Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΤΟ ΡΑRΚΙΝG ΤΟΥΣ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ...


Γωνία Ζωοδόχου πηγής και Ναυαρίνου σήμερα...ένα ασυνήθιστο γεγονός λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή πολύπαθη και πολυαδικημένη όπως και άλλες περιοχές της Αθήνας..πολλές δυστυχώς.
Εκεί που άλλοτε υπήρχε πάρκινγ,τσιμέντο δηλαδή και μόνο,ξεπήδησαν φυτά,λουλούδια,χώμα,κούνιες,παιδιά,παγκάκια,χρώματα...πάρκο.
Υπέροχο και όμως αληθινό!και όλα αυτά στην μέση της Αθήνας...στα Εξάρχεια...εκεί που ακόμα χτυπάει η αλλαγή,ζεί και αναπνέει.
Αρχικά το οικόπεδο άνηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο το είχε παραχωρήσει στο δήμο Αθηναίων για την δημιουργία πάρκου...αυτό από το 1990.Κι όμως μέχρι σήμερα είχε καταληξει να λειτουργεί ως πάρκινγ.Η άδεια έληξε και οι κάτοικοι των Εξαρχείων μπροστά στην επερχόμενη ανοικοδόμηση του οικοπέδου πήραν την γειτονιά στα χέρια τους όπως λένε.Μάχονται για να γίνει αυτός ο χώρος,χώρος πρασίνου,σε μια γειτονία πυκνοκατηκημένη που πνίγεται από το καυσαέριο,τις πολυκατοικίες και τα αυτοκίνητα.
Τα εμπόδια πολλά...αλλά με δικά τους μέσα και με αγώνα και δουλειά σιγά σιγά αναμορφώνουν το χώρο μετατρέποντας τον σε πάρκο.Δέντρα,φυτά,λουλούδια φυτεμένα από τους ίδιους τους κατοίκούς οι οποίοι με τις τσάπες τους δουλεύουν με υπομονή και επιμονή για την επίτευξη αυτού του σκοπού στις ελευθερές τους ώρες ή σε αργείες που όλοι ξεκουράζονται.
Στο σημείο υπάρχουν καθημερινά άνθρωποι που το περιφρουρούν ενώ κουκλοθέατρο,θέατρο σκιών και συναυλίες πραγματοποιούνται εκεί.Το βράδυ ανάβουν φωτιά,τραγουδάνε και το πρωί πάλι δουλειά.
Η ατμόσφαιρα είναι φιλική,χαρούμενη,δημιουργική,ζωντανή πάνω από όλα και οι άνθρωποι διαφορετικοί αλλά ενωμένοι.
Και όλα αυτά τα λέω γιατί δεν μπορώ να διαβάζω για τις οικολογικές πράξεις του μπετοφρενη δημάρχου Κακλαμάνη που υποτίθεται ότι αναμορφώνει την πόλη και την ζωή της!!και που δεν χάνει ευκαιρία για να διαφημίσει το υποτιθέμενο μεγαλειώδες έργο(την ώρα που κάνει παρκινγ τα πάρκα,τα σκουπίδια είναι παρών,το καυσαέριο το ίδιο)στα free press τα οποία προφανώς χρηματοδοτεί για να αφιερώνουν ολόκληρες σελίδες στο ''έργο του''και στα επιχειρήματα για το πόσο καλό θα είναι αυτό το πάρκινγ που θα έχει αύθονο πράσινο!!Γιατί όπως λένε και στο σύνθημά τους όσο και αν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια η αλήθεια είναι μία:Οτι ο Μίδας πιάνει το κάνει χρυσό,ότι πιάνει ο Κακλαμάνης το κάνει μπετό!(και χρήμα στην τσέπη του)
Οι κάτοικοι πέρνουν την ζωή στα χέρια τους και αποδεικνύουν ότι ότι το δίκαιο το διεκδικούμε και ότι έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε την κοινωνίας μας όπως θέλουμε και όχι να την αφήνουμε στα χέρια τους!!

3 σχόλια:

navarino-s είπε...

monkakia μου είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε εκεί πέρα και δείχνει τη μεγάλη θέληση των νέων ανθρώπων να πάρουνε τις τύχες στα χέρια τους. Δηλαδή έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το εγχείρημα γιατί ξεπερνάει το στενό θέμα πλαίσιο και δείχνει το δρόμο για πολλές άλλες δυνατότητες παρέμβασης των πολιτών. Να είστε καλά!

Κοίταξα επίμονα τη φωτογραφία μήπως διακρίνω κανά monkaki αλλά τελικά δεν είδα κανένα....δεντρόβιο!! χεχεχεχεχεχεχε

Saq είπε...

Καλημέρα, φανταστείτε λέει να υπήρχαν τεράστια πάρκα σε όλες τις γειτονίες της Αθήνας και της
Θεσ\νίκης, όνειρα όνειρα όνειρα, για να πηγαίνουμε σε κάνα χωριό είναι!

the monkeys είπε...

navarino@:xaxa.oxi dn eimatse sthn fwtografia ki auto giati akoma ta dentra einai mikra otan megalwsoun omws kai pernas n koitas ta kladia mhpws mas deis:P
episthmonako@:sumfwnw!pws phgaine ena tragoudaki mias kammenhs mikrhs??...kanw oneira opws kanoun ta paidia lalalaa:P