενα με εκνευριζει οταν μου μιλανε για δημοσια παιδεια οταν τα παιδια κανουν απο το γυμνασιο φροντιστηρια για να καλυψουν τα κενα του σχολειου,συνεπως τα φροντιστηρια μετατρεπονται σε σχολεια καθως ακομα και διχως ρατσισμο ο μαθητης του 3 παει πλεον,και με τον οχλο δεν γινεται δουλεια,ετσι εχουμε ιδιαιτερα για τα φροντιστηρια..γαμα μεσα..μετα απο ολο τον αγωνα που δωσες για τις πανελληνιες βλεπεις τον αλλον που δεν εχει ιδρωσει με τα λεφτα του μπαμπα να γινεται δημοσιογραφαρα απο ενα ιεκ της συμφορας και συ να παλευεις να πιασεις 18 και στις πανελληνιες για να πρωταγωνιστησεις στο ονειρο..εδω και χρονια εχω σιχαθει αυτο το συστημα και χαιρομαι που σε λιγους μηνες θα απαλαγω απο το σχολειο και θα ριξω μαυρη πετρα,στα κενα χρονια...

Tyler Durden είπε...

πολύ σωστά! Αλλά έχω την εντύπωση πως γενικά απαξιώνονται όλα τα πανεπιστήμια μια και η έρευνα χρηματοδοτείται απροκάλυπτα από το ιδιωτικό κεφάλαιο ελέγχοντας και καθοδηγώντας την έρευνα προς τα εκεί που θέλει. Από τα πανεπιστήμια βγαίνουν πλέον αμόρφωτοι ειδικευμένοι έτοιμοι να δουλέψουν με τις πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Moody είπε...

Οι βάσεις που ανέβηκαν,για χάρη αυτών των ΤΕΙ και του άρθρου 16,έφτασαν στα ύψη...Δεν ξέρω την κατάσταση στα πανεπιστήμια αλλά από καταλήψεις καλά κρατάμε!χΠ

Ρε το Πανεπιστήμιο θέλει θύματα....Δεν ενδιαφέρεται για ανθρώπους...Άλλωστε άμα δώσουν εξουσία στους ανθρώπους ,θα ανατραπεί το σύστημα..

Χαιρετώ(δεν έγραψα τίποτα για τα ιδιωτικά γιατι δεν ξέρω.Παρόλο αυτά όλο το σύστημα το χω σιχαθεί)

the monkeys είπε...

arvula@:auto to vlepeis ton allo n pernei thn 8esh mono k mono epeidh exei lefta einai to xeirotero kai 8 to deis kai otan 8 pas sto panepisthmio perissotero,poso kapoioi foithtes apo parataxeis dn tous noiazei mia gia tous nomous pou pernane kai pou einai enantiwn olwn gt exoun thn 8esh etoimh.h alh8eia einai oti exeis dikaio oti dhmosia paideia dn exoume afou kanoume fronthsthria.apo to sxoleio pare tis empeiries(oxi thn anuparkth gnwsh apo ta vivlia)kai otan teleiwseis 8 eisai eleu8eros n morfw8eis perissotero.

the monkeys είπε...

tyler@:kala auto me thn ereuna einai ena megalo plhgma gia to panepisthmio opws ta les.oi ka8hghtes ekmetaleuontai tous foithtes gia tis ereunes kai to idiwtiko sumferon ekmetaleutai to olo susthma.dn ktlvainw gt to kratos dn mporei n xrhmatodotei tis ereunes sta panepisthmia?

the monkeys είπε...

kala to pws anevainoun oi katevainoun oi vaseis dnto xw katalavei kai oute 8 to katalavw.
oso gia to ti lew gia ta panepisthmia 8 to deis me to pou mpeis dustuxws.

Unknown είπε...

αλλη μια απορία ρε παιδιά,επειδή παρακολουθω πολυ τα της δημοσιογραφιας πως ειναι δυνατον να υπαρχουν ατομα απο ΙΕΚ και να κανουν εκπομπες σε ραδιοφωνα και τηλεορασεις της ΕΡΤ απο τα 23 παρακαλω δεν αναφερω ονομα..και δημοσιογραφοι που βγαινουν απο ΑΕΙ να "χανονται"...αν το πανε ετσι να μας πουνε οτι η εκπαιδευση ειναι ιδιωτικη,να πηγαινουμε ολοι στα ΙΕΚ και να βρισκουμε δουλειες χωρις να χουμε περασει το αγχος των πανελληνιων..

the monkeys είπε...

gt se ola ta iek kai ta ergasthria dhmosiografias autoi pou didaskoun einai energoi kai gnwstoi dhmosiografoi kai oxi ka8hghtes panepisthmiou,opws o xatzhnikolaou klp oi opooi exoun omades dhmosiografwn.poioi stelexwnoun aytes tis omades?oi apofoitoi twn iek tous opoious didaske.
epishs oi kapoioi apofoitoi mpainoun me to gnwsto tropo tou mesou kai kapoioi alli poi vlepeis apo ta 23 n douleuoun opws px h korh ths stamaterh(kanei ekpomph sto star)pou epeidh exei to analogo onoma kai thn voh8eia ths mamas douleuei sto star enw exei ptuxio psuxologias nmzw.
kai meta o apofoitos tou panepisthmiou foudarei

Saq είπε...

Για να πω την αλήθεια με μπέρδεψες λίγο όσο αναφορά τα ιεκ. Καταρχήν τα ιεκ έχουν καταταχθεί σαν βαθμίδα εκπαίδευσης ως μεταδευτεροβάθμια. Δηλαδή πάνω από το λύκειο και πριν τα τει. Οι δυνατότητες του πτυχίου είναι συγκεκριμένες και δεν νομίζω να διεκδικεί κάποιος κάτι παραπάνω. Από εκεί και πέρα αν κάποιος επιλέξει για υπάλληλο έναν με πτυχίο ιεκ και όχι αει είναι προσωπικό και οικονομικό θέμα. Το ιεκ από όσο γνωρίζω είναι πρόγραμμα της ε.ε. και το πτυχίο αναγνωρίζεται το ίδιο σε όλα τα κράτη μέλη. Στην Ελλάδα μάλιστα αναγνωρίστηκαν τα πτυχία με μεγάλη καθυστέρηση!

Τώρα, για τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι άλλο θέμα. Η κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η παιδεία και κατ' επέκταση τα τει και αει έκαναν μονόδρομο την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Δυστυχώς οι φοιτητές και περισσότερο οι παρατάξεις τους -που φθάρθηκαν μέσα στο κομματικό τους χάος- αντί να παλέψουν για καλύτερα παν/μια και παιδεία μπλέχτηκαν σε έναν δαίδαλο κομματικών αψιμαχιών με αποτέλεσμα την πλήρη αποσύνθεση των ιδρυμάτων.

Γενικά, πάντως, η γνώμη μου είναι ότι όλα τα πτυχία πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες είτε είναι τει είτε αει είτε ιδιωτικό αλλά με μια διαφορά: αν για παράδειγμα είσαι μηχανικός αει να ξεκινάς έχοντας την δυνατότητα να υπογράψεις άδειες μεγαλύτερης κλίμακας από κάποιον των τει. Όμως και αυτός των τει να μπορεί με την ανάλογη προϋπηρεσία να φτάσει στο ίδιο σημείο. Έτσι πιστεύω ότι και αυτοί που τελειώνουν τα αει θα είναι ευχαριστημένοι αλλά και οι υπόλοιποι θα έχουν την δυνατότητα αν αξίζουν να φτάσουν ψηλά.

Αν δεν κατάλαβα κάτι καλά διόρθωσέ με, αν δεν εξήγησα κάτι καλά πες να το κάνω πιο σαφές.

Τα φιλιά μου!

the monkeys είπε...

ooo welcome back newton!!pws phgan diakopes?
koita newton h alh8eia einai oti mporei sto keimeno n fanhke oti iek kai kolegia-idiwtika panepisthmia einai to idio.eprepe n to xeka8arisw isws ligo.
egw h8ela n sugxesw ta iek kai ta kolegia ws pros oti paidia pou plhronoun exoun ena ptuxio sta xeria tous.
to ptuxio twn kolegiwn se liga xronia dn 8 exei kamia diafora me twn aei.kai auto exei arxisei n efarmozetai siga siga para tis antidraseis twn foithtwn.enw twn iek mporei n einai upova8mismeno alla mesa sta iek vriskoun tis akres.diafwnw ws pros to n einai isotima ta ptuxia...an ginei auto tote n allaxei olo to susthma..gt ena paidi n xeskizetai sto diavasma kai ena allo pou ta xunei n exei sto telos an oxi kaluteres tis idies pi8anothtes gia douleia ?kai epipleon isotimo ptyxio enw esu exeis liwsei 4xronia sto panepisthmio?dn einai adiko?kai epipleon ta paidia pou dn pernane sto panepisthmio al oi goneis tous dn exoun lefta dn einai adiko n vlepoun oti oi alloi mporoun aneta n paroun ena ptuxio kai as mhn perasan epeidh exoun lefta?
gnk dn eimai me tis parataxeis 8ewrw oti para polles fores exoun adranhsei kai exoun leitourghsei arnhtika sto panepisthmio al h upova8mish ths paideias dn exei n kanei gia kanena logo me auto.uparxoun alloi opws h idiwtikh ereuna,oi anaxiokratia sthn epilogh ka8hghtwn,ta kondulia pou pane se allonwn tsepes kai fusika h prospa8eia n valoun idiwtika panepisthmia otan kala kala to ekpaideutiko susthma einai erhpio.
exeis dikaio oti oloi exoume dikaiwma n exoume mia 8esh alla upo autes tis sun8hkes otan dn 8 vriskoun tapaidia apo aei 8eseis einai apla adiko.(kai ousiastika 8a shmanei k to telos ths dhmosias)