Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ


Ο Νικολάε Τσαουσέσκου το 1932 γράφτηκε στο παράνομο κομμουνιστικό κόμμα της Ρουμανίας. Συνελήφθη κάποιες φορές επειδή συμμετείχε σε πορείες κτλ και ο φάκελος του στην αστυνομία έγραφε «επικίνδυνος κομμουνιστής ακτιβιστής». Με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το πέρασμα της Ρουμανίας στον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης, ο ίδιος υπηρέτησε ως γραμματέας της κομουνιστικής νεολαίας. Αφού πέρασε από το υπουργείο Γεωργίας και Εθνικής Άμυνας, επί εξουσίας κομμουνιστών το ‘47, εν τέλει το ’65 έγινε ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

Στην αρχή της εξουσίας του τηρούσε μία ανεξάρτητη στάση έναντι της Σοβιετικής Ένωσης και έτσι η Ρουμανία είχε συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles και είχε σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, παρόλο που ανήκε στο κομμουνιστικό μπλοκ. Σαν χώρα βέβαια κυβερνήτω με σταλινικά πρότυπα και οι Σεκουριτάτε (μυστική αστυνομία) έλεγχε παντού τους πολίτες και τις πληροφορίες που έδιναν τα ΜΜΕ.

Το ’66 απαγόρευσε την αντισύλληψη και όσοι έκαναν αμβλώσεις είχαν πολύ αυστηρές κυρώσεις. Παράλληλα επιβάρυνε φορολογικά όσους πολίτες παρέμεναν χωρίς παιδιά σε ηλικία 25 χρόνων και άνω. Παροχές βέβαια δόθηκαν σε μητέρες με 5 παιδιά και άνω, ενώ οι μητέρες με 10 παιδιά και άνω θεωρούνταν ηρωίδες και παρασημοφορούνταν! Ως φυσικό επακόλουθο η οικονομική δυσχέρεια των πολύτεκνων οικογενειών και η εγκατάλειψη παιδιών με συνέπεια να μεγαλώνουν ορφανά ήταν γεγονός.

Το ’71 επισκέφτηκε την Κίνα και την Βόρεια Κορέα και είχε σαν στόχο να εφαρμόσει νόμους και ιδέες που ίσχυαν και εκεί. Το ’72 κατέστρεψε την επαρχία, με σκοπό να την αναδημιουργήσει και προέτρεπε τους κατοίκους προς την αστικοποίηση (η οποία δεν πραγματοποιήθηκε). Παρόλα αυτά ο ανασχεδιασμός έγινε, σύμφωνα με δικές του επιλογές, αλλά πολλά ιστορικά μνημεία καταστράφηκαν. Επειδή όμως για όλες αυτές τις ενέργειες είχε δανειστεί λεφτά από άλλες Δυτικές χώρες, η χώρα κατέληξε στον υπερδανεισμό. Έτσι ακολούθησε δημοψήφισμα, το οποίο και έγινε δεκτό, που απαγόρευε τον δανεισμό από το εξωτερικό. Η οικονομική εξαθλίωση της χώρας ήταν πλέον γεγονός.

Ο ίδιος επιθυμούσε να του δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης, επειδή είχε μεσολαβήσει ανάμεσα στο αιώνιο θέμα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, στην συρρίκνωση του ρουμανικού στρατού, βοήθησε της Αφρικανικές χώρες, αλλά υπό την ηγεσία του η Ρουμανία ήταν ο τέταρτος εξαγωγέας όπλων!

Το ’89 ήρθε και το τέλος του καθεστώτος, όπου με έντονη αντίδραση του λαού για την επερχόμενη για άλλη μία φορά 5ετής θητείας του, στο τέλος συνελήφθηκε από στρατό που ενώ αρχικά εστάλη για να αντιμετωπίσει την αντίδραση του λαού ήρθε αντιμέτωπο με τους Σεκιουριτάτε, ο ίδιος πέρασε από Στρατοδικείο και εν τέλει εκτελέστηκε μαζί με την σύζυγο του.

Η ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδες, 2 μέρες του Κρίστιαν Μουντζίου αποτυπώνει με ωμές και ρεαλιστικές σκηνές την αγωνία των γυναικών στην Ρουμανία υπό το καθεστώς Τσαουσέσκου, σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων. Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, έγινε γνωστό ότι πάνω από 500.000 γυναίκες είχαν πεθάνει κατά την διάρκεια αμβλώσεων σε ακατάλληλες συνθήκες. Σήμερα στη Ρουμανία πάνω από 300.000 γυναίκες προχωρούν σε αμβλώσεις. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα γεγονότα, και την αυστηρή οπισθοδρομική θέση όχι μόνο της τότε Ρουμανίας, αλλά και σημερινών χωρών απέναντι στο θέμα της άμβλωσης, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία οργανισμών όπως η WoW (women on waves, που έχει αναφερθεί σε προηγούμενο ποστ).

12 σχόλια:

the monkeys είπε...

wraio post monkey2!!!pl endiaferwn 8ema kai prepei n dw kai thn tainia twra pou mu to 8umises...

γυάλινο δάκρυ είπε...

Η ταινία που λες υπάρχει στο ίντερνετ; Όποιος ξέρει λινκ θα το εκτιμούσα αν βοηθούσε..

Saq είπε...

Τελικά, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, δεν υπάρχει ούτε ένας επαναστάτης-κομμουνιστής, που όταν πήρε την εξουσία στα χέρια του, να κυβέρνησε δημοκρατικά.

γυάλινο δάκρυ
Σου έχω στείλει mail, ελπίζω να βοήθησα.

Tyler Durden είπε...

Την ταινία την έχω ήδη παρουσιάσει στο blog μου και δίνω οδηγίες για να τη δεί κάποιος στο youtube σε κομμάτια των 10 λεπτών με αγγλικούς υπότιτλους

4 μήνες 3 βδομάδες 2 μέρες

Οσοι/ες θέλετε καλύτερη ποιότητα βρίσκεται εύκολα σε DVD clubs

navarino-s είπε...

monkaki2 μπράβο σου. τέτοια κείμενα ανεβάζουν την ποιότητα στα μπλογκς!

the monkeys είπε...

monkey3: ante na thn deis na mou peis sxolia :P

gualino dakry: den kserw ti sou esteile o newton-episthmonas ;)
alla kai ta parakatw mporei na voh8hsoun

http://thepiratebay.org/torrent/3988093/4.Months.3.Weeks.2.Days.2007.DVDRip.XviD-JvL

http://www.seedpeer.com/details/961011.html

http://www.monova.org/details/549077/4%20MONTHS%203%20WEEKS%20AND%202%20DAYS%20%20RODVD%20XVID%20CANNES%20PALME%20D%20%20OR%203894353%20TPB.html

http://www.btmon.com/Video/Movies/4_months_3_weeks_and_2_days_roDVD_XviD_Cannes_Palme_D_Or.torrent.html

protimhse vevaia ta duo prwta, ka8ws einai pio aksiopista sites.


newton: kai egw oso ma8ainw kai pio polla auto diapistwnw, alla h eirwnia tou 8ematos einai oti oi idioi nomizoun oti kalutereuoun thn koinwnia. Giati ths ta esteiles se mail?? Les na fame kamia mhnush an ta anarthsoume edw ta links?!! :P

tyler durden: den se antigrafw...to orkizomai :P

navarinos: na sou pw thn alh8eia gia kapoion pou ta gnwrizei h anarthsh einai mallon vareth, alla gia kapoion pou den ta kserei einai toulaxiston diafwtistikh...leme twra :P

Tyler Durden είπε...

Το θέμα είναι να υπάρχουν υπότιτλοι, έστω στα αγγλικά γιατί η γλώσσα είναι ρουμάνικα και δεν βγάζεις άκρη

όσο για το θέμα της αντιγραφής έχω βάλει και σχετική ανακοίνωση στο blog μου :Ρ

the monkeys είπε...

tyler durden: Υπάρχουν και ελληνικοί υπότιτλοι στο http://www.greeksubtitlesproject.com/greek_subtitles.php?start=14750

Πάντως μία φορά που ήθελα να σχολιάσω μία ταινία (ακόμη δεν το έχω κάνει), πήγα και σε όλες τις παλαιότερες αναρτήσεις σου, μήπως και το είχες αναρτήσει. Είμαστε καλαααααα εμείς τα monkeys. Δεν πειράζουμε τους άλλους blogers, παρά μόνο τις άλλες μαϊμούδες!!

Επίσης θα θέλαμε να μας κάνεις την τιμή και να δεις σαν σινεφίλ που είσαι, την ταινία μας three monkeys ή uc maymun. Τα σπάμε, τα σπάμε αχααχααχα.

Saq είπε...

the monkeys
Βασικά αυτό είναι ένα γεγονός, δηλαδή, στην πορεία της ιστορίας πραγματικά όποιος κομμουνιστής-επαναστάτης πήρε την εξουσία διοίκησε με δικτατορικό τρόπο. Μόνο ένας (δεν θυμάμαι ποιος και σε ποια χώρα) έκανε εκλογές και τις έχασε! Ειρωνικό έτσι;

Όχι βρε, τι μήνυση, απλά δεν ήξερα αν χρησιμοποιεί το μ-torrent και της έστειλα ένα κατεβατό για το που θα το βρει, που θα βρει την ταινία και τους υπότιτλους και της πρότεινα να κατεβάσει το vlc αν δεν το έχει! Επίσεις της είπα ένα ελληνικό τορεντ (το πιο οργανωμένο κατά την γνώμη μου) για να μην παιδεύεται με υπότιτλους.

the monkeys είπε...

Newton είσαι και εσύ download addict!! Ντροπή ντροπή...ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ!! Αχαχααχα...ναι καλά!!!!

the monkeys είπε...

pffffffff kala oloi katevazete tainies mia xara ki egw tpt e!!apo tote pou katevasa tn io terma h peirateia tis tainies gt sta song mia xara.n 8es n kaneis peirateia kai n mhn mporeis!!!
newton auto to epishs einai ligo skotwmeno alla to paravlepw gt eisai 8etikh...kai gt ki egw mexri propersi to egrafa etsi(ephsis).axaxax

the monkeys είπε...

monkey1...dhl io apo song den mporeis na kollhseis??!! Egw pantws otan katevasa serj tankian...paei mphke kai meta den ksanavghke apo to pc mpouxou...me enan io perissotero!!!

tremw sthn idea tou format!!!