Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ...ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ!


Και μόνο η λέξη σε εμάς τους Έλληνες είναι κάπως άγνωστη, αφού υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι σε πολύ περιορισμένο βαθμό. Πόσες φορές έχω δει τους απίστευτους ποδηλατοδρόμους της Γερμανίας, που με τόσο ζήλο σέβονται και δεν έχω αναρωτηθεί το πότε εμείς απλά θα το αναφέρουμε σαν ολοκληρωμένη πρόταση στη χώρα μας. Βέβαια εδώ δεν έχουμε λύσει μείζωντα θέματα, τους ποδηλατοδρόμους θα σκεφτόμαστε? Και όμως για εσάς που είστε λάτρεις του ποδηλάτου ή απλά το προτιμάτε από οποιοδήποτε άλλο μέσο, έχετε επιχειρήσει ποτέ να κάνετε ποδήλατο σε κεντρικούς δρόμους?

Η σκέψη και μόνο είναι κάπως τρομακτική, πόσο μάλλον να το επιχειρείς. Οι Έλληνες οδηγοί δεν σέβονται τίποτε, αφού τα ποδήλατα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εμπόδιο που ξεπετάγεται μπροστά τους και τους καθυστερεί κιόλας! Συνεπώς η αμέσως επόμενη σκέψη είναι οι ποδηλατοδρόμοι, δηλαδή λωρίδες στα πεζοδρόμια ή και στο πλαϊνό μέρος των δρόμων, που να μην καταπατώνται ούτε από αυτοκίνητα, αλλά ούτε και από πεζούς, καθώς και φανάρια για τους ποδηλάτες για μεγαλύτερη ασφάλεια. Φυσικά για να δημιουργηθούν τα παραπάνω, απαιτούνται πολλά λεφτά για διάνοιξη δρόμων και πεζοδρομίων ή και δημιουργία πεζοδρομίων, όπου δεν υπάρχουν (και πραγματικά είναι πολλά σημεία, όπου δεν έχουμε πεζοδρόμια!!). Βέβαια άμεση προϋπόθεση είναι δημιουργικά μυαλά στην κυβέρνηση, που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, να επιστραφούν όσα λεφτά κλάπηκαν με την υπόθεση της siemens (αλλά και της εκάστοτε siemens) και κυρίως σεβασμός στον πολίτη-συνάνθρωπο σου.

Τα οφέλη από την συγκεκριμένη κίνηση είναι πολλά. Πέρα από περιβαλλοντολογικά (είναι καιρός πια να σκεφτούμε και το περιβάλλον της χώρας μας), είναι σωματικά, αλλά και ψυχολογικά (καθώς βλέπουμε ότι το τιμόνι προκαλεί έναν εκνευρισμό...μικρό θα έλεγα..και βρίζει ο ένας τον άλλο σε κάθε ευκαιρία). Επίσης από μία άλλη οπτική γωνία...αλλά άκρως σημαντική...ετοιμάζεσαι εσύ να βγεις στους δρόμους με το ποδηλατάκι σου όλο χαρά και συναντιέσαι με αυτόν που κοίταζες την προηγούμενη μέρα στην καφετέρια όλη την ώρα...ε μάλλον τώρα ήρθε η ώρα που θα του μιλήσεις, αφού έχετε και ένα κοινό ενδιαφέρον!

Όλα τα προηγούμενα συνειδητοποιώ ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας (αν και έχει ανακοινωθεί ήδη η κατασκευή 2 ποδηλατοδρόμων σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας...μένει μόνο να δούμε και την υλοποίηση τους), αλλά και μόνο η μεταφορά της εικόνας αυτής θεωρώ ότι είναι αναγκαία. Άλλωστε θα πρέπει και με κάποιο τρόπο να επικροτήσουμε και τις προσπάθειες των ατόμων που κάνουν Critical Mass Rides ( μαζική βόλτα με ποδήλατο σε μία συγκεκριμένη απόσταση) και Bikesummer (ακτιβιστές ποδηλάτες), που στόχος τους είναι η επίτευξη αυτού του οράματος. Η συμβουλή μου είναι να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να εγκαταλείπουμε την Ελλάδα και να στρεφόμαστε προς το εξωτερικό, αφού η ίδια η χώρα μάς διώχνει και πρέπει και εμείς με την σειρά μας να υπακούσουμε..με βαριά καρδιά στη θέληση της (να επιστρέφουμε όμως το Καλοκαιράκι, καθώς τα νησιά είναι μία άλλη άκρως επιθυμητή υπόθεση).

2 σχόλια:

pinos είπε...

καλα τα λες.
αλα για να γινουν ολα αυτα χριαζομαστε πολιτικους μς οραματα και παιδια.
και εμεις αυτο που εχουμε ειναι πολιτικι με βαθιες τσεπες και λεμαργια.
:)

seniorita είπε...

ψάξε ψάξε δε θα τον βρεις..(τον ποδηλατόδρομο)!