Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ…

Είναι γεγονός ότι όταν αναλογίζεσαι την λέξη «θρησκεία» στις μέρες μας, δεν μπορείς να διατυπώσεις μία σαφή άποψη (εκτός αν είσαι άθεος ή βαθιά θρησκευόμενος). Υπάρχουν φορές που η σκέψη και μόνο του θανάτου σε βάζει σε ένα κλίμα του να γέρνεις πιο πολύ προς τη μεριά που λέει όχι τόσο ότι υπάρχει Θεός αλλά όσο του ότι θέλω και ελπίζω να υπάρχει Θεός. Όμως από την άλλη (εξετάζοντας πάντα με βάση τον Χριστιανισμό) η ιδέα της ύπαρξης Θεού, προϋποθέτει και την ύπαρξη, μετά το θάνατο, αυτής της λεγόμενης Έσχατης Κρίσης. Γιατί λοιπόν να ζεις με τον φόβο του αν έζησες σωστά τη ζωή σου και αν θα κριθείς αυστηρά ή όχι? Κανονικά θα έπρεπε, αν υπάρχει Θεός, να δημιούργησε τα πλάσματα του με βάση την ελευθερία, και ανεξάρτητα από τις επιλογές τους να τους δεχόταν ούτως ή άλλως. Άλλωστε πώς ορίζεται η σωστή και η λάθος επιλογή ζωής? Και έστω ότι κάποιος νιώθει ότι έχει κάνει σωστές επιλογές, όπως υποθέτω θα νιώθουν οι ιερωμένοι (στην περίπτωση και του έργου του De Sade) ή οι βαθιά θρησκευόμενοι, τότε πως νιώθουν ότι κρίνοντας όλους τους άλλους (που λογικά για αυτούς κάνουν άσωτη ζωή), είναι αυτό μία καλή πράξη? Ή δείχνοντας μας το δρόμο του Θεού και μόνο, πως αισθάνονται ακριβώς ότι μας αφήνουν το δικαίωμα της επιλογής, όπως ο Θεός υποτίθεται ότι επιζητά από εμάς? Ο Αλμπέρ Καμύ στο έργο του «Η Πτώση» είχε γράψει « Αν παν είναι να αντιμετωπίσουμε την Έσχατη Κρίση, εγώ αντιμετωπίζω μία χειρότερη, πιο σκληρή κρίση, αυτή των ανθρώπων. Σήμερα είμαστε διαρκώς έτοιμοι για κρίση όπως και για πήδημα, με τη διαφορά ότι δεν έχεις να φοβάσαι την ανεπάρκεια. Αν αμφιβάλλετε στήστε αυτί στα τουριστικά ξενοδοχεία όπου πάνε φιλεύσπλαχνοι συμπατριώτες μας για θεραπεία της πλήξης τους. Αγαπητέ μου φίλε ας μην τους δώσουμε την ελάχιστη αφορμή να μας κρίνουν. Ειδάλλως θα ‘μαστε κομματάκια». Ένα άλλο ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι γιατί υπάρχουν τόσες πολλές θρησκείες. Αυτό σημαίνει ή ότι ο Θεός δεν είναι στα μέτρα όλων των ανθρώπων και για αυτό τον προσαρμόζουν όπως αυτοί επιθυμούν ή ότι η θρησκεία είναι και αυτό ένα είδος διαφορετικής ταυτότητας. Σύμφωνα με αυτό πιο πολύ μου φαίνεται ότι φτιάχτηκε ο Θεός από τον άνθρωπο, παρά ο άνθρωπος από το Θεό (άλλωστε είναι αδύνατο να διατυμπανίζουν ότι όλοι οι Θεοί είναι αληθινοί…κάποιος αν υπάρχει πρέπει να είναι ο σωστός). Όσο για την θρησκεία που χρησιμοποιείται ως μέσο για ιερούς πολέμους είναι και αυτό ένα ζήτημα που σε κάνει να αναρωτιέσαι, γιατί κάτω από την έννοια ενός τόσο ιερού και ενάρετου προσώπου για αυτούς, να επιθυμείτε να γίνεται ένας ολόκληρος πόλεμος?


Παρακάτω αναρτάται το site όπου μπορείτε να κατεβάσετε το έργοτου De Sade «Διάλογος ανάμεσα σε έναν ιερωμένο και έναν ετοιμοθάνατο». Όσον αναφορά τον μαρκήσιο De Sade, πέρασε 30 χρόνια της ζωής του στα κελιά της βασιλείας και της μοναρχίας για κατηγορίες που πρόσβαλαν τα χρηστά ήθη (επιβολή ωμοτήτων στην εργάτρια Jeanne Testard, μαστίγωση της Rose Keller, προσφορά αφροδισιακών γλυκισμάτων σε πόρνες της Μασσαλίας). Το 1801 οι ίδιοι του οι γιοι τον έκλεισαν σε άσυλο και έτσι με τη σειρά του, βρίσκοντας σαν μόνη διέξοδο την γραφή αρχίζει και ξεδιπλώνει την καταστροφική ενέργεια του και τότε γεννιέται και ο χαρακτηρισμός, προς το πρόσωπο του, «σαδιστής». Παρόλα αυτά στο έργο του «Διάλογος ανάμεσα σε έναν ιερωμένο και έναν ετοιμοθάνατο», διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρο πλέγμα των απόψεων του για τη θρησκεία (όπου εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η κηδεία του ήταν θρησκευτική, παρά τους όρους της διαθήκης του).

http://www.black-tracker.gr/details.php?id=86


13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολα να προσδιορίσεις την έννοια της θρησκείας... καθότι συνήθως μπερδεύεται με την έννοια της εκκλησιαστικής δύναμης που λειτουργεί ως παράγοντας εξουσίας ... υποκινώντας καταστάσεις... Πως να προσδιορίσεις την θεότητα μέσα σε έναν κόσμο ανύπαρκτο από θεό... ακόμη και αυτό θέλει μία παιδεία... δεν είναι θεός ο φόβος, η έσχατη κρίση και όλα αυτά που μας οδηγούν στην άλλη άκρη. Δεν είμαι υπέρ της εκκλησίας αλλά καταλαβαίνω την ανάγκη εξίψωσης της συνείδησης και του πνεύματος ακόμη και από αυτό το μονοπάτι του θεού... που δεν μου ταιριάζει...

Όσο για τον Ντε Σαντ, είναι περίεργη προσωπικότητα αλλά νομίζω παρεξηγημένη, πριν πολλά χρόνια είδα μία ταινία αφιερωμένη στο έργο του και μου έκανε εντύπωση η επιμονή του για έκφραση με οποιοδήποτε τρόπο...

Tyler Durden είπε...

η θρησκεία είναι ένας διάλογος με το ακατάληπτο, αυτό που ποτέ δεν θα μπορέσει να κατανοήσει ο άνθρωπος, αυτό που πάντα θα περισσεύει και μένει έξω από την άμεση αντίληψή του, αυτό που πάντα θα του προκαλεί δέος.

navarino-s είπε...

Εγώ θέλω να συγχαρώ το monkaki που έγραψε αυτή την τόσο καλή ανάρτηση. Είναι ένα θέμα δύσκολο και το χειρίστηκε με σοβαρότητα χωρίς να πλατειάζει. Και αυτό λέγεται θετική συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο.
Εικάζω ότι μπορεί να είναι το monkaki2.

Moody είπε...

O Θεός είναι τέλειος γιατί είναι ανθρώπινο δημιούργημα και προσαρμόζεται στις ανάγκες των εποχών ( αυτό το λέω γιατί αν έχεις παρατηρήσει κάθε 3 και λίγο βρίσκονται "απόκρυφα,παλιά,ξεχασμένα" Ευαγγέλια και επίσης κάθε φορά στις συνόδους αλλάζουν τις μεταφράσεις των αρχικών βιβλίων προκειμένου να φαίνεται ο Θεός διαχρονικός)..
Όσο τώρα για την κηδεία,σε όλους το κάνουν ....Ξές είναι πολύ μλκία αυτοί που πιστεύουν στην μετα-θάνατον ζωή να μην σέβονται την επιθυμία του νεκρού..
Εγώ συγκεκριμένα πιστεύω ότι υπάρχει μια συνυπαρξιακή αρμονία,δηλαδή μια θεία δικαιοσύνη,της οποίας την τιμωρία την γνωρίζεις στην τωρινή ζωή( Το μίσος γεννά μίσος ).Τώρα αν μου λεγαν να ονομάσω τον Θεό,επειδή και παλιά είχα κάποιες επαφές με ΧΞΣ,θα τον ονόμαζα Φόβο...
Monkey2 πλ καλή ανάρτηση (Ναβαρίνο αυτή είναι,γιατί αυτή ασχολείται με Diy και indy(black-tracker)!).

Σας αφήνω την αποκάτω φωτογραφία,την οποία την είδα στον paradiselost

http://media.photobucket.com/image/christianity/JennyNoxon/2543265141_0b5ccf2ab8.jpg

the monkeys είπε...

kataraxas monkey_2 h secret identity su exei apokaluf8ei...oloi katalavane poios to egrapse!!axaxaxa:P
polu endiaferwn 8ema!gnk dn exw katastalaxei teleiws me to 8ema 8rhskeia...kai dn xerw se ti akrivws pisteuw..alla xerw se ti dn pisteuw.gia mena h ekklhsia kai oi 8rhskeies einai ena psema,mia ekmetaleush kai epinohsh tou an8rwpou,ta propugeia ths diaf8oras.oloi xeroume ti esti ekklhsia...xrusa livanisthria,logous les kai einai politikoi,papades pou klevoun klp.oso gia tis 8rhskeies dn uparxei kamia diaforetikothta oles einai idies..mia pros mia..oles exoun thn idia aitia dhmiourgias kai skopo alla kai to idio nohma.
8a sumfwnhsw me tn vendetta gia thn sunuparxiakh armonia.an uparxei kati...egw pisteuw oti dn einai enas 8eos...einai apla kati to poio pote dn 8 mporesoume na katalvoume kai n katanohsoume...opws einai h ulh,h fush,h moira klp(ayta me kanoun n skeftomai oti isws uparxei kati allo)
gia ton de sant 8elw n to psaxw perissotero,pantws exw diavasei oti istorika ekane sadistika pragmata kai htan kai ligo weirdo,tr an auta einai lan8asmenes kathgories paizei.exei grapsei pantws polu kala erga kai gnwsta.

Moody είπε...

Ρε το monkey 2 φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά.Μήπως είναι διασταύρωση με γορίλα?χΠ
Δεχτείτε την ταπεινή μου πρόσκληση και ελάτε εδώ να μας ακούτε κανα τραγούδι και να μας βάζετε και εμάς να ακούμε...
Καλή ακρόαση.
Χαιρετώ

Unknown είπε...

Κοίτα εμένα με καλύπτει το κήρυγμα του Χριστού περι αγάπης,υπάρχει δεν υπαρχει πρέπει να το σεβαστούμε στηρίζεται στην ουσία της ζωής.Τώρα αν υπάρχει έσχατη κρίση δεν μπορώ να το γνωρίζω δεν κάνω παρέα ούτε με Χαρδαβέλλα ούτε με Λιακόπουλο οπότε...αλλά παρόλα αυτά πιστεύω ότι σε αυτή την πολυτάραχη ζωή που κάνουμε υπάρχει και ο παράδεισος και η κόλαση.
Συνοψίζοντας θα θελα να πώ ότι είναι ντροπή και έσχος στο όνομα της θρησκείας να έχουμε πολέμους!

the monkeys είπε...

odoiporos: Ούτε εγώ είμαι υπέρ της εκκλησίας τλχ όπως είναι τώρα η μορφή της. Η ανάγκη για πίστη σε κάτι ανώτερο ναι υποθέτω ότι είναι κάτι που χρειαζόμαστε, αν και με τον τρόπο που αυτό γίνεται δεν συμφωνώ απόλυτα.

tyler durden: Ναι το έργο του De Sade πάνω σε αυτήν ακριβώς την λογική βασίζεται.

the monkeys είπε...

navarinos μας: Είμαι πεπεισμένη ότι εσύ και ο newton μας έχετε βάλει κάμερες :P :P :P. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια (ΠΑΝΤΑ) ακόμη και αν δεν ισχύει :P :P :P

v de vendetta: Χμμμμμ μας έχεις βάλει και εσύ κάμερες :P :P :P. Έχεις μεγάλο δίκιο σε όλα αυτά που λες, ιδιαίτερα στο ότι είναι "μια συνυπαρξιακή αρμονία,δηλαδή μια θεία δικαιοσύνη,της οποίας την τιμωρία την γνωρίζεις στην τωρινή ζωή" όπως λες. Αν κατάλαβα καλά η τιμωρία αυτή θα μπορούσε να γίνει μέσα από την κρίση των συνανθρώπων μας προς εμάς.

the monkeys είπε...

monkaki_1: Η εκκλησία πλέον δεν υφίσταται (δεν την συγκαταλέγω καν στο θέμα "Θεός"). Όσον αναφορά τις δίαφορες θρησκείες είναι μεγάλο θέμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άνθρωποι (ίδιοι μεταξύ τους) έχουν δημιουργήσει τόσες διαφορετικές μορφές λατρείας (που ναι ουσιαστικά το όλο concept είναι ίδιο σε όλες). Για τον De Sade δεν μπορώ να πω ότι έχω και μεγάλη ιδέα (άλλωστε εσύ είσαι της λογοτεχνίας :P), αλλά θα τον ψάξω καλύτερα.

V de Vendetta - Arvyla: Καλή αρχή με το blog σας (με χαρά θα γίνουμε αναγνώστες σας).

the monkeys είπε...

Arvyla: Αν ο Θεός δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους τότε είναι απαράδεκτο να συμπεριέλαβαν την θεωρία "αγάπη πάνω από όλα". Η κατάσταση της κοινωνίας μας δεν ακολουθεί σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Από την άλλη αν όντως υπάρχει Θεός, θα έπρεπε να δέχεται τα λάθη μας και να μην προκαλεί τον φόβο μας με την έσχατη κρίση, άλλωστε όπως λες κόλαση και παράδεισος υπάρχουν και σε αυτόν τον κόσμο (άρα υπάρχει και κρίση).

Moody είπε...

Ρε Θέλω mails,να σας βάλω και σας στο Ημερολόγιο...!Ξεχάστε το ραδιόφωνο και το Playlist.com ,το ημερολόγιο είναι εδώ!χΠ

Όσο για τις κάμερες,το χαμε πει από παλιά.Και σας είχα πει κιόλας να μην βάζετε εκεί τις πετσέτες στην τουαλέττα για να χει επισκεψιμότητα το site naked_in_the_bath_.com/monkeys/ αλλά θέλετε να με καταστρέψετε οικονομικά!χχαχα

Christina Amana είπε...

Δύσκολο θέμα άνοιξες...
Εδώ στην Ελλάδα έχει κολλήσει τόσο πολύ η έννοια της εκκλησίας με τη θρησκεία και στα μυαλά μας δύσκολα διαχωρίζονται...
Παρόλα αυτά και πάλι είναι δύσκολο να πεςι κάτι σίγουρα γιατί είναι θέμα όχι επιστήμης (όπου οι αποδείξεις μιλάνε και τέλος) αλλά θεωριών και πίστης και έτσι...
Νομίζω οτι ο Tyler το έθεσε πολύ ωραία... Απλά και ωραία...
Τα φιλιά μουυυυυυυ!
Ελπίζω να πέρασες όμορφα το καλοκαιράκι σου!
Υ.Γ.: Θα χαρώ να σε δω κι από το σπιτάκι μου!