Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ΕΔΩ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ


Το 2000 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική, οι δηλώσεις του τότε πλανητάρχη-βλάκα Μπούς και αξιωματούχων για απάντηση και για εξάλειψη της τρομοκρατίας έπεφταν βροχή . Όλοι γνώριζαν ότι ένα μεγάλο κεφάλαιο είχε ανοίξει και δεν ήταν καλό.

Το Γκουαντάναμο αποτέλεσε το προπύργιο της βλακείας, της παραπληροφόρησης, της βίας ,της απανθρωπιάς, της καταπάτησης της δημοκρατίας, των συμφερόντων και της ιμπεριαλιστικής και απάνθρωπης πολιτικής της Αμερικής αλλά και της αδιαφορίας της Παγκόσμιας κοινότητας. Ας μη κοροϊδευόμαστε όλοι γνωρίζαμε εξ αρχής ότι εκεί που κρατούνταν «επικίνδυνοι τρομοκράτες, βομβιστές, εκπαιδευτές τρομοκρατών και μέλη της Αλ Κάιντα»(τότε δήλωση του Μπούς ) θα γινόντουσαν τα ίδια βασανιστήρια με το Αμπού Κράιμπ φωτογραφίες από τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2004 και σοκάρισαν. Στο βιβλίο του Roger Willemsen πρώην κρατούμενοι μιλούν για την εμπειρία τους στο Γκουντάναμο,αλλά και για την ζωή τους πριν και μετά.

Όλοι οι κρατούμενοι που μιλούν δεν έχουν κανένα σύνδεσμο έστω και μικρό με την Αλ Κάιντα , το μόνο κοινό ενοχοποιητικό στοιχείο τους είναι ότι ζούσαν στο Αφγανιστάν όπου φημολογούνταν ότι βρισκόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για αρπαγή τους από τις οικογένειες τους και εγκλεισμό τους στις φυλακές της Κανταχάρ και Μπαγκράμ μέχρι και 4χρόνια. Εκεί υπόκεινται σε πολύωρες ανακρίσεις αλυσοδεμένοι σφιχτά και κουκουλωμένοι, πολλές από τις οποίες κατέληγαν σε βασανιστήρια έχοντας τους γυμνούς, άυπνους και φοβισμένους και βάζοντας το κλιματιστικό στο παγωμένο ή ασκώντας τους ψυχολογική βία. Μέχρι και την αποφυλάκιση τους δεν είχαν καμία επικοινωνία με τους δικούς τους, τον έξω κόσμο ή με έναν νομικό σύμβουλο και καμία ενημέρωση γιατί βρίσκονταν εκεί, τι θα απογίνουν…αν θα δικαστούν ή εκτελεστούν. Απαγορεύονταν να μιλάνε μεταξύ τους παρά μόνο κρυφά ή ανά δύο. Η τροφή ήταν ελάχιστη ενώ τους είχαν σε εξωτερικό στρατόπεδο εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες , το μπάνιο επιτρεπόταν μία φορά το μήνα(το νερό που τους δίναν ήταν τρείς κουτάλες και 5λεπτά στην διαθεσή τους μόνο!)

Η μεταγωγή τους στην Κούβα γινόταν βίαια, αλυσοδεμένοι μέσα στο αεροπλάνο δεν μπορούσαν να κουνηθούν ή να σηκώσουν κεφάλι αλλιώς δέχονταν το ξύλο, ούτε μπορούσαν να κοιμηθούν. Στο Γκουαντάναμο τους φορούσαν τις πορτοκαλί στολές των θανατοποινιτών. Βεβήλωση του Κοράνι, ξύρισμα του κεφαλιού και της γενειάδας(κάτι που θεωρείται προσβολή για τους μουσουλμάνους), παρενοχλήσεις από στρατιωτίνες, απομόνωση για 3-4 μήνες, δυνατή μουσική με τον αμερικάνικο εθνικό ύμνο, συνεχείς παρενοχλήσεις ακόμα και την ώρα της προσευχής, μόνιμες βλάβες ,παραλύσεις μέρων τους σώματος και συνεχής εξευτελισμός είναι ορισμένα από όσα περιγράφουν.

«Από κάποιο σημείο και ύστερα το μόνο που ζητούσαμε ήταν όχι για ανθρώπινα δικαιώματα αλλά να μας μεταχειριστούν όπως τα ζώα. Ο σκύλος δίπλα μου είχε κλιματιζόμενο κλουβί με γκαζόν, όταν είπα θέλω ίσα δικαιώματα με αυτό μου απάντησαν πως ο σκύλος είναι μέλος των αμερικάνικων ενόπλων δυνάμεων», διηγείται ένας κρατούμενος. Πολλοί κρατούμενοι τρελάθηκαν , δεν άντεξαν την ψυχολογική και σωματική βία. Κανείς τους δεν κατάφερε να επανέλθει πλήρως στην προηγούμενη ζωή του, μιλούν για ανεξίτηλα ψυχικά σημάδια και ακόμη για σωματικούς πόνους. Εις βάρος τους δεν βρέθηκε τίποτα ,είναι αθώοι όπως υποθέτουμε και οι περισσότεροι κρατούμενοι γύρω 65.000 ο αριθμός καθώς και πολλών άλλων 13.000 που αγνοείται η τύχη τους(ghost detainees)

Δημοσιογράφοι δεν πάτησαν ποτέ, μόνο σε απόσταση 500 μέτρων ή στο στρατόπεδο όπου οι κρατούμενοι προορίζονταν για αποφυλάκιση. Ο Ερυθρός Σταυρός, η Διεθνής Αμνηστία και ο ΟΗΕ ήταν απόντες. Οι κρατούμενοι δεν είχαν καμία ελπίδα πως κάποιος εκεί έξω ενδιαφερόταν, πιο πολύ θεωρούσαν πως όλοι συμφωνούσαν. «Στο Γκουαντάναμο δεν υπήρχαν δικαιώματα εκεί δεν ήσουν άνθρωπος» λένε όλοι όσοι κρατήθηκανε εκεί.

Το Γκουαντάναμο είναι μια θηριωδία που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ή μάλλον δεν ΕΠΡΕΠΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ! Ο νέος πλανητάρχης δήλωσε ότι το στρατόπεδο θα κλείσει…(?)(το κείμενο αυτό είναι για όλους εμάς που ξεχνάμε και τα επόμενα 5λεπτά αφού το διαβάσουμε θα έχουμε πάλι ξεχάσει.)

Υ.Γ Το θέμα έχει επίσης μελοποιηθεί από τους Active Member

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Τρομερό κείμενο,μπράβο..αλλά εδώ δεν ειμαι για να χαιδευω αυτια,αλλα να μοιραζομαι με σας τους προβληματισμούς μου..Λοιπόν όπως πιστεύω έχετε πληροφορηθεί οι κρατούμενοι αυτών των κωλοφυλακων θα μεταβούν σε άλλες χώρες..Μία από αυτές και η Ελλάδα μας,καθώς η Ντόρα είπε το "ναι"!
Και ρωτώ εγώ με το φτωχο μου,είμαστε εμείς οργανωμένη χώρα για να αναλλάβουμε μια τέτοια σοβαρή υπόθεση?εγώ πιστεύω ΟΧΙ

the monkeys είπε...

katarxas mano seuxaristw gia to comment
vsk dn to xw akousei auto....al dn ktlva an 8es mporeis n peis ti ennoeis akrivws?
8 metafer8oun oi kratoumenoi salles fulakes salles xwres?h 8 eleu8ero8oun k 8 mporoun n pane se opoia xwra tous dextei?

Unknown είπε...

επειδη δεν εχω χρονο..παρε το λινκ και διαβασε,και θα καταλαβεις τι εννοω.
http://www.search.gr/2009/01/27/%CE%B2%CF%81%CE%B5-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%B5%CE%B4%CF%89-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%86/

the monkeys είπε...

mano to diavasa to keimeno kai katalava perissotero.
vsk to 8ema dn einai an eimaste ikanoi n analaboume mia tetoia upo8esh al gt n thn analavoume,gt n paroume meros sthn sunexeia ths 8hrwidias...epeidh 8 kleisei to gouantanamo kai 8 kratountai salles fulakes salles xwres shmainei oti ola ginan nomima kai an8rwpina?mhn xaxname oti exoun paei ekei xwris dikh,dn ekproswpountai,den exoun epikoinwnia me tous dikous tous kai dn uparxei akribes kathgorhthrio giautous...malla logia h krathsh tous paravenei ka8e nomo diakaiou kai ka8e an8rwpino diakaiwma.kai einai aparadekto na sumetasxoume se ena tetoio egklhma!
exoume tosa koinwnika provlhmata sauthn thn xwra kai ka8omaste k kanoume ta tsirakia ths amerikhs.eleos.

navarino-s είπε...

monkakia γειά σας. να είστε καλά που θίγετε το θέμα γιατί είναι από αυτά που δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Και να μη λέτε όπως στο προηγούμενο ποστ ότι "τα γράφουμε αλλά τελικά τι γίνεται;" γίνεται και παραγίνεται η μνήμη από μόνη της είναι δράση, η λήθη είναι αδράνεια! Καταλαβαίνω ότι διακατέχεστε από ασυγκράτητη ορμή και τα θέλετε όλα εδώ και τώρα! Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί από τη μια μεριά πυροδοτεί αγωνιστικότητα αλλά από τη άλλη δημιουργεί και πρόωρες απογοητεύσεις. Χρειάζεται μια ισορροπία και υπομονή! Να λέτε υπάρχουν και άλλοι με τις ίδιες ανησυχίες και να παίρνετε δύναμη!

Μια διορθοσούλα που δεν έχει και μεγάλη σημασία, έτσι για το τυπικό του πράγματος το λέω: η 11/9 έγινε το 2001.

the monkeys είπε...

καλε μας ναβαρινο ευχαριστω πολυ για το σχολιο!!εχεις απολθτο δικαιο συνη8ως 8ελουμε ολα ν αλλαξουν δια μαγειας αλλα 8ελει χρονο επιμονη και θπομονη οπως λες. η αλη8εια ειναι οτι συνη8ως λεμε οτι οσο και ν φωναξουμε λιγοι 8 ακουσουν λιγοι 8 δραστηριοποιη8ουν και 8α δρασουν αλλα μπορουν ν δραστηριοποιησουμε πολλους.
εχεις απολυτο δικαιο μου εχει ξεφυγει η ημερομηνια ειναι λα8ος.

lagarto είπε...

πολύ καλό ποστ.
δυστυχώς ο ίδιος ο άνθρωπος καταπατά τα δικαιώματα που ο ίδιος έχει κατοχυρώσει!η απόλυτη σχιζοφρένεια δλδ!
σας προτείνω να δείτε και την ταινία-ντοκυμαντέρ "ο δρόμος για το Γκουαντάναμο".μιλάνε κάποιοι νεαροί αφγανοί που τους πήγαν εκεί και τους βασάνισαν χωρίς να έχουν καμία σχέση με την αλ κάιντα.