Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΕΣΥ ΠΟΣΟ FACEBOOK ΕΙΣΑΙ???



Μια λέξη χίλια νοήματα! Νομίζω ότι λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε τον ορισμό του facebook, αφού απλά αρκετοί έχετε δημιουργήσει λογαριασμό σε αυτό. Σκοπός μου δεν είναι η κριτική ως προς αυτή την πράξη, αλλά ούτε και οι κλασσικές αναφορές τύπου οι άνθρωποι αποξενώνονται, ο άνθρωπος έχει αντικατασταθεί από τον υπολογιστή και έτσι οι εύκολες και "τυποποιημένες" φιλίες καθιστούν μία νέα μορφή επικοινωνίας που ουσιαστικά δεν έχει κανένα λόγο να υπάρχει, αφού πολύ απλά δεν προσφέρει τίποτα.


Σκοπός μου είναι με αφορμή το facebook να αναφερθώ στη νοοτροπία που έχουν οι Έλληνες σήμερα. Όλοι μας (συμπεριλαμβανομένων και εμάς που σχολιάζουμε το γεγονός) ακολουθούμε συγκεκριμένα πρότυπα "μόδας". Προσπαθούμε συνήθως να υιοθετήσουμε τάσεις που έρχονται κυρίως από την Αμερική, όπως μουσική, στιλιστικές απόψεις ακόμη και τηλεοπτικές σειρές (Prison Break, Lost κα). Βέβαια πρέπει να γίνει ένας απαραίτητος διαχωρισμός, μεταξύ των Ελλήνων που διαλέγουν μέσα από όλα αυτά σύμφωνα με τα θέλω τους και αυτών που δεν διαλέγουν καν, γιατί πολύ απλά τα δέχονται όλα.

Προσωπικά θεωρώ ότι η πρώτη περίπτωση δεν είναι αρνητική. Οι κοινωνίες αλλάζουν, οι τάσεις της μόδας έρχονται και παρέρχονται και γενικώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει συνεχής εξέλιξη των πραγμάτων και των καταστάσεων. Το αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι η ολότητα να αναλώνεται σε πράξεις που ακολουθούνται μαζικά χωρίς να επεξεργάζεται ο καθένας αν προσφέρουν οτιδήποτε. Ιδιαίτερα μία πλειοψηφία αυτών των Ελλήνων αισθάνεται υπεροχή έναντι των υπολοίπων, ανάλογα με το πλήθος των νέων τάσεων που έχουν ακολουθήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κοπέλα, φοιτήτρια Καλών Τεχνών, που εμφανίστηκε στην εκπομπή κουτί της Πανδώρας ως χλευαστικά επονομαζόμενη Άννα Γούλα (και τραγουδίστρια στο επάγγελμα), η οποία δήλωσε "Πριν δεν είχα ούτε λεφτά, ούτε πισίνα και αναγκαζόμουν να μεταφέρομαι με τα ΜΜΜ!!!". Απορώ πώς άντεξε τέτοια φοβερή και βάναυση ατίμωση το κορίτσι! Οι υπόλοιποι πάλι, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες, είναι οι δήθεν της υπόθεσης, αφού δεν νοείται να ζεις σε χώρα οπού παντού προωθείται με κάθε μέσο η νοοτροπία αυτή και να μην έχεις πέσει στην παγίδα.


Κλείνοντας το θέμα, θα επιστρέψω στο facebook για το οποίο έχει γίνει τόσος σχολιασμός και μάλιστα από πολλούς που έχουν και οι ίδιοι. Το όλο φαινόμενο ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό στην Ελλάδα ερχόμενο από την Αμερική (φυσικά!) και έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Δεν γνωρίζω αν πλήττει την κοινωνική ζωή απλά είναι ένας καλός τρόπος να κρατάς επαφές με ανθρώπους που είσαι κυριολεκτικά μακριά. Θα πρέπει όλοι όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους ειδήμονες και επικροτούν με τόση αυτοπεποίθηση τις απόψεις τους να συνειδητοποιήσουν, ότι πλέον η τεχνολογία έχει αλλάξει και τα πάντα σχεδόν λειτουργούν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ! Δεν βρίσκω το λόγο για τόσο μεγάλο σχολιασμό κατά καιρούς σχετικά με τις "παρενέργειες" των υπολογιστών παρά μόνο στα μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Άλλωστε αν το σκεφτούμε και από μία άλλη πλευρά, πώς θα θυμηθώ τα γενέθλια του φίλου μου άμα δεν έχω το facebook να μου το θυμίζει;;;;;;;;;;;;;;;

2 σχόλια:

pinos είπε...

θα σειμφονισο μαζεισου αδερφε.
ασε που σε φακελονουν κανονικα.
ακομα και αν εσει διαγραψις το λογαριασμοσου τα προσοποικασου στιχεια παραμενουν φανερα προς ολους τους ηπολιπους χριστες

seniorita είπε...

Έχω βρει όλους τους παλιούς μου συμμαθητές απ το φέισμπουκ και πολλά άτομα που είχα χάσει και που δε θα έβρισκα διαφορετικά..δεν το κατακρίνω καθόλου,η τεχνολογία εξελίσσεται και εμείς προσαρμοζόμαστε.Για το φακέλωμα που λένε δε συμφωνώ ούτε μ'αυτό γιατί ο καθένας δίνει όποια πληροφορία θέλει,ανεβάζει φωτογραφία αν θέλει και λέει το πραγματικό του όνομα μόνο αν το επιθυμεί.