Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ





Επειδή η λογοκρισία,η ψευτιά,η αναληθής ιστορική καταγραφή,η οπισθοδρομικότητα,ο φανατισμός και η έλλειψη πολιτισμού και δημοκρατίας σαυτήν την χώρα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και επειδή δεν τις αντέχω και μου ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι έψαξα και βρήκα το βίντεο του Κώστα Γαβρά ολοκληρωμένο όπως θα έπρεπε να παρουσιάζεται,το οποίο κατά εμέ είναι εξαιρετικό,έτσι για να μπούν κάποια πράγματα στη θέση τους!

Είναι δυνατόν εν έτη 2009 να λογοκρίνονται έργα τέχνης από σπουδαίους σκηνοθέτες αναγνωρισμένους στο εξωτερικό επειδή ο κάθε οπισθοδρομικός επίσκοπος διαφωνεί??????
Είναι δυνατόν σε μια υποτίθεται σύγχρονη κοινωνία που λέμε ότι είμαστε η εκκλησία να ανακατεύεται στο κράτος??πότε επιτέλους θα διαχωριστεί το κράτος από την εκκλησία???
μα καλά που ακούστηκε η Ιερά σύνοδος να παίρνει αποφάσεις που δεν αφορούν την εκκλησία και μόνο??Πότε θα απαλαγούμε σαν κοινωνία από τα δίχτυα μιας εκκλησίας που μας κρατά πίσω,στενόμυαλους,ψεύτες,άδικους,φανατισμένους,με ρατσιστικές και στερεοτυπικές απόψεις αλλά κατά τάλλα(και οξύμωρα)καλούς χριστιανούς!?
Αυτά που ακούστηκαν για την κοπή σκηνής από το βίντεο είναι εξοργιστικά!όσο και αν η εκκλησία προσπαθεί να τα καλύψει είναι γνωστόν ότι δεν υπάρχουν μόνο κακοί φανατισμένοι μουσουλμάνοι(όπως τους λένε),αλλά και χριστιανοί!Οι πρωτοχριστιανοί κατέστρεψαν πάρα πολλά έργα τέχνης από το φανατισμό τους και αυτό μπορεί να το δεί ο καθένας με τα μάτια του,από την Ολυμπία εώς την Ακρόπολη!!Κι ας προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν κατέστρεψαν οι χριστιανοί έργα τέχνης καταστρέφοντας την ίδια ώρα ένα άλλο σύγχρονο έργο,το έργο του Γαβρά!
Ο οτινανισμός αυτών που ακούστηκαν ως δικαιολογίες για να φανεί η κοπή της σκηνής δημοκρατικότατη ως και απαραίτητη σε κάνει να θες να πάρεις το πρώτο αεροπλάνο και να φύγεις...όπως του διευθυντή του μουσείου κ.Παντερμάλη«Το Μουσείο Ακρόπολης, για ενημέρωση των επισκεπτών του, δημιούργησε ένα video 13 λεπτών.Στην απαρίθμηση των περιπετειών του Παρθενώνα από την αρχαιότητα έως τα νεώτερα χρόνια, για την απόδοση των καταστροφών η ομάδα εργασίας δανείστηκε ένα απόσπασμα ενός λεπτού και 40 δευτερολέπτων από ένα ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά. Ορισμένοι εξέλαβαν τις μικρές μορφές (σε κινούμενα σχέδια) που αναρριχώνται σε κλίμακες ως ρασοφόρους και όχι ως ανθρώπους της εποχής. Προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης και δεδομένου ότι η μεν περίοδος καταστροφής είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, αλλά οι συνθήκες άγνωστες, κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει η αναφορά στο γεγονός ως είχε και να εκπέσει ένα πλάνο 12 δευτερολέπτων, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν έχει σχέση με την ουσία και ασφαλώς δεν αποτελεί κανενός είδους λογοκρισία».
Σαυτή την χώρα μας περνάνε για μονίμως χαζούς...και θέλουν μονίμως να μας κάνουν άβουλα,ανεγκέφαλα και απολίτιστα άτομα!
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!Στις 2 Aυγούστου θα γίνει συγκέντρωση έξω από το μουσείο στις 10:30 ως διαμαρτυρία.Αυτά είναι τα λόγια του Κώστα Γαβρά«Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας δεν με ξαφνιάζουν. Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει απ' όλες αυτές τις μικρότητες... Λυπάμαι πολύ!»

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To είδα το βίντεο κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου στο Μουσείο και το θεώρησα πολύ ρεαλιστικό και κοντά στην αλήθεια για οποιον τολμά να θέλει να γνωρίζει τι πραγματικά έχει συμβεί... και δεν δείχνει λίγα... από τα πραγματικά γενονότα...

χαιρετώ σας

Tyler Durden είπε...

Ηταν άραγε αλογόκριτο και το ορίτζιναλ βιντεο του Γαβρά;

Δείτε το βίντεο του Γαβρά χωρίς την αφαίρεση των επίμαχων σημείων .

Τελειώνει εμμένοντας και επικρίνοντας την καταστροφή που προκάλεσε ο Ελγιν με υπερβάλλοντα συναισθηματισμό στηρίζοντας την νέα Μεγάλη Ιδέα που προωθείται: την περιβόητη επιστροφή των μαρμάρων.

Το βίντεο, ισχυρίστηκε ο Γαβράς, ότι έγινε για να δείξει την καταστροφή που υπέστη το μνημείο ανά τους αιώνες. Μέχρι τον βανδαλισμό του Ελγιν το παρακολουθούσα με πολύ ενδιαφέρον. Ομως από κει και πέρα εμμένει στο ίδιο θέμα μέχρι το τέλος, ενώ είναι γνωστό ότι το μνημείο υπέστη και άλλες σημαντικές φθορές κατά τη διάρκεια της επανάστασης από όσους βρέθηκαν στη θέση του πολιορκημένου σε αυτό, τη μια Οθωμανοί, την άλλη οι Ελληνες επαναστάτες με φιλέλληνες: την αφαίρεση μολύβδου από το εσωτερικό των κιόνων ή την ρίψη των μαρμάρων από τις απότομες πλαγιές στους επιτιθέμενους. Και σε αυτή την καταστροφή συμμετείχαν αμφότεροι οι αντίπαλοι, όταν βρέθηκαν και οι δυο στη θέση του πολιορκημένου κι όχι μόνο: και οι πολιορκητές βομβάρδιζαν ανελέητα τους πολιορκημένους, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στα μνημεία του βράχου. Η αλήθεια είναι πως είναι πολυτέλεια να σκέφτεσαι τα αρχαία σε θέματα ζωής ή θανάτου, όπως στο περιπου έγραψε ο Μακρυγιάννης.

Να υποθέσω ότι ο Γαβράς το αγνόησε από άγνοια ή από σκοπιμότητα; Γιατί είναι γνωστό πως όταν κάνεις κάτι κατά παραγγελία, το φτιάχνεις όπως το θέλει ο πελάτης, ειδικά όταν αυτή η αλήθεια καταστρέφει ρομαντικά παραμύθια με τα οποία μας νανουρίζουν πατριωτικά, την γνωστή μυθιστορία της προσφοράς μολύβδου στους πολιορκημενους Τούρκους για να μην τον αφαιρούν από τους κίονες καταστρέφοντάς τους.

Δεν είχε προβλεφθεί βέβαια η αντίδραση του παπαδαριού, αλλά πολύ εύκολα μπορεί να αυτολογοκριθεί κάποιος για να γίνει αρεστός στον πελάτη. Ειδικά όταν το βίντεο είναι φτιαγμένο για να παράγει (εθνική) ιδεολογία και όχι για να παρουσιάσει τα ιστορικά γεγονότα ως είχαν.

Για τα γεγονότα της καταστροφής του μνημείου από τον Μοροζίνη, αλλά και της (σκόπιμα (?)) παράλειψής τους από τον Γαβρά των καταστροφών κατά τη διάρκεια της επανάστασης και από τις δυο πλευρές τα περιγράφει με πολύ παραστατικό τρόπο και με ντοκουμέντα ο Κυριάκος Σιμόπουλος στο βιβλίο του "Η λεηλασία και καταστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων" αλλά και στο πολύτομο έργο του "Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα". Διαβάστε περιεκτικό απόσπασμα εδώ

και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

navarino-s είπε...

Μπράβο monkakia για τη δουλειά σας, κατακαλόκαιρο μάλιστα!
Εγώ το είδα αλογόκριτο τέλος Ιουνίου στο μουσείο σαν κάτι που έγινε σχεδόν φυσιολογικά με τις δοξασίες εκείνης της εποχής. Ο σάλος που γίνεται τώρα με τα κανάλια και το διαδίκτυο επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκαν οι χριστιανοφονταμενταλιστές!

the monkeys είπε...

odoipore@:ki egw pisteuw oti istorika to mh logokrimeno einai arketa akribes!ki emeis xairetoumee

tyler@:koita sumfwnw en merei sauto pou les.an pareis oles tis katastrofes einai teleiws atopo n poume oti h xeiroterh htan tou elgin kai oxi tou morozinh...kai katastrofes mesa sthn epanastash opws les(tr ayto tou makrugiannh einain ena allo megalo post gia suzhthsh...)pali dld ftaine oi xenoi gia ola??
apo thn allh gia mena oles oi katastrofes xexwrista einai shmantikes katastrofes.oles sunebalan sthn katastrofh enos terastiou ergou texnhs.
dn sumfwnw me ayto pou les gia tn gavra.oti dld tou to parageilane ki aytos to eftiaxe.enas kallitexnhs otan dn pisteuei kati dn to kanei...kai o gavras exei dhlwsei pws eftiaxe ayto to video gia n deixei poso shmantiko einai n epistrafoun ta maramara kai poso megalo kaliitexniko egklhma htan n paroun ta marmara gt htan san na ekopsan ena ergo,mia olothta.gt oses katastrofes ki an ginan to ergo apotelouse mia olothta,me tn elgin kophke sta duo kapws.ayth einai h apopsh tou
apo thn mia exei ena dikaio al ki egw 8 protimousa sto video n mhn tonize toooso polu authn thn katastrofh.
al etsi pisteue ws dhmiourgos k etsi epraxe,apo kei kai pera tou mouseiou tou arese kai to evale opws htan..(arxika)

Saq είπε...

Εντάξει, εγώ πρώτη φορά το βλέπω το βίντεο και για να πω την αλήθεια δεν μπήκα επίτηδες στον κόπο γιατί τις έχω συχαθεί αυτές τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Ως πότε η παπάδες θα κάνουν κουμάντο στο κράτος;

Πάντως νομίζω ότι οι απόψεις μου και οι σκέψεις μου συγκλίνουν 100% με αυτές του Tyler. Επαυξάνω ότι τέτοιου είδους "έργα" που είναι "κατά παραγγελία" όντως "τα φτιάχνεις όπως τα θέλει ο πελάτης". Πιστεύω κι εγώ επίσης ότι "το βίντεο είναι φτιαγμένο για να παράγει (εθνική) ιδεολογία και όχι για να παρουσιάσει τα ιστορικά γεγονότα ως είχαν". Ξαναρωτώ, λοιπόν, ήταν εξαρχής αλογόκριτο ή ο Γαβράς το έφτιαξε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ανύψωσης τις εθνικής υπερηφάνειας και των συμφερόντων και σκοπών του κράτους;

the monkeys είπε...

ναβαρίνο μας!!!καλά ναι τα μονκάκια είμαστε από δω κι από εκεί πλατσουρίζοντας σε θαλασσίτσες και νησάκια...!!ήταν να γράψω μια παραγραφούλα για αυτό το θέμα και το βίντεο και τελικά γράφοντας γράφοντας μου βγήκε αυτό!αχαχχα.(ένα τελευταίο κράξιμο των γεγονότων πριν την βουτιά!αχαχα)
έχεις απόλυτο δίκαιο σαυτό που λές,ότι σε κανέναν δεν θα έκανε εντύπωση κάτι γνωστό και πολύ παλιό αν η ίδιοι δεν το είχαν κάνει θέμα...και δν "κατεστρεφαν" κι άλλο έργο,δείχνοτας ότι κάποιοι "χριστινοί" δεν αλλαζουν

the monkeys είπε...

kala episthmonako ti sugxronismos einai aytos!!axaxaxaxa
exeis dikaio...ws pote??nmzw einai kyriarxh aitia poy eimaste toso pisw san koinwnia!
vsk ayta pou eipa kai stn tyler 8 su pw...oti dn pisteuw oti o gavras ekane kati poy dn pisteue o idios..apla sunetairiaxan to ti o gavras eixe sto mualo tou me ayto pou to mouseio h8ele n tonisei.dn nmzw oti o gavras 8 ekane kati gia to opoio 8a to kateu8unan(fuaika dn mporw n to apoklisw al mu fainetai kapws)

Tyler Durden είπε...

δεν χρειάζεται να έιναι κάτι ρητά διατυπωμενο έστω και κάτω από το τραπέζι της συμφωνίας.

Αυτολογοκρίνεσαι οικειοθελώς και μόνος σου όταν ασχολείσαι με "ευαίσθητα" θέματα και ειδικά όταν σκοπός σου είναι να εξυπηρετήσεις την νεα μεγάλη ιδέα που μας πιπιλίζουν τα μυαλά.

Υπόψιν ότι δεν μου καίγεται καρφί για το αν θα επιστραφούν ή όχι τα ελγίνια, πιθανόν να το ξανασυζητήσαμε.

Moody είπε...

no words.έχω συζητήσει τόσες φορές για αυτότ ο θέμα και έχω χάσει τόσο καιρό να μιλάω για τους προφήτες του Φόβου και τους security πίστης ,που πραγματικά δεν κάθισα ούτε να διαβάσω το ποστ σας( για την ακρίβεια διάβαζα μιά περίοδο ανα παράγραφο).Παρόλο αυτά θα φροντίσω να μαι στην συγκέντρωση έξω από το μουσείο.Το πρωί δεν θα ναι?Ρωτάω γιατί μου χει γίνει ένα παρόμοιο κουλό να στηθώ το πρωί για κάτι που ούτε κατά φαντασίαν δεν θα γινόταν το βράδυ!

the monkeys είπε...

tyler@:nai to xame xanasuzhthsei se prohgoumeno post.xex.
entaxei o ka8enas exei thn gnwmh tou.egw to xw xanapei oti 8elw n epistrafoun kai dn nmzw oti mou exei pipilhsei kanenas to mualo...dn 8ewrw oti oloi osoi 8eloun to vlepoun e8nikistika h tous to exoun pipilhsei sto mualo.
gt otan enas kalitexnhs asxolh8ei me ena tetoio 8ema na autologokrinetai?dn mporei n einai h apopsh tou.kai polli kalitexnes exoun dhlwsei oti 8eloun nepistrafoun ta maramara apo thn merkourh ws tn gavra...pisteuw ayth einai h aposph tous.

vendetta@;TI?DN TO DIABASES???tsampa to egrafa??axaxaxaxaxaxaxaaxa.
8 sto epibalw n to kaneis kai poster to dwmatio su!axaxa:P
kala 8 kaneis einai wraia idea diamarturias.nai prwi einai tr an pas kai dn...lala...dn ftaiw..axaxa:P:P
8elw ki egw n paw polu al dustuxws 8 leipww...pff..

Moody είπε...

Ρε όπου και αν πας να μπεις στο μπλογκ μου να δεις την ανάρτηση που θα κάνω την ίδια μέρα χΠ

Από που πληροφορήθηκες για αυτή την συγκέντρωση?Indy,diy?

Unknown είπε...

πραγματικά κάτι είχε πάρει το αυτί μου για το συμβάν,αλλά από το ποστ έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα και έλαβα το μήνυμα που είναι το εξης καταπληκτικό λογοκρισία εν ετη 2009 και γαμω σε λεω..μια χάρη επειδή λόγω καλοκαιρινής ραστώνης ψιλοχάνω επεισόδια μπορείτε να μου πείτε τί ακριβώς αφαίρεσαν από το επίμαχο βίντεο και γιατί;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

απο ότι πληροφορηθηκα απεικονιζει χριστιανους να καταστρεφουν τον Παρθενωνα.....

the monkeys είπε...

vendetta@:pou einai h anarthsh pou mu uposxe8hkes???:P
apo ena allo blog epesa kata tuxh k to egrafe

arvyla@:exoun kopsei to shmeio opou deixnei kapoious pane sto aetwma n skalizoun...kai einai rasoforoi...kai epeita deixnei enan sturo sthmeno sto shmeio mesa sto par8enwna.

the monkeys είπε...

vendetta@:pou einai h anarthsh pou mu uposxe8hkes???:P
apo ena allo blog epesa kata tuxh k to egrafe

arvyla@:exoun kopsei to shmeio opou deixnei kapoious pane sto aetwma n skalizoun...kai einai rasoforoi...kai epeita deixnei enan sturo sthmeno sto shmeio mesa sto par8enwna.

Moody είπε...

Μπήκε η Ορθόδοξη εκκλησία και μου το διέγραψε!Btw πότε ξαναφεύγετε?

the monkeys είπε...

axaxaxa.alh8eia?:P
eimaste apo dw ki apo kei ta monkakia logw doakopwn al edw pou eimai tr exw ena internet 3,3333 taxuthtas isa isa gia n grafw.axax.

Moody είπε...

Και επειδή ο μόνος χαμένος αγώνας ,είναι αυτός που δεν έγινε ....

Δικό σας το άρθρο http://culturenow.wordpress.com/2009/08/05/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%AC/

Δεν κάνω πλάκα..Αυτό είναι το λινκ!