Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

PIRATE PARTY ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ???



Οι εκλογές πλησιάζουν και οι αλλαγές στο πολιτικό κλίμα είναι πλέον γεγονός. Καινούργια κόμματα και καινούργιες συνεργασίες διαμορφώνουν μία διαφορετική πολιτική εικόνα στην χώρα μας. Τη μία ακούμε για ΚΥΝΗΓΟΥΣ, την άλλη για ΑΝΤΑΡΣΙΑ και για ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Την μεγάλη ανατροπή όμως την έκανε η Σουηδία, η οποία δημιούργησε το πολιτικό κόμμα PIRATE PARTY (Piratpartiet).


Φυσικά όλοι είχαμε ακούσει πρόσφατα ότι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός ετους οι ιδιοκτήτες του Pirate Bay (του διάσημου ΒitTorrent Tracker), παρόλο που το site συνέχισε κανονικά την λειτουργία του και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν έδειξαν να νοιάστηκαν ούτε και στο ελάχιστο για το γεγονός αυτό. Έτσι η απήχηση του PIRATE PARTY, μεγάλωσε τόσο που έφτασαν να αναφέρονται σε πιθανή ελασφάλιση έδρας τους στο Ευροκοινοβούλιο.


Το συγκεκριμένο κόμμα επιθυμεί την ελεύθερη διακίνηση αρχείων και δεδομένων μέσω Internet, την τροποποίηση των νόμων περί copyright και την υποστήριξη των προσωπικών δεδομένων τόσο στο χώρο του Internet, όσο και στη καθημερινή ζωή των χρηστών. Είναι ανεξάρτητο από δεξιά ή αριστερά, έτσι ώστε να έχει μία πιο mainstream τάση.


Η πρώτη συμμετοχή του σε εκλογές ήταν το 2006 όπου κέρδισε το 0.63% των ψήφων και σιγά σιγά ξεπέρασε τους Green Party (οικολόγοι), Left Party (σοσιαλιστές, φεμινιστές), Liberal Party (φιλελεύθεροι), Christian Democrats (δημοκρατικοί) και τους Centre Party (κεντρώοι), κάνοντας το έτσι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας, αλλά και το νούμερο ένα από πλευράς νεανικών μελών.


Χαρακτηριστική είναι και η αύξηση των μελών της μετά την ποινικοποίηση των ιδιοκτητών του PIRATE BAY.


Η αρχή έγινε από τη Σουηδία και η συνέχεια ήταν σε χώρες όπως Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Πολωνία και Φινλανδία (επίσημα), αλλά και σε Αμερική, Αργεντινή, Αυστραλία (ανεπίσημα μεν, αλλά ενεργά δε).


Όπως διαπιστώνεται η ύπαρξη νέων κομμάτων που έχουν μία διαφορετική εικόνα από τα ήδη υπάρχοντα, κρίνεται αναγκαία. Πόσο μάλλον εάν αναφέρονται σε πολίτες που δεν έχουν δεξιές ή αριστερές πεποιθήσεις. Τα αιτήματα του συγκεκριμένου κόμματος είναι σαφή. Επιθυμούν την νομιμοποίηση του οποιαδήποτε διαμοιρασμού δεδομένων μέσω Internet (δηλ. ταινιών, βιβλίων, μουσικής κ.α.) αλλά και το πιο σημαντικό θέλουν την ελεύθερη έκφραση των απόψεων των χρηστών (σε forums, blogs κ.α.) όπου θα διασφαλίζονται και τα ατομικά τους στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει έλεγχος σε όσους σκέφτονται διαφορετικά ή κοινοποιούν γεγονότα τα οποία κάποιοι θέλουν να αποσιωπήσουν. Η Ελλάδα ίσως ακόμη να θέλει αρκετό χρόνο για τη δημιουργία του δικού της PIRATE PARTY, αλλά κάποια στιγμή ελπίζω να δημιουργηθεί για να καταλάβουμε επιτέλους μόνη μας πόση δύναμη έχει η υπηρεσία που λέγεται Internet.

11 σχόλια:

γυάλινο δάκρυ είπε...

Kαι βλέπω να το δημιουργούμε εμείς οι bloggers; Για την ελευθερία έκφρασής μας, για τα δικαιώματά μας, για την τσέπη μας..

navarino-s είπε...

Εντάξει μην τα θέλουμε και όλα αμέσως. Υπάρχουν και κάποιες διαφορές ρε παιδιά μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας! Η Σουηδία δεν έχει φροντιστήρια και παραπαιδεία, διαφθορά δημόσιας διοίκησης, φακελάκια γιατρών, ανασφάλιστη εργασία, κούνεβες, μόλυνση περιβάλλοντος, αυθαίρετα, χαβούζες, ασωπούς και κακλαμάνηδες! Έχουμε βλέπεις άλλες προτεραιότητες πολύ πιο σημαντικές και σπουδαίες για τις οποίες πρέπει να αγωνιστούμε!

ΥΓ: κερνάω για το lagartaki που επανέκαμψε!

the monkeys είπε...

wraio post monkey_2!!polu endiaferon to 8ema.
kala sto exwteriko einai xilia xronia pio mprosta apo emas se tetoia 8emata...vasika la8os se ola.axax.
genika to komma tous leei polu kala pragmata kai den zhta thn katarghsh twn pneumatikwn diakaivmatwn apla allagh twn nomwn poy ennoeitai prepei n allazoyn kauws allazei kai h koinwnia mas
8ewrw aparadekto pou katadikasthkan oi pirate bay einai san n katadikazetai h eley8eria kai epipleon 8ewrw oti gia ola eu8unontai ta megala kefalia ta opoia oikonomane apo to na mas poulane enan disko 20eurw kai ena dvd 50 les kai einai xrusos.vevaia oloi 8a sunexisoun oti kai n ginei n katevazoun kai olo kai nea programmata 8a efeure8oyn opote ayto pou zhtoyn einai polu logiko
navarino mas exeis dikaio oso anafora thn ellada ena allo komma ikano n ferei allages einai ayto poy 8elei h ellada...alla pou...

lagarto είπε...

ωραίο πόστ!κι εγώ είχα διαβάσει για αυτό το κόμμα και μου είχε κάνει εντύπωση το όλο θέμα.δλδ πώς στο εξωτερικό κάνουν κόμμα που ασχολείται με τέτοια δευτερεύοντα ζητήματα. κι εδώ θα συμφωνήσω με τον ναβαρίνο ότι στην ελλάδα έχουμε τόσα προβλήματα!
θα ήταν εντελώς ανούσιο να βγει ένα τέτοιο κόμμα εδώ, όπως υπάρχουν βέβαια ήδη κάποια κατα τη γνώμη μου.
το ότι είναι σαφές αυτό που ζητάει το συγκεκριμένο κόμμα δεν το κάνει και απαραιτήτως καλό για μένα.γιατί αν είναι το μόνο αυτό που ζητάει, τότε δεν έχει κανένα άλλο πεδίο δράσης και δεν καλύπτει καμία άλλη ανάγκη των πολιτών.
στην Ελλάδα χρειαζόμαστε άλλου είδους κόμματα.δεν ξέρω βέβαια αν τελικά η αλλαγή στην Ελλάδα θα επέλθει από 1 κόμμα ή από άλλου είδους συλλογικότητες.
το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας είναι ιδιόμορφο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντέλεσαν σ'αυτό.
δυστυχώς, δεν νομίζω ότι μπορούμε να "δανειζόμαστε" από τις σημερινές λύσεις των άλλων χωρών.η Ελλάδα είναι αρκετά χρόνια πίσω και έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει εκεί που είναι οι υπόλοιποι.και επιπλέον είναι διαφορετική κάθε κοινωνία.είναι όπως τα φυτά. ευδοκιμούν σε συγκεκριμένους τόπους με συγκεκριμένο κλίμα. και αν τα πας αλλού θα πρέπει να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια για να τα συντηρήσεις.θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να βρούμε λύσεις που ταιριάζουν στη δική μας κοινωνία.εμείς να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και να "γεννήσουμε" κάτι δικό μας.

ΥΓ:πότε;;;χαχαχα
αντε τώρα που έφτιαξε ο καιρός ό,τι πρέπει!

Tyler Durden είπε...

εννοείται ότι θα στηρίξουμε, αν και όταν κατεβαίνεις σε βουλευτικές εκλογές, κατεβαίνεις έχοντας μια συνολική πρόταση για την κοινωνία και όχι για ένα μόνο θέμα (πχ gay, νομιμοποίηση ναρκωτικών, κυνήγι, μειονοτικά, δικαιώματα στο διαδίκτυο, κλπ) Μια χαρά όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν στον χώρο της ελευθεριακής αριστεράς και οικολογίας (εκτός του κυνηγιού βέβαια)και από όσο ξέρω υποστηρίζονται.

Σε μια κίνηση αλλαγής πλεύσης και αναπλαισίωσης του καπιταλισμού, μια χαρά μπορούν να πάει στραφι όλη αυτή η αγκύλωση με τα κόπυράιτ, και να κατεβάζουμε και να απολαμβάνουμε ως καταναλωτικό αγαθό τα πάντα και δωρεάν, να έχουμε απόλυτα ελεύθερα σεξουαλικά και εθνοτικά δικαιώματα, αλλά σε ένα μίζερο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

the monkeys είπε...

Γυάλινο δάκρυ εμένα μου φαίνεται μία πολύ καλή κίνηση αυτή της Σουηδίας. Ούτως ή άλλως γιατί να πρέπει η τέχνη να μετατρέπεται σε εμπόριο και η σκέψη να λαμβάνει κριτική και στο τέλος να διαγράφεται? Μακάρι να γίνει και στην Ελλάδα τέτοιο κόμμα, γιατί όπως είπες και εσύ στο blog σου, τα καινούργια κόμματα ήταν τελείως lol.

Navarino μου περιμένουμε κέρασμα!!!!! Εμείς τα monkeys θέλουμε banana split και ursus banana σε σφηνάκι. :P
Όσο για τη Σουηδία που λες...ναι μου φαίνεται ότι όλο ξεχνάω ότι η Ελλάδα έχει άλλες πιο σοβαρές ελλείψεις ακόμη!!

the monkeys είπε...

monkey_1: Καλά τώρα μεταξύ μας..ελεύθερη διανομή δεδομένων μέσω internet = κατάργηση πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλά και πάλι γιατί να πληρώνω το cd 20E και το εισητήριο του cinema 7E κ.τ.λ.? Όσο για τους ιδιωκτήτες της pirate bay ε καλά και αυτοί παίρνουν πολλά λεφτά μέσω του site τους και γενικά μηνύσεις γίνονται σε πολλά sites τα οποία η διαγράφονται ή μετονομάζονται και φυσικά βγαίνουν και άλλα κάθε μέρα. Καλό ψάξιμο χρειάζεται μόνο :P:P:P. Απλά έγινε τόσο θέμα, γιατί το pirate bay είναι ένας από τους μεγαλύτερους BitTorrent trackers.

lagarto μας: Δίκιο έχεις σχετικά με την Ελλάδα, δηλ ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές ακόμα για περισσότερο επιτακτικά ζητήματα. Όσο για το pirate party όντως δεν έχουν ανακοινώσει τις απόψεις τους για άλλα θέματα, απλά καλό θα ήταν να ακούγονται και τέτοια ζητήμα στο Ευροκοινοβούλιο και στη Βουλή. Σκοπός άλλωστε της εκλογής τόσον κομμάτων είναι να υπάρχει πολυφωνία..τώρα αν θα τους ακούσουν είναι άλλο θέμα :P

the monkeys είπε...

Tyler Durden: Ναι όντως θα μπορούσε να ενταχθεί στην αριστερά και στην οικολογία έτσι ώστε να καλύπτει και άλλα θέματα. Έχω πάντως μία βάσιμη απορία, που την έχει δηλ και το monkey_1, αυτοί οι κυνηγοί που έλεγαν φύση-κυνήγι-ψάρεμα-παράδοση...νομίζουν ότι βοηθάνε τη φύση με όλα αυτά??? Δεν καταλάβαμε τελικά το νόημα αυτού του μότο :P

milch-kafer: Στα έχουμε ξαναπεί από ότι θυμάμαι...πες μας από που παίρνεις λεβάντα γιατί μας τελείωσε????????

Dr_MAD είπε...

κάνουμε τη δική μας blogoκυβέρνηση??? εγώ πέρσι τέτοιον καιρό τα έλεγα, αλλά δε μ'άκουγε κανείς? ΤΟ'ΧΟΥΜΕ!

Tyler Durden είπε...

οι κυνηγοί το παίζουν επικοινωνιακά τρικ κλπ, έχουν γίνει μάνες στον αποπροσανατολιστικό λόγο όπως οι πολιτικοί. Αλλωστε έχουν τόσα χρήματα που μπορούν και πληρώνουν imagemakers

the monkeys είπε...

an mesa sto eley8ero kunhgio epitrepetai kai to kunhgi vlakwdwn anurwpwn opws autoi 8 tous pshfisw!!axaxaxa.
mad@:dn exoume provlhma!!!pame n kanoume to komma mas!etsi ki alliws poso xeirotero n einai apo auta pou uparxoun??:P
mich-kafer:ma kala mono to diko mas blog sas empneei??exoume stamathsei edw kai kairo thn levanta...dn sumpaxoume!!axaxa